Günümüzde en çok karşılaşılan sorunlardan biri olan cep telefonlarının şarjının bitmesi durumudur. Teknoloji ne kadar gelişmiş olsa da batarya ömrünün uzun olmasına bir çözüm bulunamadı. Ama şarjın sürekli bitmesine en gel olmak için özel tekstil şarj cihazı geliştirildi. Polonya’daki ŁódŁ Teknoloji Üniversitesi'nden (ŁUT) bir grup araştırmacı, kullanıcılarının fiziksel aktivitelerinin ürettiği gücü kullanarak telefon, tablet ve diğer taşınabilir elektronik cihazları şarj etmeyi sağlayan bir tekstil şarj cihazı geliştirdi. Buluşun Avrupa patent başvurusu da yapıldı.
Sürekli Olarak Elektrik Üretiyor
Tekstil şarj cihazını geliştiren araştırma ekibinin bir üyesi olan fakülte dekan yardımcısı Monika Malinowska-Olszowy, Tekstil Sektöründeki İnovasyonun, buluşun dekoratif ve hibrid ipliklerin yapısı ve kapasiteleri konusundaki araştırmalara dayandığını söyledi. Malinowska-Olszowy, “Mobil elektronik cihazlar için kullanılan tekstil şarj cihazı, kumaş veya giysi gibi yapıldığı için kumaşın ayrılmaz bir parçası. Sürekli olarak elektrik üretiyor, akıllı telefonlar, tabletler veya diğer cihazlar gibi mobil elektronik cihazlara güç sağlıyor. Bu buluş, ağır, büyük pillerin ve toksik madde içeren güç bankalarının yerini almaktadır. Darbelere ve hava koşullarına dayanıklıdır ” dedi.
Kesintisi Enerji Akışı
Bu teknolojinin temel amacı, kullanıcılarının mobil cihazlarının çalışmalarını sürdürmek için elektriğe kesintisiz erişmelerini sağlamak olduğunu belirten Malinowska-Olszowy, “Tekstil şarj cihazı, elektronik cihazın kullanıcısı tarafından giyilen bir giysi ürününün kumaşına veya kumaşına herhangi bir dokuma veya örme tekniği kullanılarak dokunmuş elektro manyetik indüksiyon iplik içerir. Giyiminin başka bir maddesinde daimi mıknatısın karşısına yerleştirilmiş ve elektromanyetik indüksiyon dişiyle ilgili mekik hareketi yapar. Elektromanyetik indüksiyon için ipliğin her iki ucu, bir kablo ile elektrik destekli elektronik cihaza bir kablo ile de elektrik dönüştürücüsüne bağlanır’’ şeklinde konuştu.
Seri Üretim İçin Yatırımcı Aranıyor
Araştırmacılar şu anda buluşlarının seri üretimini başlatmak için yatırımcı arıyor. Bir yatırımcı bulunduğunda ihracat yapmayı planladıklarını söyleyen Malinowska-Olszowy, “Piyasada benzer ürün yok. Bir dizi ilgili şirket ve fonla görüşmeler yapıyoruz” dedi.