Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayımlanan raporda, sivrisineklerin insan ölümleri açısından gezegendeki en ölümcül ve en tehlikeli tür olduğu iddia edildi. 2015 yılında, dünya genelinde 438 bin kişinin ölümünün sıtmaya bağlı olduğu bildirildi. Ayrıca dang humması oranının da son otuz yılda 30 kat artış yaşandığı kaydedildi. Bazı ülkelerde; zika, dang, chikungunya ve sarı humma gibi sivrisinek kaynaklı salgın hastalıklar ilk sırada geliyor.
Sürdürülebilirlik Önemli
Bazı gruplar, sivrisineklerin sineksavarlara karşı gittikçe artan direnç vakalarıyla birlikte kumaşlara yeni sineksavarlar eklemeyi denedi. Sivrisinek ısırıklarını önleyebilecek akıllı kumaşlar tasarlama yönünde birçok çaba oldu. Mikro kapsülleme yaygın olarak kullanıldı. Ancak, bu yöntemler sürdürülebilirlik ve yeniden kullanılabilirlik gibi sakıncalara yol açtı. Bu, günlük pratik uygulamalar için geleneksel mikro boncukların ve mikro kapsüllerin kullanımını kısıtladı.
Manuel Kullanım Sunuyor
Araştırma ekibi tarafından önerilen çözüm, hareket halindeyken kullanıcı tarafından kontrol edilebilen sineksavarlarla birçok kez yeniden yüklenebilen, yeniden doldurulabilir bir mekanizma içeren akıllı bir kumaş sistemi kullanmayı gerektiriyor. Şekil hafızalı polimerleri (SMP’ler) kullanan yeni konsept, kullanıcıya ihtiyaca bağlı olarak sineksavar salınımını defalarca kontrol etme avantajı veriyor. SMP’ler ısı, manyetik veya elektrik alan gibi dış uyaranlara maruz kaldığında, ya da uyaran kaldırıldığında değişen ve kendi hafıza şekline geri dönen özel bir şekle sahip akıllı kumaşlardır.