Cam Elyafı Üretim Sürecinde Brückner Farkı

Teknik tekstil terbiye hatları ile önemli bir pazar payına sahip olan Brückner, cam elyaf ve cam file elyafı alanına yönelik çalışmalarını hızlandırdı

  22 Mart 2013 21:49 Cuma
Cam Elyafı Üretim Sürecinde Brückner Farkı

Cam elyaf, günlük hayatta bilgisayarlardan ev cephelerine ve tıbbi cihazlara kadar birçok alanda kullanılıyor. Bunun yanında cam file elyafı (glass fabric mesh) yarı iletken materyal endüstrisinde, inşaat veya havacılık sektörlerinde dayanıklılık yönüyle en başta gelen hammaddeler arasında yer alıyor. Küresel alanda birçok üründe kullanılan cam elyafı, yüksek gerilme direnci, izolasyon ve ısıya dayanıklılık gibi özellikleri nedeniyle son 20 yılda dünya genelinde en çok tercih edilen ürünler arasında yer alıyor. 2013 yılında, IPC and NTI verilerine göre dünya genelinde 61,000 milyon dolar ciro beklenen bu alana yönelik firmaların da özel makine hatları geliştirmesi zorunluluğunu beraberinde getiriyor.

Yoğun işlem süreçlerinin olduğu bu alanda Brückner’in çalışmaları dikkat çekiyor. Konu ile ilgili değerlendirmeler yapan Brückner Cam Elyaf Hatları Satış Müdürü Dirk Stadter, enerji tüketiminin fazla olduğu bu üretim şeklinde alınacak önlemlerle, tasarruf sağlamanın mümkün olduğunun altını çizdi. Cam elyaf ürünlerinin, zincir süreçlerden geçtiğini ifade eden Stadter şöyle devam etti; “ Bu süreçlerin en başında eritme evresi geliyor. Bu işlemin uygulanabilmesi için 1550 °C kadar sıcaklığın yaratılması gerekiyor. Bu adımdan sonra iplikler özel üretim süreciyle gerdirilerek, hem büküm sürecinde hem de sonraki dönemlerde kimyasal gerilime maruz kalıyor. Bu nedenle üreticilerin iplik üretiminde kaliteyi yakalamak için siyah yıkama (black wash) işlemini uygulaması gerekiyor.”

Siyah kumaş uygulamalarında ham kumaş ağırlığının yaklaşık olarak yüzde 3 oranında artığına işaret eden Stadter, bu sistemin IR gaz radyatörlerine dayalı kurutucularda ve 450 ° C’ye kadar hava sıcaklıkları dolaşımdaki konveksiyon kurutucularda pratikte uygulandığını belirtti. Kirli havada siyah yıkamanın önemli bir başlığı oluşturması nedeniyle, bu kirli havanın temizlenmesi gerektiğini kaydeden Stadter; “Brückner; baskılı devre kartlarının (printed circuit boards) üretimi için ve  dokuma cam kumaşın haşıl sökme işlemi için karamelize hattını (caramelizing line),120 m/dk kumaş hızı seviyesinde tasarladı” dedi.

Soğutma İşlem Süresi Kısaltılabilir

Cam elyaf üretim sürecinde yüksek derecede ısıya maruz kalan hammaddenin zamandan tasarruf sağlamak adına hızlı bir soğuma sürecinde girmesi gerektiğini ifade eden Stadter konuşmasını şöyle sürdürdü; “Fırınlarda, haşıl sökme işlemi gerçekleşirken, ham kumaş ağırlığına etki eden siyah yıkama işlemi etkisi özel bir işlemle cam elyaf üzerinden kaldırılıyor. Bu işlemin ısıtma, ısıyı tutma ve soğutmayla birlikte 72 saate yakın bir zaman zarfını kapsıyor. Ancak üretilen yüksek teknolojili fırınlar sayesinde bu süre 44-48 saate kadar düşürülebilir. Böylece firmaların zaman ve maliyet anlamında ciddi bir tasarruf elde etmesi sağlanır. Zamandan elde edilen bu tasarruf Brückner fırınlarının standartlarındaki gibi yoğun hava kontrol sirkülasyonuyla elde edilebiliyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar ise çok etkili bir yalıtım ve makinanın etkin korunan bir yapıda olması.”

Isıtma ve soğutma arasında geçen sürenin 72 saatten, 44 saate düşürmenin yaklaşık olarak 800 kWh ek tasarruf sağladığını dile getiren Stadter, siyah yıkama kaldırıldığında, cam elyafın her türlü mekanik gerilime çok duyarlı hale geldiğini vurguladı. Stadter, baskılı devre kartları üretimi için cam kumaş, sulu bir silan karışımıyla ve yapay reçine kaplaması gibi katkı maddeleriyle destekleniyor. Bu doğrultuda, bu işlem aşaması, yalnızca mekanik gerilim direncini geliştirmekle kalmıyor, seçilmiş önlemlerle elyaf/iplik kopmalarını ortadan kaldırıyor. Aynı zamanda yapay reçineli tabaka, dokunmamış kumaşın yüzey kalitesini artırıyor” dedi.

Brückner Makineleri Isı Sistemiyle Tasarruf Sağlıyor

Bu noktada, Brückner tarafından üretilen teknolojilerin beklentileri karşıladığını anlatan Stadter, yüksek ısı seviyesinin, temiz havayı önceden ısıtarak özel bir sistem aracılığıyla (via a special nozzle system) konveksiyon kurutma makinesinin alt kısmında kullanılmasını sağlamak gerektiğini kaydetti. Tasarruf etkisinin, yaklaşık 170 kW veya bir kurutma işleminin toplam ısı ihtiyacının yüzde 18’i oranında olduğuna dikkat çeken Städter, sadece konvektif kurutma makinesinin (convective dryer) dikkate alınması durumunda, doğal olarak daha düşük bir ısı talebinin bulunduğunu aktardı.  Brückner’in kızıl-ötesi radyasyon gaz kurutucusunun (infra-red radiation gas dryer) tasarımıyla ve egzoz hava ısısının bütünleştirilmiş kullanımıyla birlikte sunduğunu belirten Stadter sözlerini şöyle noktaladı; “Gaz talebi sadece bu uygulamalarla yüzde 17 oranında azalıyor. Bunun yanında, üretim kapasitesinde yüzde 8 artış sağlanıyor. Ayrıca cam elyaf kaplama zincirinin, baskılı devre endüstrisi için fırınlar ve silan uygulaması olarak değerlendirilmesi halinde; yenilikçi, verimli ve yüksek kaliteli teknoloji kullanılarak ana enerjinin yüzde 25’inin tasarruf edilmesini sağlıyor.

Teknik Tekstil’de Brückner Yenilikleri

Teknik tekstil terbiye hatları ile önemli bir pazar payına sahip olan Brückner, yüzde 30’a kadar enerji tasarrufu sağlayan Power-Frame Eco Stenter ile alanında öne çıkıyor. 1949 yılında küçük bir teknik ofis iken küresel çapta tekstil makinaları mühendisliği alanında hızla büyüyen Brückner, Almanya Leonberg’de ikinci neslin yönetiminde bir aile işletmesi özelliğini korumayı sürdürüyor. Sektöründe birçok yeniliğe imza atan firma, çok sayıda patente sahip bulunuyor. Brückner terbiye süreçleri için, kurutma, fiksaj, sanfor, kontüni boyama, kaplama, kurutma, sıkıştırma hatları üretiyor. Özellikle teknik tekstiller için geliştirdiği terbiye çözümleriyle farklılık yaratan firma, Power-Frame Eco Stenter (ram) ile, birçok yeniliğe imza attı.

Brückner, sektördeki yüksek maliyet ve yoğun rekabette tekstilcileri desteklemek için sürekli enerji verimliliği ve güçlü kurutucu jenerasyonu hazırlamayı sürdürüyor. Verimlilik konusunun makine üreticileri arasında sıklıkla kullanılan bir kavrama dönüştüğünü belirten Brückner, bunun gerçek anlamda kendileri tarafından uygulandığının altını çiziyor. Marka, dokuma ve örgü kumaş terbiyesi için tamamen yeni bir kurulama teknolojisi geliştirdi. Bu yeni kurutucunun merkezi, akıllı kontrol sistemi ve entegre edilmiş ısı geri kazanım sistemi ile çalışan özel bir ısıtma sistemi olarak tanımlanıyor.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.