Tekstil endüstrisinde örgü kumaşların terbiyesinin açık en formunda yapılmasına olan eğilimin artması yenilikçi teknolojileri de tetikliyor. Açık en örgü kumaş terbiyesi tüp formuna göre; kalitede artış, firede azalma ve üretim maliyetlerinde düşüş gibi avantajları beraberinde getiriyor. Bu kalite artışında, kumaşa düzgün ve parlak bir yüzey görünümü veren yakma işlemi büyük önem taşıyor. Liflerden bükülerek meydana gelen ipliklerin üzerinden çıkan lif uçlarının giderilmesi amacıyla gerçekleştirilen yakma işlemi için, osthoff-senge yeni bir teknoloji sunuyor. Yakma (gaze) makinaları konstrüksiyonları alanında öne çıkan firma, özellikle açık en örgü kumaşlar için WWU 11’i geliştirdi.
WWU 11, alanında kendini ispatlamış olan konvansiyonel osthoff yakmalarının kompenentleri olan brülörler, oransal gaz: hava karışımı ve önceden seçilmiş yakma pozisyonları temel olarak üretildiği belirtiliyor. Makine 4 yakma pozisyonu ve gerektiğinde, tek geçişte kumaşın ön ve arka yüzlerini yakabilme ya da bir geçişte ön yüzünü iki defa yakabilme olanağı tanıyacak şekilde dizayn edilmiş. Makinanın yakma pozisyonları şöyle sıralanıyor; Su soğutmalı rolik üzerinde yakma, Serbest kılavuzlu rolik üzerinde yakma, Teğet yakma ve Nip yakma.
Hafif örgü kumaşlar su soğutmalı rolik üzerinde veya teğet yakma pozisyonlarında işleme tabi tutuluyor. Ağır kumaşlar daha fazla termal enerjiye gereksinim duyduklarından serbest kılavuzlu rolik üzerinde yakmaya uygundur. Bu pozisyon en güçlü yakma konumu olarak tanımlanıyor. Nip yakma pozisyonu ise, polyester pamuk karışımları için kullanılıyor.
1912 yılında bir aile işletmesiolarak kurulan osthoff-senge, özellikle açık en örgü kumaşların en iyi koşulda çalışması için, kumaş kılavuzlama ve geçişi için özel bir system dizayn etti. Yakma grubu kenar açma ve tahrikli bir açma ve merkezleme düzeneği ile entegre edilmiş. Açık gerilmiş malzeme,tahrikli spiral rolikler vasıtasıyla yönlendirilerek kumaşın yakma öncesi en iyi şekilde açılmasını sağlıyor. Kumaş , alev aktif hale geldiği anda su soğutmalı rolik tarafından korunuyor. Yakma roliği , kumaşın gerilimini en azda tutmak için tahrikli olarak düşünülmüş. Çeşitli kılavuz rolikler arasındaki mesafe , kumaşın kenarlarının kıvrılmaması için çok kısa tutulmuş . Yakma makinesi malzemenin her iki yanının tek geçişte yakılabilmesine ya da tek geçişte bir yüzünün iki defa yakılmasına olanak sağlıyor.
Vakum Ünitesi Kumaşı Koruyor
Kumaş, yakma sonrasında üzerinde kalabilecek olan her türlü kalıntı ve artıklandan temizlenmesi için, yakmanın üzerine yerleştirilmiş olan iki taraflı vakum ünitesinden geçer. Böylece kumaşın ön ve arka tarafı temizlenmiş olur. Örgü kumaşlar tabi olacakları mekanik enerjiden zarar görme olasılığı taşıdıkları için, makinada fırçalı temizleme düzeneği yerine, vakum temizleme sistemi geliştirilmiş. Ayrıca, yakmanın üzerinde, kumaşın makina içinden geçişizini sağlayan bir kumaş tahrik düzeneği bulunuyor.
Örgü kumaş, herhangi bir kıvılcım yakalamasına uğramaması için, spiral rolikle kılavuzlanmış bir buhar kutusundan geçirilir. İçerdeki oksijeni boşaltmak ve kıvılcım etkisini sönümlemek için kutu içindeki bütün alan buhar ile doludur .Bunun aynı zamanda kumaşın rahatlamasına ve alevden korunmasına yardımcı olduğu belirtiliyor. İşlem sonunda kumaş, sallama tertibatı aracılığıyla bir taşıma arabasına alınır.
Sektörde uzun bir geçmişe sahip olan osthoff-senge firması Türkiye mümessilliğini İTEKS yürütüyor.