Clairant, Denime Çevreci Bir Süreç Sunuyor

İsviçre merkezli Clairant firması denim üretim sürecine yenilik getiren çözümünü 16. Geleneksel Yeşil Kimya & Mühendislik Konferansında anlattı.

  20 Mart 2013 00:53 Çarşamba
Clairant, Denime Çevreci Bir Süreç Sunuyor

Dünyanın en önemli giyim segmentlerinin başında gelen denim, çevresel etkileri nedeniyle sürekli gündemde kalmayı sürdürüyor. Bir çift kot pantolon üretmek için 2500 galondan fazla su, yaklaşık yarım kilo kimyasal ve oldukça fazla miktarda enerji kullanımı gerekiyor. Dünyada her yıl 2 milyar kot pantolon üretildiği hesaplanırsa, ortaya çıkan tablo sürdürülebilir bir gelecek için karamsar bir hal alıyor. Sektör su tüketimi ve sera gazı nedeniyle ciddi tartışmaların ortasında yer alıyor.

Kuzey Amerika Kimya Örgütü’nün Yeşil Kimya Enstitüsü (ACS GCI) sponsorluğunda 18-20 Haziran tarihlerinde düzenlenen 16. Geleneksel Yeşil Kimya & Mühendislik Konferansı, yeşil ve çevreci bir kimya sürecine ışık tutuyor. Konferansta bir çok üretici, çevreci ürünlerini ve çözümlerini sektöre tanıtıyor. İsviçre merkezli kimyasal ürünler üreticisi Clariant’ın geliştirdiği Gelişmiş Denim adlı süreci Clairant Tekstil Mühendisi Miguel Sanchez anlattı. Bu süreç, bir çift kot pantolonu klasik denim imalat metotlarından farklı olarak % 92 daha az su ve %30’ a varan miktarda daha az enerji kullanarak üretebiliyor. Ek olarak, %87’ ye varan oranda daha az pamuk israfı (genelde atmosfere karbon dioksit ve diğer sera gazlarının salınımına yol açan yanmış pamuk) ve adeta sıfır su israfı sağlıyor.

15’e kadar boyama küpü ve potansiyel anlamda bir dizi zararlı kimyasal gerektiren geleneksek denim üretim metotlarından farklı olarak, Gelişmiş Denim yalnızca bir küp ve konsantre, tek bir tane glikoz tabanlı indirgen gerektiren yeni nesil ekolojik-gelişimli sıvı sülfür boyalar kullanıyor. Sanchez’e göre, diğer tüm üretim aşamaları yeni süreçle birlikte eleniyor. Sanchez sunumunda, eğer dündaki denim kotlarının yalnızca yüzde 25’inin bu yeni süreç ile boyanması halinde her yıl 1.7 milyon insanın su ihtiyacını karşılamak için yetecek suyun tasarruf edilebileceğini savundu. Sanchez; “Bu miktar, yaklaşık 2.5 milyar galon suya denk geliyor. Ayrıca, ziyan olan 8.3 milyon küp metrelik suyun da önüne geçiliyor, 220 milyon kw saatlik elektrik tasarrufu elde ediliyor, atmosfere bununla ilgili miktarda yıllık karbondioksit emisyonunu yok etmek söz konusu oluyor” dedi.

Sanchez sözlerini şöyle sürdürdü; “Gelişmiş Denim süreci, bütün denim malzemesini elde etme için standart sayılan teknolojilerin ötesine geçiyor. Ton sayısını ve mevcutta erişilebilir olan etkileri genişletmek, üretimi daha kolay ve verimli yapmak ve  tüm bunları minimal düzeyde kaynak kullanımıyla yapmak için yeni olasılıklar sunuyoruz” dedi.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.