Proje, terbiye makinesi lideri Monforts tarafından yönetiliyor ve gelecekte tekstillerin karbon nötr terbiyesini mümkün kılacak hidrojenle ısıtılan bir ramöz makinesi geliştirmeyi amaçlıyor.
Rabe, "Ramöz makinelerinin doğal gazla olağan çalışması şu anda dünya çapında büyük oranda CO2 emisyonuna yol açıyor" dedi ve ekledi, "Rüzgâr veya güneş gibi yenilenebilir kaynaklardan elde edilen elektrik enerjisinin kullanımıyla dönüştürülen hidrojenin alternatif kullanımıyla emisyonlar büyük oranda azaltılabilir- yeşil hidrojen diye bilinir."
Proje, tekstil kurutma ve fikseleme için yakıt olarak yalnızca doğal gaz yerine hidrojen veya hidrojen/doğal gaz karışımlarının kullanılmasının etkilerini araştırıyor.
Karıştırma Sistemi
Bu, su ile işlemeyi kontrol eden bir gaz karıştırma sistemi de dâhil olmak üzere brülörlerin geliştirilmesini ve uyarlanmasını gerektirir. Çalışma modu başlangıçta Niederrhein Tekstil Teknolojisi Merkezi'nde brülör başına 40 KW güç sınıfına sahip gazla çalışan ve brülör modifiyeli bir teknik kurutucuda test ediliyor ve değerlendiriliyor. Kurutma ve fiksasyon için belirli tekstil kaplama ve terbiye/boyama süreçleri seçildi ve süreçleri optimize etmek ve terbiye ürün çıktılarının uygulanması için tekstil ürün kalitesini, egzoz gazı kompozisyonunu ve enerji dengesini değerlendirmek amacıyla testler yapılıyor.
Ek olarak, kurutma sisteminin iklim ayak izini değerlendirmek için dinamik bir araç geliştiriliyor. Bu, gerekli miktarda hidrojenin mevcudiyeti ve kökeni (hidrojen üretimi için elektrik karışımının şirket içi üretimi ve geliştirilmesi dâhil) ve doğal gaz şebekesindeki hidrojen bileşenleri gibi faktörleri hesaba katıyor- hepsi mevcut standartlara ve Sera Gazı Protokolü'ne dayanıyor. Bu veriler, teknolojinin endüstriyel düzeye çıkarılmasının temelini oluşturuyor.
Hochschule Niederrhein ve Monforts'a ek olarak, proje Pleva ve Nova Textil-Beschichtung şirketlerini de içeriyor ve Almanya Federal Ekonomi ve İklim Eylem Bakanlığı (BMWK) tarafından destekleniyor.