Otomotivde Kullanılan Teknik Tekstiller

Otomotiv tekstillerine yönelik kumaş üretiminde kalite, uygun fiyat, zamanında üretim ve müşteri beklentilerini yerine getirilmesi en önemli konuların başında geliyor

  09 Temmuz 2014 09:59 Çarşamba
Otomotivde Kullanılan Teknik Tekstiller

Hızla gelişen teknoloji ile teknik tekstiller, tekstil sektörünün en hızlı büyüyen alanı. Özellikle son yirmi yıl içerisinde bu alanda yapılan araştırmalar oldukça önem kazandı. Günümüzde tekstil maddeleri, gerek lif çeşitliliği olarak, gerekse oluşturulabilen yapıların çeşitliliği sebebiyle klasik tekstil kullanım alanları dışında; tıp, inşaat, taşımacılık, tarım ve endüstri gibi alanlarda da yaygın olarak kullanılıyor.

Özellikle otomotiv endüstrisinde farklı hammadde ve üretim yöntemleriyle üretilmiş birçok tekstil ürünü kullanılıyor. Bunların arasında en çok öne çıkan kumaş türleri ise nonwoven ve dokuma kumaşlardır. Kullanılan tekstil ürünleri kullanım alanlarına göre; halı, emniyet kemeri, hava yastığı, ses izolatörü, koltuk döşemelik kumaşı, koltuk astar kumaşı, lastik kord kumaşı, koltuk dolgu kumaşı, kapı içlerinde, filtre kumaşı ve branda sayılabilir.

Günümüzde otomotiv tekstillerine yönelik kumaş üretiminde kalite, uygun fiyat, zamanında üretim ve müşteri beklentilerini yerine getirilmesi en önemli konuların başında geliyor. Orta sınıf bir otomobilde kullanılan tekstil materyallerinin en büyük grubunu polipropilen veya polyester liflerinden üretilen şekil verilmiş veya düz formda kullanılan nonwoven oluşturuyor. İkinci sırada yer alan döşemelik kumaş grubunda, polyester ipliklerinden genellikle düz veya kadife teknolojisiyle üretilen dokuma kumaşlar bulunuyor.

Otomotiv Sanayicilerinin verilerine göre, bir binek otomobilde yaklaşık 20 kg tekstil malzemesi kullanılıyor ve bu rakam her geçen gün daha da artıyor. Bu tekstil ürünlerinin üçte ikisi iç düzenlemede yani halılarda, koltuk kılıflarında, tavan kapı kaplamalarında kullanılmaktadır. Kalanı ise hortum, emniyet kemerleri ve hava yastıkları, gürültü ve titreşim izolasyonunda ve fren sıvısının, yağların, yakıtının ve havanın filtrasyonunda kullanılıyor.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.