Moritiyus’ya yer alan Tropic Knits Grup, 3 bin çalışanı ile yüksek kaliteli ince örme giyim alanında büyük üreticilerden birisidir. Avrupa, Amerika ve Güney Afrika gibi ülkelerden birçok bilindik uluslararası marka, uzun yıllardır firmanın önemli müşterileri arasında yer almaktadır.
Tekstil endüstrisi, özellikle de geçmiş yıllarda çok fazla değişti. Bu değişimde yalnızca değişen müşteri davranışları değil; artan online alışveriş, daha kısa üretim teslim süreleri, hızlı moda döngüleri ve doğru fiyata yüksek kaliteli müşteri talepleri ile birleştirilen yeni koleksiyonların hızlı geri dönüşümü de etkili olmuştur. Buna ek olarak, çevresel standartlara uygunluk anlamına gelen sürdürülebilir üretim de müşterilerin odak noktası haline geldi.
Tamamen entregre bir örme, boyama ve terbiye fabrikası olan CDL Knits, Tropic Knits Grubun kumaş fabrikası bölümüdür. Burada, müşteri talebine göre kumaş kalitesini iyileştirmek için proseslerin hızlı optimizasyonuna imkan sağlayacak şekilde komple üretim zincirini kontrol etme yeteneğine sahiptir.
CDL Knits ise her gün yaklaşık olarak 17 ton örme kumaş üretir. Bunların yüzde 80’i Tropic Knits’e gönderilir ve firma bunları konfeksiyona dönüştürür. Geri kalanı ise, açık en kumaş formunda Güney Afrika’ya ihraç edilmektedir.
CDL Knits’in operasyon ve terbiye ekibi, firmanın kaynak ve enerji bakımından daha fazla tasarruf yapmasını sağlamak için üretim prosesleri üzerinde çalışıyordu. CDL Knits, çeşitli pamuk kumaşı, pamuk karışımları ve vizkoz üretimi yapmaktadır. O dönemde çalıştırdıkları terbiye hattı, bir rahatlatma kurutucusundan, bir ramdan ve kompaktör’den oluşmaktadır. Niyetleri, kaliteden ödün vermeden bu üç terbiye makinesini tek bir hat ile değiştirmekti. Teknik bir bakış açısı ile bakıldığında başta bu oldukça gerçek dışı görünüyordu. ITMA 2015 Milano boyunca, bu fikir farklı makine üreticileri tarafından tartışıldı ve çok kısa süre sonra düşünceleri olgunlaştı ve somut bir konsept haline geldi.
Alman makine üreticisi Brückner Textile Technologies, bu konsepte ilgi gösterdi. Yoğun bir fikir değişimi başladı, yeni fikirler tartışıldı ve Almanya/Leonberg’deki Brükcner Teknoloji Merkezinde birçok kumaş denemesi yapıldı. Birlikte, CDL’nin Moritiyus’taki üretim tesisi için satın aldığı bu yeni makine konsepti geliştirildi. Brückner ekibinin tamamı tarafından sunulan mükemmel destek, teknolojik tavsiye ve Leonberg’teki denemelerden elde edilen olumlu sonuçlar, alım kararı ve ikna için önemliydi.
Gelecekte CDL’nin üç terbiye makinesinin yerini alacak olan yeni Brückner hattı (örme kumaş için), özel bir tasarımdan oluşuyor. Hattın girişindeki kaydırma silindirleri kumaşın yayılması için, eğriltme düzeltme silindirleri ise sarmallığın azaltılması içindir. Kumaş hassas bir şekilde özel bir kenar yayma ünitesine aktarılır, böylece kenar atığı daha sonrasında minimuma indirilir. Özellikle de örme kumaş için geliştirilmiş olan yağlanmamış dikey bir taşıma zinciri, kumaşı 10 metre uzunluğundaki ram bölgesine taşır. Birçok IR kurutucuyu kapsayan ve ek olarak yapıştırılmış kenarların tamamen kurutulması için sıcak hava kurutuculardan oluşan kenar yapıştırma ünitesi ile sağlanır. Prosese ve kumaş kalitesine bağlı olarak yüzde 60’a kadar overfeed ve yüzde 40 ve üzeri ıslak aşırı esneme ile çalışmak mümkündür.
Brückner’in Yeni Teknolojisi Pahalı Proses Adımlarından Tasarruf Sağlıyor
Ram bölgesinin sonunda bir kenar kesme makinesi yer almaktadır. Minimum gerilme ile kumaş ardından 4-bölgeli rahatlama kurutucusuna giden özel olarak kaplanmış taşıma bandına verilmektedir. Kumaşı optimize hava kontrol konsepti ile kurutulur ve artık çekme minimum düzeye düşürülebilsin diye tambur-benzeri hareket sayesinde rahatlatılır. Kurutucuda bireysel olarak ayarlanabilen hava akışı ve ram bölgesindeki ıslaklık yayılımı ve çekme, optimum düzeyde çekme, kumaş eni ve kumaş yüzeyi gibi kalite özelliklerini etkilemeye imkân tanır. Kurutucuda kıvrılan kenarlar, dolaşan havanın sistematik ve seçici düzenlenmesi ile önlenmektedir. Bu yeni teknoloji, daha önceden gereken pahalı proses adımlarından tasarruf etmeyi sağlamaktadır.
Brückner’in örme kumaşların terbiyesinde uzman olan Mekanik Tasarım Teknik Müdürü, son dönemde geliştirilen konseptin mükemmel şekillendiğinden emin olmak istedi. Yeni hattın devreye girmesinden sonra Moritiyus’ta CDL Knits firmasını ziyaret etti. Müşteri ile birlikte farklı kumaşlarla testler yaptılar ve her bir kumaş kalitesi için optimum proses parametrelerini belirlediler. Operatörler doğrudan sürece dahil edildi ve aynı şekilde eğitildiler.
Kısa bir süre sonra CDL üretime başlayabildi ve sonuçlar kendini gösterdi. Kumaş kalitesi beklenenden daha iyiydi ve hem artık çekme gem de sarmallık tüm kumaş tipleri için yüzde 5’ten daha azdı. CDL, şimdiden önceki proseslerine kıyasla yüzde 40 oranında elektrik ve termal enerji tasarrufu yapıyor. Ancak en büyük tasarruf kesinlikle ciddi oranda düşürülen proses süresinde oldu. Daha önceden 90 saat gerekirken artık aynı üretkenliği elde etmek için 20 saat yeterli. Bu da teslimat süresi göz önüne alındığında inanılmaz bir fayda sağlıyor.
CDL Knits’in Brückner hattına yatırım yapmasının başka nedenleri de bulunuyor. Alman Makine üreticisinin son teknoloji hatları, çok dayanıklı ve sağlam. Makineler 20 ya da 30 yaşında olsa bile tüm makineler için yedek parça ve servis desteği mevcut. Ayrıca makineler, yüzde 100 Brükcner’in Almanya-Bavaria’daki fabrikasında, müşterilerin ihtiyaçlarına göre özel üretilmektedir.
Tropic Knits Grup, Moritiyus’ta yer alan Ciel Textile firması bünyesindeki Fine Knits’in bir parçasıdır. Grubun tamamı, yıllık yaklaşık 300 milyon dolar ciro ile 20 binden fazla çalışana sahiptir. Ciel Textile Yönetim Kurulu, yılda bir kez ‘Üretimde Mükemmeliyet Ödülü’ veriyor. CDL Knits’in Örme Departmanı da 2015 ve 2016 yıllarında iki kere Üretimde Mükemmellik Ödülünü kazandı. CDL, Eylül 2017’de ise Dünya Sınıfı İnovasyon & Yaratıcılık Ödülünü kazandı. CDL Knits tesisinde yeni Brükcner hattının kurulumu ve firma açısından faydaları, ödülü kazanmada küçük ama oldukça önemli bir rol oynadı.
Grubun ve her bir bağımsız iş biriminin sürdürülebilirlik üzerine gösterdiği önem çok büyük. Bu, kaynakların (su, petrol, elektrik vs.) tasarrufunun yanı sıra grubun geleceğe yönelik sosyal sorumluluk görüşünü de içeriyor.
“Atıktan Altına” Projesi
CDL Knits, “Umuda çıkan Yol” isimli teşebbüsü başlattı. Amaç, toplum içerisindeki gelişmemiş insanlara yardım etmektir. Üretimde ortaya çıkan yan atıklar, bu malzemeleri kullanarak kilim ören sosyal olarak dezavantajlı insanlara verilmektedir ve bu sayede gelir elde etmeleri sağlanmaktadır. Gerekli ekipman (örneğin ahşap çerçeveler ya da iğneler), ürünlerinin satışında da insanları destekleyen CDL Knits tarafından sağlanıyor. Proje aynı zamanda “Atıktan Altına” olarak da biliniyor.
CDL Knits, geçen yıldan bu yana yıllık olarak D-Day olarak ya da Love Day olarak bilinen ve üretim tesislerine çok yakın bir topluğa dahil oldu. Bu topluluk, firmanın tüm çalışanlarının bir araya gelerek toplumda yaşayan diğer insanlara ücretsiz check-up hizmeti, ağaç dikimi, çevre temizliği, uyuşturucu hakkında farkındalık gibi etkinlikler yapıyor. Eylül 2017’de, CDL Knits Ciel Textiles’in sermaye yoğun birimleri arasında düzenlenen bir yarışmada CRS (Kurumsal Sosyal Sorumluluk) Ödülüne layık görüldü.
Brückner’in Pazarlama Müdürü Verena Ruckh, bu örnekten ilham aldıklarını belirterek, “Birçok heyecan verici sosyal proje ile harika bir adanmışlık. CDL ve Tropic Knits firmalarında misafir olduğum süre boyunca Moritiyus’ta beni her zaman gülümseme ile karşılayan farklı kültürlerden birçok insanla tanıştım. Firmada dolaşırken, bir ekip olarak herkesin bir şeyleri değiştirme ve daha iyi yapma isteğini hissettim ve bu beni derinden etkiledi. Bunu muhakkak devam ettirmeliler.” dedi.
Grup artık, termal ve elektrik enerjisinde açık şekilde tasarruf yapan örme kumaşlar için son teknoloji dayanıklı Brückner hattını kullanıyor. Gelişmiş kumaş kalitesi ve daha kısa teslimat süreleri yeni terbiye hattının sunduğu diğer faydalardan yalnızca birkaçı. Tropic Knits, bu sayede gelecekte en yüksek kalite imkanını sağlamayı ve kendisini Çin ve Uzak Doğu dışında çok iyi bir alternatif olarak konumlandırmayı hedefliyor.