Tekstil terbiyesinde online otomasyon ve kontrol sistemleri konusunda lider üreticilerden birisi olan Mahlo, VDMA’nın İstanbul ve Gaziantep’te gerçekleştirdiği konferanslarda Türk üreticileri bilgilendiren sunum yaptı. ‘Ölçüm ve kontrol cihazları ile ürün kalitesini iyileştirme yöntemleri’ başlığında yapılan çalışma ile üreticilere yönelik çözümler sunuldu. Etkinlikte Mahlo adına sunumu Bölge Satış Müdürü Matthias Wulbeck gerçekleştirdi. Kalabalık bir profesyonel gruba hitap eden Matthias Wulbeck, Teknik tekstillerin kullanım alanları, üretimi ve online takip sistemleri hakkında bilgiler verdi.
Teknik tekstillerin özel kullanım alanlarına hitap ettiğini aktaran Wulbeck, teknik tekstil üretimi konusunda da her geçen yıl artan bir trend yakalandığını ifade etti. Özellikle Almanya’da ciddi anlamda bu segmente geçiş yaşandığını vurgulayan Wulbeck; “Küresel alana baktığımızda ise her yıl yüzde 4-5 oranında büyüme olduğu görülebiliyor” dedi.
Teknik tekstillerin kullanım alanlarına da değinen Wulbeck şöyle devam etti; “ Dünya genelinde yaşanan değişim teknik tekstil sektörüne yönelik bir dönüşümü tanımlıyor. Almanya toplam tekstil üretiminin yüzde 45’lik kısmını bu alana kaydırdı. Sürekli yeni yatırımlarla bu segment canlanıyor. Kullanım alanlarına bakıldığında ise çok geniş bir skala da yer aldığı görülebiliyor. Örneğin taşıtlarda kullanılan tekstiller, inşaatlarda kullanılan tekstiller, makina yapımında ve kimya endüstrisinde kullanılan tekstiller, koruyucu kıyafet yapımında kullanılan tekstiller, ökolojik alanlarda ve tıp alanında kullanılan tekstiller bu segmentin en yaygın olduğu başlıklar arasında sayılabilir.”
Anında Ölçüm ile Firmalar Tasarruf Sağlıyor
Teknik tekstil alanında Mahlo olarak sundukları çözümler hakkında bilgi veren Wulbeck, teknik tekstile özelliğini kazandıran ağırlık, kalınlık veya hava geçirgenliği gibi parametrelerin sürekli ölçülerek raporlanması gerektiğini hatırlattı. Parametrelerin ölçülmesi için modern ölçüm cihazları kullanmanın önemini dile getiren Wulbeck; “Bu cihazların kullanılması sadece kaliteyi artırmakla kalmaz, aynı zamanda materyal tasarrufu sağlar ve maliyetleri düşürür” dedi.
Bu noktada kendi üretimleri ile müşterilere çözüm bulduklarına işaret eden Wulbeck konuşmasına şöyle devam etti; “Mahlo proses kontrol sistemleriyle ölçülebilen parametreler konusunda eksiksiz ve net sonuçlar almayı başarıyor. Yeni ürettiğimiz sistem ile 6 ölçüm köprüsünü bir kumanda panosuna bağlayıp, sistemin çok daha aktif olarak çalışmasını sağlıyoruz. Temassız online ölçüm sistemiyle ham ağırlık, kaplama tesislerinde kaplama ağırlığı, nem, kalınlık, hava geçirgenliği, termofikse otomatiği, malzeme eğikliği gibi verileri elde edebiliyoruz. Bu ölçümlerle de üretimde başarılı sonuçlar alınmasına yardımcı oluyoruz.”
Online ölçüm sistemlerinin kalite ve kar anlamında artış yakaladığını ifade eden Wulbeck, maliyet açısından bakıldığında da ciddi bir kazanç sağladığını ifade etti. Bu bağlamda somut örnekler de veren Wulbeck şunlara işaret etti; “Bir kağıt kaplama tesisinde online ölçüm sisteminin uyguladık. Çalışmalarımız sonucunda yüzde 55 oranında gramaj dalgalanmasını azalttık. Bunun yanında yüzde 75 oranında ikinci kalite ürünün azalması sağlandı ve son olarak yüzde 3’lik kaplama malzemesi tasarrufu elde ettik.”
ORTHOPAC CRVMC-12 Zorunlu Bir İhtiyaç
Temassız online ölçüm sistemlerinin yanı sıra atkı kontrol ve proses kontrol sistemleri hakkında da bilgi veren Wulbeck, bu bölümde ORTHOPAC CRVMC-12 makinesinin avantajlarını açıkladı. ORTHOPAC CRVMC-12 teknolojisinin halı üreticileri için olmazsa olmaz bir seçenek olduğunu anlatan Wulbeck; “Halı sırtı kaplama ünitesine gelen halı üzerinde çapraz (verev) ve kavisli (göbek) atkı eğikliklerinin düzeltilmesinde zaman kaybını engellemek için bu teknolojiye mutlaka ihtiyaç duyuluyor” ifadesini kullandı. Halı üretimi başta olmak üzere teknik tekstiller alanında da gerilime ihtiyaç duyulduğunu hatırlatan Wulbeck, kuvvetlendirilmiş ORTHOPAC CRVMC-12 makinesinin 3kN gerilime göre dizayn edilerek tüm bu üretim segmentlerine hizmet verdiğini vurguladı. Wulbeck konuşmasını şöyle sürdürdü; “Yeni ve eşsiz silindir tahrik sistemiyle düzeltme silindirleri halıya en fazla eğiklik oranı kadar müdahale ediyor, düzeltme sırasında silindirler, halının bütün eniyle temas halinde olduğu için, halı üzerinde kısmi düzeltmeler olmuyor. Bunun dışında tahrik sisteminde silindir konumu nötr pozisyonda olduğu için eğiklik söz konusu değil. Bununla nedenle silindirler halıya temas etmiyor. Bunun doğal sonucu olarak ta kalite artıyor.”
Yakın Plan Mahlo
Heinz Mahlo tarafından 1945 yılında kurulan şirket, 200 çalışanı ve 40’tan fazla temsilcilik ve servis büroları ile hizmet veriyor. Tekstil terbiyesinde on-line otomasyon ve kontrol sistemleri konusunda dünya liderlerinden olan firma üretim, AR-GE ve yönetimini tamamen Almanya’dan sürdürüyor. Firmanın temsilciliklerinin bulunduğu bölgeler arasında Amerika, İtalya, İspanya ve Meksika bulunuyor. Firmanın tarihine bakıldığında da yarım asırdan fazla zamandır bilgi birikimi ve tecrübe ile üretim yaptığı görülüyor. 1948 yılında ilk kez Textometer RMS nem monitörü ile üretimine başlayan Mahlo, 1959 Milan ITMA’da ilk atkı kontrol sisteminin tanıtmış. Bu dönemden sonra standart üretimine devam eden firma, 1995 yılında nonwoven, kağıt ve plastik sanayi için kalite kontrol sistemi olan QUALISCAN QMS ile fark yarattı. Mahlo sürekli gelişen teknolojisi ile fuarlarda ve etkinliklerde yeniliklerini sunmaya devam ediyor.