Türkiye’de ve dünyada iklimlendirme denilince akla ilk gelen firmalardan Temsan Makine, 1960 yılında tarım makineleri ve yedek parça imalatıyla küçük bir atölyeyle başladıkları iş yaşamında bugün, 50.000 metrekarelik üretim tesisleriyle devam ediyor. Temsan, iklimlendirme ve klima sektöründe kazandığı başarıyı Maritaş Denim ve Maritaş Tekstil ile tekstil sektöründe de sürdürüyor.
Tekstil sektörüne yönelik üretimini gerçekleştirdiği fanlarla Dünya‘da 2000‘den fazla işletmede yer alarak büyük bir başarı yakalayan Temsan Makine, Ar-Ge çalışmaları ile yeni nesil fanları ile üretimde büyük bir tasarruf yakaladı. Sektörden büyük ilgi gören teknolojileri hakkında konuşan Temsan Makina Yönetim Kurulu Üyesi Cem Kesim, geldikleri noktayı, ‘‘Türk Mühendisliğinin En iyi Ham Madde ile Buluşması‘‘olarak tanımladı.
İklimlendirmede Teknolojik Standartları yeniden belirleyen Temsan, 2007 yılında geliştirdiği teknoloji ile dünyada 75 metrelik bir mesafeyi tek taraftan iklimlendiren sisteminin kurgulanmasını sağlayan ilk firma olarak öne çıkmıştı. Bu büyüklük en son projelerde 105 metre olarak uygulanmaya başlanmıştır. Firmanın son geliştirdiği fan sisteminde, tekstil üretimine getirilen yenilikçi bakış açısıyla enerji verimliliğinde gelinen noktanın en son geliştirmeler ile pekiştirilmesi önemli rol oynuyor.
Yeni Standart Fanlarda Enerji Verimliliği
Dünyanın en iyi ham maddelerini kullanıp Türk mühendisliğinin başarısıyla kaliteyi gelenek haline getiren Temsan Makine, sistemlerinde verimli fanları kullanarak, enerji tasarrufu sağlayan üretimle büyük tasarruf yakalayabiliyor. Temsan tarafından geliştirilen sistemin tüm detayları işletmeye kurulmadan önce işletme ile aynı şartlarda laboratuvar ortamında denenerek test ediliyor. Böylece kurulduğu andan itibaren de işletmelerin maksimum verimlilikte optimum enerji tüketimi ile çalışması sağlanıyor.
Kesim‚ ‘‘Temsan Makine, Ar-Ge merkezindeki çalışmalarıyla, paydaşlarının, sürdürülebilir kalite ve verimlilik hedeflerine katkıda bulunmaya devam ediyor‘‘ diyerek sözlerine devam etti, ‘‘Tekstil fabrikalarına dünya genelinde 2000’den fazla klima santrali ve filtre sistemlerinin projelendirilmesi ve kurulumunu gerçekleştirip, bu firmaların, prodüktivite anlamında en önemli parametrelerinden olan iklimlendirme konusunda, inovatif teknolojik gelişim stratejilerini işletmelerin proses akışlarına uyumlu hale getirdiler‘‘ diyen Kesim, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız tarafından Araştırma ve Geliştirme faaliyetleri desteklenen TEMSAN Makina Ar-Ge Merkezi, 1501 - TÜBİTAK Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı kapsamında alınan destek ile bir klima tesisinde tüketilen elektrik enerjisinin yaklaşık %80‘ine karşılık gelen aksiyel fanların daha verimli çalışmasını sağladı. Böylece bu fanların tasarım ve optimizasyona yönelik çalışmalarla sektörel bazda bir çok ilki gerçekleştirmenin yanı sıra bu alanda da farkımızı ortaya koymanın haklı gururunu yaşıyoruz” dedi.
İşletmelerde En Önemli Gider Kalemi Enerji
Üretimin önemli gider kalemlerinden olan ve gün geçtikçe maliyet hesaplarında oransal olarak artış gösteren elektrik enerjisinden tasarruf sağlamanın önemine dikkati çeken Kesim, “Bu çalışmalarımız doğrultusunda ürettiğimiz ürünlerin, işletmelerimize enerji tasarrufu anlamında önemli ölçüde katkıda bulunduğu saha çalışmalarımızın sonuçları ile belgelenmiştir” dedi.
Projede gelinen aşama konusunda bilgi veren Cem Kesim, şöyle devam etti, ‘’Bilgisayar destekli CFD yazılımları ile elde edilen nümerik analiz sonuçlarının gerçek bir ortamda test edilmesi üzerine kurgulanan projede Air Movement and Control Association (AMCA) tarafından belirlenen ANSI/AMCA 210-16 ANSI/ASHRAE 51-16 standartını referansı ile boyutlandırılmış ve sistem mimarisi buna uygun şekilde tasarlanarak imalatı yapılan Hava Tüneli sayesinde, tasarımı ve pilot üretimleri yapılan yüksek verimli fan kanatları performans testleri yapılmaktadır.
‘‘Söylediklerimiz Bilimsel Verilerle Doğrulanıyor‘‘
Fan Performans Hava Tünelimiz; 500 mm çaptan 1800 mm çapa, 7,5 kW’dan 55 kW motor gücüne, 2.500 m3/h’ten 200.000 m3/h hava debiye ve 0 Pa’dan maksimum 1.500 Pa’a statik basınca kadar ölçümü yapabilme kapasitesine sahiptir. Hava tünelinin geniş aralıktaki bu ölçüm kabiliyetleri sayesinde fanların tüm teknik verileri hassas şekilde ölçülebilmektedir. AMCA/ANSI 210-16 akreditasyon sürecinin bitimini takiben merkezimizde yapılmış olan ölçümlerin sonuçları AMCA tarafından onaylı olarak uluslarası geçerliliğe sahip olacaktır. Temsan Makine’nin hayata geçirdiği bu önemli projenin bir çıktısı olan Fan Performans Hava Tüneli sayesinde Ar-GE Merkezimiz de ulusal ve uluslararası düzeyde yürütülen Gürültü Emisyonu Düşük ve Optimum Aerodinamik Verimliliğe sahip Aksiyel Fan tasarım geliştirme projeleri için de önemli bir güvence sağlamaktadır” dedi.
‘‘Kusursuz İklimlendirme Sistemi Sunuyoruz‘‘
Cem Kesim, temel amaçlarının tekstil fabrikalarının en yüksek verimlilikte üretim yapmasını sağlamak olduğunu belirterek, “En büyük üreticilerden biri olarak, tekstil iklimlendirme sisteminde eksiksiz proses çözümü, verimli performans, enerji tasarrufu ve işletmenin kalitesi için en yüksek güvenilirliği sunuyoruz” bilgisini paylaştı. Kesim, ‘‘1960 yılından bu yana, kusursuz iklimlendirme sistemleri sağlamak amacıyla en son teknolojileri takip ediyoruz, Know-How bilgisini her zaman öncelik kabul ediyoruz‘‘ dedi ve ekledi, “Dünyanın dört bir yanındaki acentelerimiz sayesinde müşterilerimizin yanınızdayız, etkili ve hızlı servis çözümleri ile müşteri ihtiyaçlarına çözümler sunuyoruz. Proje departmanımız ve Ar-Ge merkezimiz, müşteri gereksinimlerine en uygun cevaplar için tasarlar, geliştirir ve iyileştirir. Profesyonel gelişim ekibimizin desteği ve üniversitelerle yaptığımız iş birlikleri, tasarım ve otomasyon yeniliklerimiz ile her zaman bir adım öndeyiz. Bu, neredeyse 60 yıldan beri çok sayıda uygulama tarafından test edilmiştir. Temsan'ın grup şirketleri, her aşamada kaliteli çıktı sağlama konusunda yetenekli 1000'den fazla çalışana sahiptir. Şirketler grubumuzdaki her bir çalışan, daha sürdürülebilir bir iş akışı için eğitiliyor. Lider bir global üretici olarak temel amacımız, markamızı daha da genişletmek ve sektörün rol modeli olmaya devam etmektir‘‘
‘‘Takıntımız ‘Kalite ve Verimlilik‘ ‘’
Kesim, ‘‘Verimlilik tek başına elde edilemez. Sadece birlikte hareket ettiğimizde verimli oluruz. Her şey bu oyundaki tüm oyuncuların eylemlerine bağlıdır. Ürünlerimizi tasarlıyor, üretiyor, kuruyor ve müşterilerimizle en verimli şekilde çalıştırmak için iş birliği yapıyoruz. Bu, sürdürülebilirliğin geleceği ile ilgilidir. Bu bizim temel değerlerimizle ilgilidir. “Birlikte daha iyiye” diyen Cem Kesim, bu kavramın öncelikleri olduğunu belirterek, “Bu yüzden müşterilerimizin yanında olmaya değer veriyoruz. Ürünlerimizi tesisinize kurduktan sonra ekibimiz, çalışanlarınızın Temsan ürününüzden maksimum verim almaları için yerinde eğitim vermektedir. Satış sonrası ekibimiz bakım ve güncelleme eğitimleri için düzenli olarak işletmelerinizi ziyaret eder. Maksimum verimlilikte çalışan ürünlerimizi seviyoruz” dedi. Kesim, “Temsan'ın akıllı otomasyon çözümleri, en iyiye ulaşmak için uyum içinde çalışan yazılım ve donanım geliştirme ekiplerimiz sayesinde kusursuz bir iş akışı ve maksimum verimlilik sağlar. Temsan otomasyon, mevcut en yüksek standartları korumak için sektörde özel olarak hazırlanmış bir yaklaşımdır. Ana fikir, verimliliği maksimum oranda tutmak ve hatta iyileştirmenin yeni yollarını aramaktır. Bu nedenle Temsan Otomasyon ekibi tesisin kalbinde yer almakta olup, Denim, Dokuma, İplik, İplik-Boyama gibi tüm grup şirketlerimizden toplanan tüm verilerle çalışmaktadır. Tasarım ve proje ekibi ile bu kapsam, üst düzey mühendislik ve süreç bilgisini bir araya getirmektedir” diyerek sözlerini tamamladı.