Tekstil Business dergimizin Mayıs sayısı için Monforts Bölge Satış Müdürü Thomas Päffgen ile bir röportaj gerçekleştirdik. Röportajda Türkiye pazarındaki faaliyetler ve WasserSTOFF Projesi'ne katılımları ana başlıklar olarak öne çıktı.
S. Monforts'un makine yelpazesi ve mevcut teknolojileri hakkında bilgi verir misiniz?
C. Monforts Bölge Satış Müdürü Thomas Päffgen: Monforts, onlarca yıl boyunca birbirini takip eden endüstri gelişmelerine dayanan kumaş terbiye işlemi için ileri teknolojide uzmanlaşmıştır ve bu yıl 140’ncı kuruluş yıl dönümümüzü kutluyoruz. 1884 yılında, halen merkezimiz olan ve İleri Teknoloji Merkezimiz’in (ATC) de yer aldığı Almanya'nın Mönchengladbach şehrinde kurulduk. Makinelerimızin tamamı 1982 yılından bu yana Avusturya'daki fabrikamızda üretilmektedir. Monforts Montex ramöz makineleri kurutma, gerdirme, termofiksaj ve kaplama gibi işlemler için özellikle denim ve ev tekstili sektörlerinde kumaş terbiye endüstrisi için endüstri standardıdır ve üretim hacmi açısından ve özellikle enerji verimliliği ve tasarrufunda bir dizi avantaj sağlar. Yelpazemizdeki diğer temel teknolojiler arasında esnetici kurutucular, Thermex boyama hatları, Monfortex kompresif çekme hatları ve Montex®Coat ve coaTTex kaplama üniteleri bulunmaktadır.
S. Monforts teknolojilerini rakiplerinden ayıran özellikleri nelerdir? Özellikle denim ve ev tekstili pazarında rekabetçi kalabilmek için makine ve teknolojilerinin hangi ayırt edici özellikleri uygulanıyor?
C. Monforts boyama, terbiye ve kaplama makinelerinin en belirgin avantajlarından biri uzun ömürlü olmalarıdır. Yeni üretim hatlarına büyük sermaye yatırımları yapan tekstil şirketleri, şirketin üretim çeşitliliğinin dayanıklılığına güveniyor ve bu nedenle şu anda dünya çapında faaliyette tahminen 2.000 Monforts makinesi mevcut, bunların bir kısmı ilk kez 30 yıl önce kuruldu. Ancak bu, Monforts tarafından birbiri ardına gerçekleştirilen performans ve otomasyondaki ilerlemelerin çoğundan yararlanamayacakları anlamına gelmez. Belirli modüllerin yeni kontrol ve tahrik teknolojisiyle sabitlenmesi - temel yedek parça değişiminin çok ötesine geçerek mevcut bir hattın performansı üzerinde çok belirgin bir etkiye sahip olabilir.
S. Monforts tarafından sürdürülebilirlik, dijitalleşme ve geri dönüşüme ayak uydurmak için ne düzeyde ilerleme kaydedildi? Çevreyi korumak ve kaynak tasarrufu için hangi önlemler uygulanmaktadır?
C. Makinelerimizi sürekli güncelliyor ve iyileştiriyoruz. Örneğin, en yeni Montex ramöz makineleriyle, ısı geri kazanımı veya enerji optimizasyonu önlemleri olmayan geleneksel bir ramöz makinesine kıyasla artık %40'a varan toplam enerji tasarrufu elde edilebilir. Diğer bir örnek, denim ve ev tekstili üreticileri için rakipsiz bir güvenilirliğe ulaşan kontinü boyama, yoğunlaştırma ve termosolleme için Thermex üniversal hotflue hattının sürekli geliştirilmesidir. Thermex, hem büyük hem de küçük dokuma kumaş partilerini boyarken vasatın üzerinde maliyet avantajı sağlar ve reaktif boyarmaddeleri için DyStar ile geliştirilen Econtrol® işleminden yararlanır. Bu, 2-3 dakika içinde ısı ile sabitlemeye ulaşmak için hotflue’da 120-130°C'de kurutma ve kontrollü nem (hacim olarak %25-30) ile hızlı ve ekonomik tek geçişli fularlama ve yıkama işlemidir. Econtrol®, tüm renklerin mükemmel bir şekilde yeniden üretilebilirliğini, zorlu kumaşlar üzerinde iyileştirilmiş boya penetrasyonunu ve düşük ısı ile sabit sıcaklık nedeniyle pamuk veya diğer selüloz liflerinde esmerleşme riskinin olmamasını sağlar. Bu nedenledir ki, hızlı değişen teknoloji ve operasyonel tasarruf için ideal bir süreçtir su ve kimyasallardaki tasarrufları da unutmamak gerekir.
S. Monforts tarafından hangi hedef pazarlar yakından takip edilmektedir? Monforts için Türkiye pazarının önemi nedir ve hangi ürünler bu pazarın ihtiyaçlarına en iyi şekilde cevap veriyor?
C. Tüm büyük pazarları yakından izliyoruz ve hem ulusal temsilcilik ağımız ve servis merkezlerimiz hem de tabii ki müşterilerimizle yakın çalışarak değerli geri bildirimler alıyoruz. Dünya çapında ve tüm büyük tekstil üretim merkezlerinde -Bangladeş, Brezilya, Çin, Hindistan, Pakistan ve elbette Türkiye’de faaliyet gösteriyoruz. Sürdürülebilir, kaliteli üretimde bir adım önde olabilmek için yeni teknolojiye yatırım ve kapasite artırımı Türk müşterilerimiz için çok önemlidir. Sürekli değişen bir sektörde büyüyebilmek için her ilerici yeni teknolojinin faydalarını dikkatle değerlendirdiklerini ve bunun sonucunda kesintisiz sürekli yatırım stratejilerini benimsediklerini görüyoruz.
S. İstanbul Fuarında 2024'te hangi ürünler ve teknolojiler vitrine çıkacak?
C. Monforts ortağı Neotek'in standında entegre baş üstü gezici ısı geri kazanım ünitesine sahip Montex ramöz odasını sergileyeceğiz. Isı geri kazanım ünitesi, şirketin şu anda hem yeni hem de mevcut hat kurulumları için sağladığı çeşitli enerji tasarrufu seçeneklerinden sadece bir tanesidir ve fuarda bu fırsatları masaya yatırmaktan memnuniyet duyacağız. Ayrıca, yalnızca hava bıçağı ve rulo üstü bıçak kaplamaya adanmış en yeni coaTTex kaplama ünitemizi de tanıtacağız. Yapıştırıcı veya köpükle tek taraflı uygulama için çok yönlü coaTTex, hem mevcut terbiye hatlarına dâhil edilmeye hem de yeni Monforts hatlarıyla, özellikle de Montex ramöz sistemleriyle kuruluma uygundur. Karartma kaplama da dahil olmak üzere köpük laminasyon ve kaplamanın yanı sıra su geçirmezlik, sıvı ve gaz koruması ve nefes alabilirlik gibi işlevleri sağlamak için kumaşlara geniş bir kaplama yelpazesi uygulanabilmektedir.
S. Monforts'un küresel pazarlardaki orta-vadeli vizyonu hakkında bilgi verir misiniz? Şu anda gelecek-odaklı hangi teknolojiler markajda ve öngörülebilir gelecekte bunlara ulaşmak için yetenekleriniz ve güçlü yönleriniz neler?
C. Enerji maliyeti tekstil üreticileri için büyük bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor ve bu bizim de çok üzerinde durduğumuz bir alan. Geçtiğimiz yıl, yeşil hidrojeni tekstil terbiyesi, kurutma ve ilgili işlemler için yeni bir enerji kaynağı olarak kullanma konseptini tanıttık ve şu anda bu hızlı yükselen yeni endüstriyel enerji seçeneğinin tüm yönlerini keşfetmek için üç yıllık WasserSTOFF projesinde endüstriyel ortaklar ve üniversitelerden oluşan bir konsorsiyuma liderlik ediyoruz. Hükümet tarafından finanse edilen projenin hedefi, gelecekte tekstil terbiye işlemleri için alternatif bir ısıtma kaynağı olarak hidrojenin ne ölçüde kullanılabileceğini belirlemektir. Bu, ilgili ortaklarla birlikte laboratuvar ekipmanı üzerinde yapılan testleri içeriyor ve sonuçlar Monforts ATC'deki bir ramöz makinesine aktarılıyor. Yeşil hidrojenin temiz bir yakıt kaynağı olarak potansiyeli muazzamdır ancak ramöz kurutucularımızda ve diğer makinelerimizde küresel olarak gerçekleştirilen tekstil terbiye süreçlerinde kullanımını değerlendirirken keşfetmemiz gereken çok şey var. Herkes tekstil terbiyesinin yüksek enerji tüketen bir süreç olduğunu biliyor ve süreçleri daha verimli hale getirmek için halihazırda çeşitli çözümler sunuyoruz, ancak bir teknoloji lideri olarak geleceğe hazır olmak için alternatif ısıtma seçeneklerini keşfetme zorluğunu da aşıyoruz.