Tekstil sektöründe 35 yılı geride bırakan Dilmenler Makine, tekstil terbiye alanında değişen sektör ihtiyaçlarını karşılayan makinelerin tasarımı ve üretimine yönelik faaliyetlerini sürdürüyor. İşletmelere sundukları önemli teknolojiler ve Ar-Ge çalışmaları hakkında yayın grubumuzun sorularını yanıtlayan DMS Dilmenler Makine ve Tekstil San. A.Ş. Fabrika Müdürü Yüksel Topgül, önemli bilgiler paylaştı.
Fabrika Müdürü Yüksel Topgül, örme ve dokuma (dış giyim, gömleklik, ev tekstili, denim) kumaşlara, termofikse ve final proseslerinin uygulanmasında kullanılan standart ramöz makinelerinin yanında blackout perde ürünler için kaplama-ram-kalender üniteli üretim hatları, zebra perde kumaş üretim hatları, PVC kaplamalı ürünler için üretim hatları ve otomotiv sektöründe kullanılan özel prosesleri uygulama olanağı sunan üretim hatlarını sektör ile buluşturduklarını söyledi. Topgül, ürün gamı ile ilgili açıklamalarını şöyle sürdürdü; “Baskı buharlama makinesi, kontinü yıkama, kontinü kasar, kontinü merserize makinelerinin yanında, merserize proseslerinde kullanılan kostiğin geri kazanılıp, tekrar proseslerde kullanımına imkan tanıyan çevre dostu kostik geri kazanım sistemlerini işletmelerin kullanımına sunuyoruz. Ramözlerden çıkan egzos gazlarının ihtiva ettiği enerjinin geri kazanılması konusunda ise hava-hava ve hava-su ısı geri kazanım sistemleri ile bu gazların çevreye olan zararlı etkilerinden kurtulmak için sektörde uygulanan filtrasyon sistemlerinin sağlıklı bir şekilde makinelerimize entegrasyonu ve uygulamasını gerçekleştiriyoruz.”
Dilmenler Makine, tekstil terbiye ve boya süreçlerine ilişkin yenilikleri güçlü Ar-Ge ekibiyle birlikte gerçekleştiriyor. 2016 yılında Türkiye’deki 312. Ar-Ge merkezi olan Dilmenler Makine’nin bu alandaki çalışmaları hakkında da sorularımızı yanıtlayan Yüksel Topgül, şu açıklamalara yer verdi; “Bünyemizdeki Ar-Ge merkezimizde araştırma, geliştirme ve tasarım yapabilme kabiliyetine sahip, tam zamanlı çalışan, araştırmacı ve teknisyenlerimizden oluşan nitelikli işgücüne sahip Ar-Ge personeli istihdamımızı arttırdık. Firmamızda bu kültürü yerleştirip güçlendiriyoruz. Üniversite ve sanayi işbirliği ile teknolojik bilgi üretip, ürünlerimizde ve üretim süreçlerimizde yenilikler gerçekleştiriyoruz. Ürün kalitemizi ve standartlarımızı yükseltmekte ve teknolojik bilgimizi ticarileştirme yolundaki yoğun gayretlerimizi sürdürmekteyiz.”
Müşteriler tarafından tercih edilen bir firma olmalarındaki en önemli etkilerden birinin de Ar-Ge çalışmaları olduğunu sözlerine ekleyen Topgül, “Satış ve ciro artışının yanında, güçlü ve güvenilir marka algımızın oluşmasında Ar-Ge çalışmalarının katkılarını mutluluk verici seviyede buluyoruz.” dedi.
Megam Boyahanesi, Hem Ar-Ge Hem de Üretim Yapıyor
Boyahaneler için yenilikçi teknolojiler geliştiren bir firma olarak aynı zamanda bünyesinde Megam Boyahanesini de bulunduran Dilmenler Makine, bu sayede geliştirdiği teknolojilere ilişkin geri bildirimlere birinci elden sahip olabiliyor. “Projelerimizin saha geri bildirimlerinin hızlı bir şekilde alınmasında, Megam Boyahanemizin büyük faydasını görmekteyiz” diyen Topgül, “Yüksek kalite ve verime sahip, müşterilerimizin rekabet gücünü arttıran ve ekolojik çevre dostu ürünlerimiz, yurtiçi ve yurtdışında rekabet gücümüzü arttırıyor.” sözlerine yer verdi.
Megam Boyahanesi ile hem Ar-Ge çalışmalarına yön verdiklerini hem de yeni teknolojileri analiz edebildiklerini sözlerine ekleyen Topgül, açıklamalarını şöyle sürdürdü; “Tekstil sektöründe 35 yıldır yer alan Dilmenler Makine, tekstil terbiye alanındaki değişen sektör ihtiyaçlarını karşılayan makineler tasarlayıp üretiyor. Şirketimiz tasarımların alt yapısını; düşük enerji tüketimine sahip, uzun ömürlü, ekolojik dengeyi maksimum düzeyde gözeten, kullanıcı dostu, dünya standartlarında makineler geliştirme temeli üzerine kurdu. Bu sürecin kilometre taşlarından biri olan Megam Boyahanesi, hem gerçek zamanlı bir Ar-Ge tesisi, hem de üretim yapan bir işletme olarak tekstil sektörüne hizmet veriyor. Proaktif düşünce yapısında çalışmalarını sürdüren Megam Tekstil ve uzman kadrosuyla, geliştirilen teknolojileri farklı yönleriyle analiz ediyor ve bu gelişmeleri boyahane sistemine adapte ediyor. Bu sayede çeşitli otomasyon sistemleriyle bütün parametreleri kontrol edilen yeni teknolojilerin, işleyen bir sisteme katkıları tüm gerçekçiliğiyle ortaya konuluyor. Düşük enerji tüketimine sahip, ekolojik, kullanıcı dostu, çeşitli otomasyon sistemleriyle uyumlu, uzun ömürlü teknolojilerini gerçek zamanlı gözlemleme imkanı sunuyor.”
Dilmenler Makine Yıllık Hedeflerini Tamamladı
Dilmenler Makine’nin 2016 yılı satışları ve 2017 beklentileri hakkında da sorularımızı yanıtlayan Topgül, önemli bir büyüme kaydettiklerini söyledi. “2016 yılı satışlarını, bir önceki yıla oranla ciro olarak yüzde 18 artırarak ihracatta yüzde 65 ve iç piyasada yüzde 35 oranı ile tamamladık” diyen Yüksel Topgül, geçmiş yıllara göre ciddi bir ciro artışı ile önemli bir büyüme gerçekleştirerek 2016 yılı beklentilerini karşıladıklarını söyledi. Topgül, açıklamalarını şu sözlerle sürdürdü; “Ürettiğimiz makine sayısında ve ciro anlamında ayrıca Megam boyahanemizin Dilmenler’e kattığı katma değeri müşterilerimize anlatma açısından bakıldığında Dilmenler Makine yıllık hedeflerini tamamlamış görünüyor. Biz şirket olarak tekstil sektörüne ürettiğimiz makinelerin adedi ve cirosu olarak doğru rakamları yakaladığımızı görüyoruz. Bu durum biraz da Dilmenler Makine ile alakalı, sonuçta bu kartopu gibi büyüyen bir sistem ve yapılanma. Makinelerin adedi arttıkça, makineler satıldıkça, müşteriler projeler hakkında birbirlerine doğru referanslar verdikçe ilgi ve teveccüh artıyor. İlgi arttıkça, bizim bunu karşılamakla ilgili yeni yapılanma ve yeni sistemler geliştirmemiz gerekiyor. Bunları ne kadar doğru bir şekilde gerçekleştirebilirsek hem ciromuz hem de makine satış adedimiz o ölçüde artıyor.”
Yeni Ürünlerin Tanıtım ve Satışına Ağırlık Verilecek
2017 yılına ilişkin hedefleri hakkında da bilgiler paylaşan Topgül, “2017, Güçlü satış organizasyonlarının bulunduğu, mevcut ürünlerin pazarlanması ile ilgili sorun olmayan, bu makine ve sistemlerin süreç içinde kabul görmüş olduğu ülkelerde, yeni geliştirilen ve sayısal olarak çok fazla müşteriye ulaşmamış ürünlerin pazarlanmasına yönelik yeni bir stratejinin hayata geçirildiği bir yıl olacaktır. Bu bağlamda kaplama teknolojileri ve buna bağlı ekipmanlar, kontinü yıkama/kasar makine ve buna bağlı teknolojiler, ayrıca merserize ve kostik geri kazanım gibi yeni ürünlerin bu mevcut pazarlarda tanıtım ve satış işlemlerine ağırlık verilecektir.” dedi.
2017 yılında belirlenen bu hedefler doğrultusunda fuar ve tanıtım çalışmaları ile müşteri ziyaretlerine yoğunlaşacaklarını sözlerine ekleyen Topgül, henüz yeterince kuvvetli bir satış ağının olmadığı, müşteri portföy ve çeşitliliğinin yeterli olmadığı ülke ve bölgelerde ise ilk öncelikle kuvvetli oldukları makine ve sistemlerin pazarlanmasına özel bir önem verileceğini söyledi. Dilmenler Makine, 2017 yılında oluşturduğu bu organizasyonu güçlendirerek pazar ihtiyaçları doğrultusunda tüm makine portföyünü müşterilerinin beğenisine sunacak.