Gelişen teknoloji, tekstil sektöründe yaşanan sorunları yenilikçi çözüm sunmaya devam ediyor. İstanbul, Kartal'da faaliyetlerine devam eden endüstriyel otomasyon sektörünün güçlü ismi Enmos, tekstil terbiye alanına yönelik kalite algısıyla, boyahane ve laboratuvar otomasyonunda birçok ilke imza atıyor.
Tekstil boyahanesi ihtiyaçlarına yönelik çözümleri ile pazarda yerini sağlamlaştıran Enmos, üretim segmentini sürekli genişletiyor. Firmanın üretim alanlarında arasında; Tekstil Boyama Kontrol Cihazları, Laboratuvar Kontrol Cihazları, Kurutma Makinası Kontrol Cihazları, Endüstriyel Yıkama Makinası Kontrol Cihazları, Kot Taslama, Parça Boyama Makinası Kontrol Cihazları, Seviye Kontrol Sensörleri, Uç Bulma Sensörleri, Boyahane Merkezi İzleme Yazılım Programı, Sıvı Kimyasal Otomasyonu Dağıtım Sistemi, Tuz-Soda-Sülfat Otomasyonu Dağıtım Sistemi, Toz Boya Tartım ve Çözme Sistemi bulunuyor. Enmos Satış ve Pazarlama Müdürü Meral Doğan, Textil Dünyası’na yaptığı açıklamalarda hem üretim segmentleri hem de katıldıkları ITM 2012 fuarı hakkında önemli bilgiler verdi.
2004 yılından bu yana pazarda yer aldıklarını söyleyen Doğan, endüstriyel otomasyon sektöründe yaratıcı çözümler sunmaya devam ettiklerini ifade etti. Geliştirilen çözümleri yurt içi ve yurtdışına yayma hedefinde olduklarının altını çizen Meral Doğan; “ Firmamız, ülkemizdeki yüksek Ar-Ge maliyetleri yüzünden, dışa bağımlı olduğumuz endüstriyel otomasyon alanlarında, gerekli çalışmaları yapıyor. Özellikle yerli firmalara bu konuda destek sağlıyoruz” dedi.
Enmos Geleceğe Yönelik Çözümler Sunuyor
Enmos’un sürekli kapasitesinin genişlediğine dikkati çeken Doğan sözlerini şöyle sürdürdü; “Yeni teknolojilerle sektörün ihtiyaçlarına yönelik çalışmaya devam ediyoruz. Yatırımlarımız da bu doğrultuda şekilleniyor. Firmanın dizaynından üretimine kadar her alanda çalışmalarımızı aktif olarak gerçekleştiriyoruz. Enmos olarak teknolojik donanım ve yazılım sistemleri ile bir boyahanenin gelecekteki otomasyon ihtiyaçlarına yönelik olarak bugünden çözümler sunuyoruz.”
Ciro’da Tekstilin Etkisi Büyük
Pazar alanları konusunda da önemli bilgileri paylaşan Meral Doğan, pazarlama sistemlerini bayilik ve acentelik üzerine kurduklarını ifade etti. Enmos’un cirosunun yüzde 30’luk kısmını ihracattan elde ettiğini belirten Doğan söyle konuştu; “2011 satış rakamlarına baktığımızda ciromuzun büyük bir kısmını tekstil işletmelerinden sağlandığını görüyoruz. Bundaki en büyük pay Enmos’un partnerlik zihniyeti ile son kullanıcıya vermiş olduğu hizmet ve yazılım desteğidir. Ayrıca Focus BI iş zekasıyla bugün bir çok işletmenin tahmin edemediği bir iş yükünü minimize ediyor ve tam bir işletme kontrolü sağlıyoruz. Sadece reçete sayılarının minimum rakamlara inmesi bile büyük bir kolaylık sağlarken, alınan siparişin satıştan stoğa kadar takibini Focus BI izleme yazılımı ile yapabiliyoruz.”
En belirgin müşterilerinin tekstil boyahaneleri, boyama kazanı ve apre bölümü makine üreticilerinin olduğunu hatırlatan Doğan, genel otomasyon, veri izleme yazılımları ve çözümleri ile endüstriyel anlamda birçok ihtiyaca karşılık verdiklerini söyledi. Scada yazılımları ile apre bölümünün izlenmesi ve enerji izlemenin en temel ihtiyacı olan tüketim kalemlerini azaltmak adına birçok firmanın ilgisini çektiklerini anlatan Doğan, Indusoft sertifikalı sistem entegratörü olarak, Simplex 640 kontrol bilgisayarının da Endüstriyel PC olarak belgelendirildiğini açıkladı.
“ITM, Beklentilerimizi karşıladı”
21-24 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen ITM ile ilgili değerlendirmeler de yapan Doğan; “ ITM Texpo 2012’nin kendileri açısından başarılı geçtiğini vurguladı. Hem yurtiçinden hem de yurtdışından başarılı bağlantılar kurduklarını ifade eden Doğan sözlerini şöyle sürdürdü; “ Fuardaki standımız büyük ilgi gördü. Sunmuş olduğumuz yenilikler tüm ziyaretçiler tarafından olumlu karşılandı. Mekatronik sistemler olarak da bilinen Sıvı Kimyasal Otomasyon sistemimiz ‘Profix-C’ yeni tasarımı ile sergilendi. Gösterilen ilgi, yapmış olduğumuz satış anlaşmaları ile birebir kazanca dönüştü. ITM 2012 fuarıyla ilgili beklentilerimiz yüksekti ve umduğumuz gibi bir fuar geçirdik.
Organizasyon Daha Canlı Olmalı
ITM organizasyonuna yeniliklerin getirilmesi gerektiğini savunan Doğan, fuarın talepleri karşılayacak bir yapıda olması gerektiğini hatırlattı. Doğan ayrıca, organizasyonun canlandırılmasının, iş anlamında sektörde bilincin artmasına yol açacağını vurguladı. Başarılı bir fuardan sonra katılımcıların her dönem fuarlarda yer almak isteyeceklerini iddia eden Doğan şunları söyledi; “İnanıyoruz ki bir fuardaki başarı, bu yıl fuara gelen ziyaretçilerin, sonraki yıllarda da fuara hevesle geleceğinin garantisinin alınması ve katılımcılıların gelecek sefer için yerlerini bu yıl fuar bitmeden ayırtması ile kendini gösteriyor Türkiye tekstil sektörünün gücüne inanan yerli bir üretici olarak her zaman daha iyisini beklemek, hedeflerimizin ne kadar yukarıda olduğunu gösteriyor.”
Son olarak firmanın gelecek yıllarda ki hedeflerini açıklayan Doğan; “İleriye dönük yatırım planları olan ve süreklilik sağlamak isteyen her tekstil firmasını Enmos yenilikleri ile buluşturacağız ve ihtiyaca özel çözümler yaratacağız” dedi. Doğan sözlerini şöyle tamamladı; “ 2012 ve 2013 hedeflerimiz yurtiçi pazarında komple çözümlerimizi ihtiyaç sahipleri ile buluşturmak ve yurtdışı açılımını hızla ilerletip, Türkiye tekstil sektörü ihracat payını arttırmaktır.”