Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nin Fen Edebiyat Fakültesi Doğal Boyalar Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde yapılan çalışmada soğan kabuklarının tekstil sektöründe kullanılabilmesi amaçlanıyor. Yaklaşık 6 ay süren laboratuvar çalışmaları sonucunda soğan kabuğundan yün ve elyafta 125 renk tonu elde edildi. Renk tonlarının tekstil sektöründe bitkisel olarak yaygınlaştırılması planlanıyor. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Doğal Boyalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Adem Önal, “Uzun süredir, bitkilerden tekstil boyası maddesi çıkararak çeşitli metotlarla elyaf ve kumaş boyama üzerine çalışmalar yapıyoruz.” dedi.
Türkiye genelinde tekstil endüstrisinde doğal boyaların fazla kullanılmadığını anlatan Önal, şunları söyledi: "Bu anlamda biz de öncülük yapmak istiyoruz. Soğan kabuğunun tekstil sektöründe kullanılması ile yüksek sayılabilecek döviz girdisi de sağlanabilir. Özellikle halı, kilim üretiminde kullanılırsa sadece soğan kabuğundan yıllık 100 milyon dolar getiri olacağını öngörüyoruz. Evimizdeki soğan kabuklarını çöpe atmıyoruz, biriktiriyoruz.”
Tekstil Boyası Üretiminde Atık Çay
Prof. Dr. Adem Önal, atık çayların tekstil sektöründe boya olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceğini belirlemek için uzun süredir çalıştıklarını dile getirdi. Selülozik ve protein elyaflar üzerine çalışmalar yaptıklarını ifade eden Önal, çayın katkılı ve katkısız tekstil ürünlerinde olumlu sonuçlar verdiğini gördüklerini kaydetti. Büyük objeler üzerinde çalışmaya karar verdiklerini dile getiren Adem Önal, şöyle konuştu: "Bir gömlek ve iki şal boyadık. Bunlar tamamen atık çaydan elde edilmiş renklerdir. Bu renkleri istersek biraz daha koyulaştırabiliriz, istersek biraz daha açabiliriz veya bir başka tona çevirebiliriz. Bu bizim elimizde olan bir şey. Bu yöntemde 'mordan' dediğimiz yöntemi kullanıyoruz. Atık çayda boyar madde oranı düşük fakat etkili. Bir daha gömlek ya da elyaftan çıkmıyor. Biz bunu hem sentetik polyester elyafta hem de yüzde 100 pamukluda denedik ve olumlu sonuçlar aldık. Yaptığımız çalışma sonucunda atık çayın endüstriyel olarak değerlendirilebileceğini gördük. Bunu fabrikalara önereceğiz."