İplikte Kontaminasyona Kesin Çözüm: ZENIT C

Günümüzde üretilen ipliklerin daha iyi fiziksel yapıya sahip olması ve değişen piyasa şartları, kumaş üreticilerinin daha temiz iplik arayışına girmesine sebep olmuştur

  21 Mart 2013 22:49 Perşembe
İplikte Kontaminasyona Kesin Çözüm: ZENIT C

Tekstil ve kumaş üreticilerinin kesik elyaf ipliklere dönük kalite beklentisi her geçen gün artıyor. Daha iyi tarama, tüysüz iplikler gibi iyileştirmeler ve yenilikler ipliğin görüntüsünü iyileştirirken, bu durum sonuçta kumaşın kalitesine de pozitif katkı sunuyor. Ancak, hammaddenin toplanması ve taşınması esnasında yaşanan sıkıntılar ve  hazırlama proseslerinin tam olarak kontrol edilememesi nedeniyle, işletmelerde iplik üretim sürecinde istenmeyen kontaminasyon problemleri meydana geliyor. İplikte doğal hammaddesi dışında bulunan madde ve renklere genel olarak kirlenme yani kontominasyon deniliyor.

Kasar işlemi ile tamamen temizlenemeyen farklı renkte sentetik, hayvansal, bitkisel artıklar, kirlenmeler, özellikle pamuklu ipliklerden yapılan beyaz kumaşlarda ciddi ölçüde kalite sorununa yol açar. Ayrıca, kumaş boyandıktan sonra ise, renksiz ve beyaz sentetik yabancı maddeler maliyetli dönüşlere sebep olur. Kontamisyon kaynağı yabancı maddeler iplikte zayıf noktalara sebep olarak sonraki süreçlerde kopuşlara zemin hazırlar. Bu nedenle yüksek kaliteli ürünlerde mümkün olduğu kadar fazla kontaminasyonu bobinleme esnasında temizlemek gerekir. Teorik olarak yapılan her kesme üretim kaybına sebep olmakla beraber, kesilmeyerek bobinde kalan hataların sebep olacağı zararlar mukayese edilemeyecek kadar ciddi boyutlara ulaşmaktadır. Boyanmış veya karışım elyaflardan üretilen ipliklerde; taramada tamamen açılamamış hammaddeler, hammadde içindeki yabancı maddeler, üretim esnasında meydana gelen kirlenme ve uçuntular temel sorunlar olarak bilinmektedir.

Loepfe Brothers ile İplik Kalitesi Artıyor

İplikteki kontaminasyonun temizlenebilmesi için ek sensörlere ihtiyaç duyulur. Bu alanda yenilikçi teknolojilere imza atan İsviçre merkezli Loepfe Brothers Ltd. firması, iplik üreticileri tarafından büyük ilgiyle karşılanan Yarn Master ailesine yeni bir ürün daha ekledi. Geliştirilen Zenit C serisi ile iplik üreticilerinin kalite ihtiyaçlarına yanıt veriliyor. ZenitC serisine ait renk kontrollü ‘ZenitFC’ ve ilave olarak sentetik yabancı madde kontrollü ‘ZenitFCP2’ temizleyiciler pamuk, viskon, polyester, melanj, akrilik iplikler ve bunların beyaz veya renkli karışımlarında kalite sıkıntılarını sona erdiriyor.

Yarn Master ® Zenit iplik temizleyicilerinin son fraksiyonu ZenitC sisteminin geliştirilmiş mikroelektronik donanımı ve kendi kendine ayar yapan ölçüm algoritmaları ile maksimum temizliği garanti ettiği vurgulanıyor. Gelişmiş kızılötesi sensör yapısına sahip çap ölçüm optiği ile iplik renginden, sarım hızı ve rutubetten etkilenmeden tüm fiziksel iplik hataları, yüksek düzgünsüzlük ve tüylülüğe sahip iplikler temizleniyor, iplik ve splaysların görüntüsü hakkında detaylı kesim ve sınıflandırma bilgileri verilerek işletmenin istediği şekilde ayar yapması kolaylaştırılıyor. Optik ölçümün hassasiyeti sayesinde kompakt ipliklerde sorunlu kopsların bobine sarılması tamamen engellenerek kalite kontrol altında tutuluyor, iplik makinelerinin gözlenmesi kolaylaşıyor.

Kalite İçin; Doğru Referans Doğru Kesme

Loepfe tarafından geliştirilen ölçüm prensibi temel olarak sarılan ipliğin rengini okuyarak bunu referans değer olarak sisteme kaydeder. İpliğin iki tarafına yerleştirilmiş toplam 8 adet parlak ledin her biri ayrı ayrı kontrol edilir. Sensörün ana değer olarak ipliği seçmesi için sensör tarafındaki ön aydınlatma ve karşı tarafta bulunan arka aydınlatma ledlerinin seviyeleri mikroişlemci tarafından her iğ için ayrı ayrı ayarlanarak dengelenir. Böylece iplik rengi renk gözü tarafından referansa eşitlenir. Bu işlem her tip değişiminde yenilenir, çalışma esnasında kontrole devam edilir böylece ölçüm gözlerinde meydana gelebilecek kirlenmeler hesaba katılarak sürekli doğru ölçüm garanti altına alınır. İplik üzerinde farklı renkte bir yabancı maddenin sensörün içinden geçerken oluşturduğu yansıma hassas alıcı tarafından algılanır. Yabancı madde kalınlaştıkça ve rengi koyulaştıkça algılayıcıda oluşan sinyal artar ve bu bilgilerle mikroişlemci hatanın hangi koyulukta ve uzunlukta olduğuna karar verir.

Sistem tarafından iplik renginde meydana gelen tüm değişiklikler renk tonlarına ve uzunluklarına göre detaylı bir şekilde sınıflandırılarak kullanıcıya sunulur. Tüm renklerde aynı oranda ölçüm yapılmasını sağlayan sensör yapısı, maksimum temizliği garantiler. Kirli hammadde ile çalışıldığı durumlarda, birçok işletme kesmeleri sınırlamak zorunda kalarak mevcut sistemleri en hassas ayarlarda kullanamamakta olduğu biliniyor. Toplam kesmelerle ilgili sıkıntı yaşanmayan durumlarda, ZenitC temizleyiciler kullanıcıya sistem hassasiyetini artırarak temizleme oranını arttırma imkanı da sağlıyor. Daha uzun ve geniş ölçüm odasında yapılan ölçüm, sistemin farklı sarım hızlarında aynı performansla çalışmasını garanti ediyor.

Boyalı ve karışım ipliklerde referans iplik renkli ve hatta farklı renklerin bileşimi olduğundan bu ipliklerde çalışmak daha zordur. Mikroişlemci, uzun yıllara dayalı tecrübe ve yüksek teknolojinin bir ürünü olan F sensörü ile doğru referans oluşturmak için farklı bir algoritma kullanır. Toplamda yine 8 adet ledin kullanıldığı sensör, pamuklu ipliklerdeki metottan farklı bir hesaplama yapar ve yine sistemin ipliği referans olarak ayarlamasını sağlar.  Bu defa ön aydınlatma sabitlenirken arka aydınlatma ledleri gerekli ayarlamaları yapar. Böylece hayali kesme tabir edilen kesimler yaşanmadan kullanıcı tam olarak istediği hataları temizleyebilmektedir. Sadece renk ve polipropilen temizliği için iplikten alınan toplam 16 adet ölçüm değerinin gelişmiş algoritmaları kullanılarak birlikte değerlendirilir.

Poliproplene Geçit Vermiyor

Sisteme entegre edilen P2 sensörleri ile sentetik yabancı maddelerin yüksek oranda temizlendiği belirtiliyor. Renk ölçüm sensörü ile hiçbir ilişkisi bulunmayan sensör, tüm işlevini bağımsız olarak gerçekleştiriyor. Renk ölçüm kanalı ayarlarından etkilenmeyen P2 sensörü, sürtünme ile oluşan statik elektriğin ölçülmesi esasıyla çalışıyor. Doğal elyaflar sürtünme ile çok düşük elektrik yükleri oluştururken, polipropilen gibi sentetik maddeler aşırı yüklenmelere sebep olur.

Yoğun AR-GE çalışmaları ile geliştirilen ikinci nesil polipropilen sensörü P2, gereksiz kesimleri neredeyse ortadan kaldırmakla kalmıyor, aynı zamanda temizleme performansını yaklaşık 3 kat arttırıyor. Bu da yüzde 80-95 arası temizlemeyi mümkün kılıyor. Normalde kullanılan iplik kılavuzunun yerine takılan P2 sensörü içinden akan iplik ilk temas noktasında topraklanarak üretim sürecinde oluşan statik elektrik yükleri temizleniyor. Uygulanan özel metot renkten bağımsız olduğu için şeffaf, beyaz veya renkli polipropilen vb. yabancı maddeleri tek başına tespit ederek aşırı kirli hammaddelerde dahi yüksek oranda temizlemeyi başarıyor.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.