Endüstriyel baca gazlarının arıtılması konusunda dünya çapında 3.000 den fazla referansı olan ve üretimini Almanya da yapan KMA Umwelt Technik GmbH ITMA 2015. MİLANO’da tekstil terbiye işletmelerinde dokuma ve örgü kumaşlarının fikse veya kurutulmasında kullanılan ram kurutucularının bacalarından yüksek miktarlarda buharlaşmış yağlar, kimyasal maddeler, kumaşlardan kopan havlar ve tozların yol açtığı çevre kirliliğini önlemek üzere geliştirdiği yeni sistemini sunacak.
Fuarda sergilenecek olan KMA ULTRAVENT® baca gazları arıtma sisteminin üç ana hedefi bulunuyor: öncelikli olarak baca atık gazlarının tüm zararlı maddelerden Avrupa da uygulana standartlara göre tam olarak arıtılması ve yaşam alanlarımız olan çevremizin korunması, ikinci olarak atık baca gazlarının içindeki ısıların geriye kazanılarak ram kurutucusuna sıcak hava veya Boyama, Kasar gibi diğer proseslere için sıcak su olarak geriye verilmesi, böylece enerjide tasarruf sağlanması hedefleniyor. Üçüncü hedef ise atık gazların içinde bulunan ve ekonomik değeri olan yağların filtreleme esnasında başka sektörlerde kullanılmak üzere ayrı bir haznede toplanması geliyor.
Özel Dizayn
Filtrenin özel dizaynı sayesinde atık gazların akımına karşı pek bir engel oluşturmadığından dolayı baca fanının yenisi ile değiştirilmesine genellikle gerek kalmamaktadır. KMA ULTRAVENT® filtre sistemi baca gazlarında bulunan ısının maksimum düzeyde geriye kazanılabilmesi amacı ile iki katlı plakalı eşanjörler kullanılmaktadır. 130 ° C nin altındaki ısılarda bir adet eşanjör kullanmak yeterli oluyor.
Geriye kazanılan ısı enerjisi ramın ısıtılmasında veya yıkama, boyama gibi proseslerde kullanılarak Enerji tasarrufu sağlanmaktadır. Filtreden kazanılan enerjilerin sıcak havaya veya sıcak suya dönüştürülebilmesi için gerekli olan ekipmanlar ve plakalı eşanjörler teklif sırasında projeye göre eklenmektedir. KMA elektrofiltresi yapısı itibarı ile endüstriyel kullanımlar için tasarlanmış olup atık gazlar içindeki yağlı ve yapışkan maddelerini yüksek bir verim ile toplar. Filtrenin çerçevesi ve taşıyıcı iskeleti çok güçlü bir yapıya sahiptir. Yüksek gerilim için kullanılan yalıtım izolatörleri yağlara karşı dayanıklı olan maddelerden seçilmiştir. Atık gazların içinde bulunan yağlı ve yapışkan maddeler, yağlanmış havlar ve tozlar fazla bir direnç ile karşılaşmadan yakalanmak üzere çıkışa doğru devam ederler. Bu da filtrenin uzun bir süre boyunca verimli çalışmasını sağlar. Çalışma esnasında yakalanan yağ zerrecikleri yukarıda anlatıldığı gibi yağ toplama tankına doğru bir valf üzerinden akıtılır. Toplanan ve ekonomik değeri olan bu yağlar başka sektörlerde kullanılabilmektedir. Filtre temizliğini kendi kendine personele ihtiyaç duymadan programlanan tarih ve saatlerde otomatik olarak yapar.
CIP
ULTRAVENT® Filtre Sistemine entegre edilen CIP (cleaning in place) otomatik yıkama sistemi ile beraber bakım için ayrılan süreler minimum seviyelerdedir. Yukarıda gösterilen sayılara bakıldığında çevreyi korumanın maliyetli olma gibi bir mecburiyetinin olmadığını görebiliriz. Aksine doğru filtreleme teknolojileri kullanıldığında çevreyi korumanın ve ekonomik anlamda gelirlerin çakışmadığı görülür. Bacalardan çıkan kaliteli ve temiz havanın yanında ayrıca ciddi miktarlarda enerji tasarrufu yapıldığı da görülür. Dışarıya atılan baca gazları içinden çıkan yağ miktarı yaklaşık olarak 30 ile 50 litre arasındadır. Buradan kazanılan yağlarında ekonomik değeri göz önüne alındığında yapılan amortisman 3 vardiyalık bir işletmede 1,5 yılda gerçekleşebiliyor.
Filtre Sistemine entegre edilmiş olan CIP otomatik yıkama sistemine ait olan bir yıkama tankı ve çok güçlü bir Pompa bulunmaktadır. Düzenli ve programlanmış yıkamalar sayesinde eşanjörler ve elektro filtrelerin detaylı bir temizlenmeleri yanında yıkama için ayrılan zamandan da tasarruf edilmektedir. Yıkama sonucunun çok kaliteli olması ve yıkamanın personel gerektirmeden otomatik olmasının yapılması KMA ULTRAVENT® filtresini eşsiz kılmaktadır.
İlk Sistem Kırayteks’e Kuruldu
Sistem ilk olarak Bursa’daki Kıray Tekstil’de kurulan KMA ULTRAVENT® sayesinde atık baca gazları yüksek miktarda yağ buharları ihtiva eden 180 °C ‘lik ısı ve 18.000 m3/h debisi olan 5 kamaralı Ram üzerine monte edilerek önemli bir enerji tasarrufu elde edilmesinin yanında çevreye verilen zarar minimuma indirildi.
Kıray Tekstilde filtreleme sonrası elde edilen baca gazlarının temizlik derecesi ve geriye kazanılan ısının miktarı, sistemin teknolojik ve inovatif gelişimi kadar heyecan vericidir. Atık Baca Gazı temizlik değerleri Avrupa standartlarının öngördüğü sınırlardadır. Avrupa birliği standartlarına göre Atılan baca gazları içinde VOC değerleri maksimum 10 mg/m3’ün altında olmak zorundadır. KMA Firması bu yazılı olarak garanti eder. KMA Filtre Sisteminin Elektrik harcaması çok az olup 0,1 kW/m3’ün altındadır. Buna karşılık kazandırdığı Enerji max. 650kW/h tır. KIRAY Tekstilde kazanılan Enerji sıcak su olarak su deposuna aktarılmakta ve boyahanenin çeşitli prosesleri için kullanılmaktadır.
Yakın Plan: KMA Umwelttechnik GmbH
KMA firması farklı Endüstri alanları için baca gazları arıtma filtreleri üreticisidir. Filtreleri minimum enerji harcama ve baca gazları arıtılmasında maksimum fayda sağlayacak şekilde dizayn eder. Yıllar içinde kazanılan deneyimlerin ve geliştirilen Teknik çözümlerin sonucu olarak birçok çevre koruma ödülüne layık görülmüştür. KMA Firması Ar- Ge için ayırdığı miktarı her yıl artırarak teknolojinin en son standartlarına uygun olarak üretmek için çalışır. Ayrıca araştırma ve geliştirme konusunda uzmanlaşmış birçok kurum ve Üniversiteler ile birlikte çalışır. Müşterisine ortak gözü ile bakarak ve memnuniyetini sağlamak için gerekli olan bütün çalışmaları yapar.