Denim kumaşlara yönelik indigo boyalı çözgü ipliklerinin boyanmasında yaygın olarak kullanılan, slasher, haşıl ve seri çözgü makinelerinin üretimi ile dikkat çeken Pro-SMH; 2 metre çalışma eninde tasarlanan slasher indigo makinesi ile denim sektöründen büyük ilgi görmüştü.
Üretimini yaptıkları slasher makineleri ile sektöre yeni bir soluk getiren Pro-SMH, Ar-Ge çalışmalarını tamamlamak üzere olduğu yeni makinelerle denim ve kumaş terbiye alanında sektörde devrim yaratmaya hazırlanıyor.
Uzun yıllara dayanan Ar-Ge çalışmalarının sonucunda dokuma hazırlık süreçlerine yönelik; kalite, verimlilik ve hızı bir arada sunan makineleri sektöre sunduklarını kaydeden Pro-SMH Kurucu Ortaklarından Cüneyt İşman, mevcut makine grupları ve yeni çalışmaları hakkında yayın grubumuzun sorularını yanıtladı.
Ürün kalitesi anlamında dünya standartlarında üretime sahip olduklarını kaydeden Cüneyt İşman, “Makinelerimizin üretimi konusunda Ar-Ge çalışmalarına büyük önem verdik. Hiçbir makinenin kopyası olmayan, uzun yıllar kullanım garantisi verebileceğimiz makineler ürettik. Özellikle yazılım ve metalürji konusunda çok önemli yol aldık.Kullanılan tüm malzemeler, kullanıldığı yere ve makinedeki işlevine göre seçildi. Demir ve paslanmaz metal akşamların hepsi uzun ömürlü karışımlara sahip.Üretimini gerçekleştirdiğimiz makineler üstün teknoloji ve mükemmel işçilikle bir araya getirildiği için müşterilerimize uzun yıllar kalite garantisi vermekteyiz” sözlerine yer verdi.
Denim sektörüne yönelik dokuma ön hazırlık makinelerinde yıllara dayanan deneyimleri ile üretim gerçekleştirdiklerini kaydeden İşman, bu konuda müşterilerine verdikleri güven ile tercih sebebi olduklarını belirtti. İşman, “Biz yaklaşık 25 yıldır bu işle uğraşıyoruz, uzun yıllar dünya çapında firmalara hizmet veren makinelerin üretiminde bulunduk ve sektörün içinden gelen insanlar olarak makine yapımına başladık. Yaptığımız makineler, üretilmesi o kadar da kolay makineler değil. Yönetici ekibin sektördeki geçmişinden kaynaklanan önemli bir tecrübemiz var. Yaklaşık 24 ülkeyle uzun yıllardır çalışmaktaydık; servis, yedek parça ve upgrade modifikasyonlar gerçekleştiriyorduk. Uzun yıllara dayanan bu çalışmalarda müşterilerin bize güveni çok fazla arttı. Geldiğimiz noktada ise makine, teknoloji ve pazar anlamında sahip olduğumuz tecrübemiz ile sektörde tercih edilir hale geldik.”
Denim Sektöründe Pro-SMH İmzası
Son bir buçuk yıl içerisinde 4 slasher indigo, 12 haşıl ve 8 adet seri çözgü makinesi satışı gerçekleştirdiklerini belirten İşman, yurt dışında da Mısır, Bangladeş gibi ülkelere, haşıl ve çözgü makineleri sattıklarını belirtti. İşman konuya ilişkin açıklamasında, “Şimdiye dek satmış olduğumuz 4 slasher indigo makinesinden 2 tanesinin kurulumu tamamlandı ve çalışmaya başladı. Bu yıl içinde 2 tane daha teslim edilecek. Bunun dışında görüşmelerini sürdürdüğümüz 9-10 projemiz daha bulunuyor.” dedi.
“Türkiye’de Üretilemeyecek Makine Grubu Yok”
Türkiye’de yerli makine üreticisinin Ar-Ge çalışmaları kapsamında KOSGEB, TÜBİTAK gibi kurumlar tarafından desteklendiğini aktaran İşman, gerekli destekler sağlandığında Türkiye’de üretilemeyecek makine grubunun olmadığını vurguladı. İşman, “Ar-Ge alanında ciddi destekler var. Burada iş bizlere ve sanayicilerimize kalıyor. Türkiye’de tekstil sektöründe tüm makine gruplarında yapılamayacak bir şey yok. Yapabileceğimize inanmak çok önemli. Biz bu makineyi yapmaya karar verdiğimizde ve bunu Alman dostlarımızla paylaştığımızda bize gülmüşlerdi. Ama bugün 4 indigo, 12 haşıl, 8 çözgü makinesini 1 buçuk yılda yaptık. Tüm bunları sıfırdan kendi altyapımızı üreterek, tedarikçi zinciri sıfırdan oluşturarak başardık. Başarılı bir şekilde çalışmalarımıza devam ediyoruz.” sözlerine yer verdi.
Denim Sektörüne Devrim Niteliğinde Yenilikler
Teknolojik alt yapısı ve özellikleri ile Türkiye’de ilklere imza atan makineler üreten Pro-SMH, slasher indigo makinesinde 2 metre çalışma eni ile bir ilke imza attı. “Şu anda dünyada çift kafa 2 metre çalışma eninde indigo makinesi üretebilen ve çalıştırabilen tek firmayız” diyen İşman, günümüz itibariyle, 2.20 eninde slasher indigo makinesini üreterek, kurulum gerçekleştirmeye başladıklarını da sözlerine ekledi.
İşman, makinenin teknik avantajlarını ise şöyle sıraladı; “Makinelerimizde double kafa bulunuyor. Denimde daha senkron ve daha hassas çalışmayı sağlayan sistemler ve yazılımlar yaptık. Makinemiz otomatik kalibrasyon sistemi ile donatılmış olduğundan, taşlama ve kaplama gibi işlemlerin akabinde kalibrasyon gerektirmeden tekrar çalışabilmekte, bu kalibrasyonu devamlı olarak yaptığı için parti başlangıcında ki dur kalkları en aza indirgemekte ve parti başındaki zaman kayıplarını azaltarak partinin daha kısa sürede tamamlanmasını sağlamaktadır. Flying change adını verdiğimiz makine durduğunda içerde kalan telefi ortadan kaldıran bir sistem sayesinde muhtemel üretim kaybını en asgariye indiriyoruz.” sözlerine yer verdi.
2018 yılı için hedeflerini de paylaşan İşman, Türkiye’deki ekonomik ve siyasi hareketliliklerin sektöre etkileri olduğunu ancak sanayiciler olarak ülkeye döviz kazandırmaya devam edeceklerini kaydetti.İşman, “Bizler tüm zorlu koşullara rağmen, bu ülkenin sanayicileri olarak çalışmaya devam ediyoruz. Böyle zor günleri daha önce de yaşadık ancak Türkiye’de tekstil sektörünün daha uzun yıllar büyüyerek devam edeceğine inanıyoruz.” dedi.
İşman, 2018 yılında planladıkları yeni çalışmalarıyla ilgili olarak ise, “Slasher’ın yanı sıra şimdi de halat hazırlık yapıyoruz 2018’de dokuma ön prosesle ilgili yeni makine çeşitlerine yer vereceğiz. Kısmet olursa KTM 2018’de halat boyamayla ilgili çalışmalarımız olabilir. ITMA 2019 Barselona Fuarına kadar ise halat makinemizi bitirmiş olmayı planlıyoruz.” dedi.
Son olarak boyama teknolojisinde de yeni gelişmeler sunacaklarını sözlerine ekleyen İşman, “Boyama teknolojisinde de çok ciddi yeni gelişmeler var, denim piyasasını değiştirecek yeniliklerle geliyoruz diyebilirim. Bunlardan biri ultrosonik çalışmamız. Aynı alanda bir nitrojen çalışması var. Ultrosonik çalışmalarımızın sonuna geldik diyebiliriz. İlk makinemiz 4 hafta içinde devreye girecek. Denim ve kumaş terbiye kısmında bir devrim yarattığımızı söyleyebilirim. Sonuçlarını gördük, şimdi de işletme şartlarında denemeyi planlıyoruz. Başarırsak dünyada bir devrim yaratmış olacağız.” sözlerine yer verdi.