Tekstil sektöründe ithal edilen yedek parçalardan birisi olan ve kumaş terbiyesinde kullanılan şardon telleri, Redman Tekstil Telleri A.Ş ile Türkiye’de de üretilmeye başlandı. 2005 yılında 80 yıllık Redman Card Clothing CO’yu bünyesine katan, Dörtaral Tekstil, Beylikdüzü’nde 2.400 metre kare alanda faaliyetlerini sürdürme kararı aldı. 40 yıllık ticari geleneği ile tekstil üretiminde adından söz ettiren firma, ürettiği şardon telleri ile de hem yurt içi ihtiyacını karşılıyor hem de ihracat gerçekleştiriyor. İmalatının yüzde 70’ini ihraç eden firmanın ihraç pazarları arasında ABD, Avustralya, Bangladeş, Çin, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, Hong Kong, İngiltere, İran, İtalya, Kanada, Mısır, Polonya, Portekiz gibi ülkeler yer alıyor.
Redman Tekstil Telleri, Amerikan ortaklarından edindiği Know-How bilgisini kullanarak yaptığı üretimlerle büyük firmaların taleplerine yanıt veriyor. Firma, Türkiye’de şardon makine parkı çok büyük olan Menderes Tekstil, Üniversal Tekstil, Zorlu Tekstil, Sesli Tekstil, Oğuz Tekstil, Lafer-HAS Grup gibi firmalar ile yıllardır çalışarak döviz kaybını önlemeye yönelik ciddi adımlar atıyor.
ITM’de Dörtaral ve Redman Tekstil Olarak Yer Alacak
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Redman Tekstil Telleri Genel Müdürü K. Cemal Aral, yıllardır ithal edilen şardon tellerinin artık ülkemizde üretiliyor olmasının müşteriler için büyük bir fiyat avantajı sağladığını vurguladı. Bu uygulama ile fahiş fiyatların önüne geçildiğini ifade eden Aral söyle devam etti; “Ancak bazı kullanıcıların marka takıntısı sebebiyle, İtalya’ya ihraç ettiğimiz kendi şardon tellerimizin, tekrar İtalyan teli diye ithal edilmişliği var. Yıllardır süren ithalat alışkanlığını bitirmek için uğraşıyoruz. Yerli malına özendirmek en önemli hedefimiz.”
Her kumaşın terbiyesinin şardon telleriyle yapıldığını, bu nedenle her kumaş fabrikasında mutlaka şardon makinaları olduğunu açıklayan Aral, bu nedenle yıllardır şardon telinin çok önemli bir ithalat kalemi olduğunu belirtti. O dönem bunun imalatının Türkiye’de olmadığını hatırlatan Aral, o dönem Amerikalı Redman firmasından bu ürünü ithal ederek Türk üreticilere sattıklarını ifade etti. Amerika merkezli Redman CO. Inc’in ABD ve Hollanda’daki fabrikalarının Çin’e taşınması planlanırken, kendi çabalarıyla İstanbul Beylikdüzü’ne taşındığının altını çizen Aral, ABD ve Hollanda’daki tesislerde bulunan 48 makinanın sökülerek İstanbul’a kurulduğunu açıkladı. Aral, günümüzde bu ülkelere ihracat yapma keyfi yaşadıklarını kaydetti.
Yerli üretimin özendirilmesi ve insanların takıntılarından vazgeçmeleri gerektiğini vurgulayan Aral, yıllardır şardon teli temin ettikleri firmaların kendilerine büyük ilgi ve destek gösterdiğini hatırlattı. Girişimci ruhunu belirten Aral, 1940’lı yıllarda ağabeyi Cemil Farhi Aral’ın İstanbul’da tekstil makinaları, yedek parçaları ithalatına başladığını ve mümessillikler aldığını hatırlattı. Aral, kendisinin de üniversiteyi bitirmesi ile ticarete atıldığını dile getirdi. Uzun yıllar iplik fabrikaları için önemli yedek parçalar arasında bulunan tarak ve tarak teli ithalatı yapan Aral, ithal edilen ve çok büyük bir maliyet oluşturan bu tellerin imalatını o dönem düşündüğünü, bu isteğinin bir ukte olarak içinde kaldığını dile getirdi.
Beylikdüzü’nde yer alan fabrikanın Teknik Müdürü Kemal Bahadır da yaptığı açıklamada, kaliteyi artırmak için devamlı araştırma içinde bulunduklarını ve İngiltere’de bulunan Joseph Sellers firması ile karşılıklı bilgi alışverişi içinde olduklarını ifade etti.
Ayrıca Bahadır, 21-24 Nisan 2012 tarihinde Tüyap’ta düzenlenecek olan ITM Texpo Eurosia 2012 Tekstil Makinaları ve Aksesuarları Fuarı’nda 10. Salon 1008/A standında Dörtaral ve Redman Tekstil olarak katılacaklarını söyledi.