Gelecekte çok büyük bir potansiyele sahip olacağı ve tekstil sektörünün en önemli kısmını oluşturması beklenen akıllı tekstile gün geçtikçe ilgi yoğunlaştı. “Son 5 yıldır yapmış olduğumuz araştırmalar gösteriyor ki gelecek akıllı tekstil ürünlerinde.” ifadelerini kullanan Altın, akıllı tekstilin yeni ama güçlenerek büyüyen bir pazar olarak öne çıkmaya başladığının altını çizdi.
Zorlu, neden akıllı tekstile odaklandı?
Tüm faaliyetlerini Birleşmiş Milletler 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile uyumlu olarak ‘Akıllı Hayat 2030’ vizyonu ile şekillendiren Zorlu Holding’in yaklaşımını temel alarak, biz de tekstil sektöründe, teknolojik yeniliklerden beslenen, sürdürülebilirlik odaklı bir iş modeliyle hareket ediyoruz. Bu anlayışla; doğa ve insandan ilham alarak tekstil sektörünü çevre ve topluma değer yaratacak hale getirmeye odaklanıyoruz.
“2030’da 3 trilyon dolara ulaşması öngörülüyor”
Son 5 yıldır yapmış olduğumuz araştırmalar gösteriyor ki gelecek akıllı tekstil ürünlerinde. Bugün dünyada 160 milyar dolara ulaşan akıllı tekstil pazarının, 2025 yılında 475 milyar dolara, 2030’da ise 3 trilyon dolara ulaşması öngörülüyor. “Döngüsel ekonomi, geri dönüşüm” “İletken tekstil yüzeyleri” ve ”Karbon dokuma-kompozit teknolojileri” olmak üzere üç ana trend üzerinde şekillenen akıllı tekstil pazarı, moda, giysi ve tekstil sektörlerinin nano malzeme ve kaplama teknikleriyle buluşmasının ardından, teknolojinin de tekstille bir arada kullanılabilmesiyle birlikte, yeni ama güçlenerek büyüyen bir pazar olarak öne çıkmaya başladı. Bu pazarda ülke olarak geçen yıl 1,7 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Fakat pazarın potansiyelini ve kaydettiği gelişimi düşündüğümüzde bu konuda daha gidebileceğimiz çok yol var. Biz de, Zorlu Tekstil olarak küresel akıllı tekstil pazarındaki gelişime paralel olarak döngüsel ekonomi tabanlı sürekli inovasyon anlayışını tüm Tekstil Grubu şirketlerinde yaygınlaştırıyoruz. Sadece akıllı tekstil ürünleri üretmekle kalmıyor, tüm üretim ve iş süreçlerimizi akıllandırıyoruz.
Giyilebilir teknolojilere yaptığınız yatırımlardan bahseder misiniz?
Tüketici ihtiyaçları paralelinde ürün geliştirme anlayışımız doğrultusunda çok sayıda yatırım yaptık ve ürünü piyasaya sunduk. Vücut sıcaklığı, tansiyon, kalp atışı gibi vücut fonksiyonlarını ölçerek kayıt altına alan ve kullanıcıları uyararak doğru hareketler yapılmasını sağlayan sporcu kıyafetleri bugün akıllı tekstilin öne çıktığı alanlar arasında yer alıyor. Bunun dışında güvenlik güçlerinin kıyafetleri ile ilgili olarak da akıllı ürün talepleri giderek artıyor. Zor tutuşan, ısıyı ya da soğuğu geçirmeyen, elektromanyetik dalgalara kalkan olan birçok ürünümüzle hem sporcu kıyafetleri hem de güvenlik güçlerinin bu taleplerine hazırız ve ilk örneklerini de başarıyla sergiledik. Örneğin, eldiven üreticilerinden gelen geri bildirimler üzerine kesilmez eldivenlerde kullanılan ‘cut resistance’ ürününü geliştirdik. Ayrıca antistatik iplik üretimini gerçekleştirdik. Bu iplikler, çalışanlar üzerindeki statik elektrik yükü birikimini engelleyerek olası iş kazalarının yaşanmasının önüne geçmesini sağlıyor.
“Asıl Katma Değer İnovasyonda”
Akıllı tekstil yatırımlarıyla neyi hedefliyorsunuz?
Türkiye’nin katma değerli üretimin şifrelerini aradığı bir dönemde asıl katma değerin inovasyonda olduğunu, bunun yolunun da tüketici deneyimine odaklanmaktan geçtiğini çok erken dönemde keşfetmiş bir şirketiz. Bu sayede dünya devlerinin inovatif iş ortağı olabiliyor, yaptığımız ihracat ile yeni nesil akıllı tekstilde Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı olmayı başarabiliyoruz. Yenilenerek ve güçlenerek; akıllı, sürdürülebilir ve daha da katma değer yaratan bir şirkete dönüşerek tekstilde Türkiye’de ilkleri gerçekleştirmeyi sürdürmeyi hedefliyoruz. Ayrıca, daha önce bahsettiğim küresel akıllı tekstil pazarının gelişimini de düşündüğümüzde; yaptığımız bu yatırımlarla, tekstilde küresel gündemi belirleyen şirketlerden biri olabileceğimize inanıyoruz. Bu hedef doğrultusunda çalışmaya devam ediyoruz.
“Sürdürülebilirliği Her Alanda Yaygınlaştırıyoruz”
Akıllı dönüşümde ciro hedefiniz nedir?
Sürdürülebilirliği, tesis ve fabrikalardan iş süreçlerine, ürün ve çözümlere kadar her alanda yaygınlaştırıyoruz. Bu dönüşümün bir yansıması olarak hiç de kolay olmayan küresel ekonomik koşullara rağmen dünya devlerinin tercih ettiği inovatif iş ortağıyız. Zorlu Tekstil olarak geçen yıl toplam 605 milyon dolar ciroya ulaşırken 186 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. 2020’de 620 milyon dolar ciro ve 200 milyon dolar ihracat hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemde ticaret kanalımızı daha da akıllandıracağız. Yeni işler, yeni kanallar, e-ticaret ve uluslararası işbirlikleri ile büyümeye devam edeceğiz. Zorlu Tekstil olarak başlattığımız akıllı dönüşüm ile 2025’e kadar ciromuzu 2 kattan fazla artırmayı hedefliyoruz. Bunun sürükleyici güçlerinden biri akıllı tekstil olacak. Hâlihazırda ciromuzun yüzde 20’sini oluşturan akıllı tekstilin ciromuzdaki payını 2025 yılında yüzde 50’ye yükseltmeyi hedefliyoruz.
“Her Aşamasının Akıllandırılması Gerektiğini Düşünüyoruz”
Proses yönetiminde de akıllı üretim odaklı birçok yenilik yaptınız. Bunları gerçekleştirirken nasıl bir yol izliyorsunuz?
Biz ‘hammadde’, ‘proses’ ve ‘ürün’ olmak üzere; bir işletme sürecinin her aşamasının akıllandırılması gerektiğini düşünüyor ve bu anlayışla hareket ediyoruz. İş yapış biçimimizi de buna göre şekillendiriyoruz. Böylece bir hammadde tesislerimize girdiği andan itibaren biz bunun öncelikle sürdürülebilirlik çerçevemize uygun olmasına özen gösteriyoruz. Sonrasında acaba bu hammadde üzerinde nasıl bir inovasyon yaparsak daha ilk baştan kullanıcı için değer yaratabiliriz diye düşünüyoruz. Bununla birlikte aynı anda fabrika ve tesislerimizde hangi prosesleri geliştirmeliyiz ki sürdürülebilir ve akıllı bir proses yönetimine ulaşabiliriz diye düşünüyoruz. Bu anlayışla Zorlu Tekstil olarak proses yönetiminde de akıllı üretim odaklı birçok inovasyona imza atıyoruz.
“4.0 Dönüşümünü Adım Adım Hayata Geçiriyoruz”
Şirket karar mekanizmalarını insansız hale getiren, makine duruşlarını ortadan kaldıran bir Endüstri 4.0 dönüşümünü adım adım hayata geçiriyoruz. Bunlardan en güncel olanı ise Zorluteks’in Avrupa Birliği’nin araştırma, geliştirme ve inovasyon projelerine destek olan Horizon 2020 Hibe Programı kapsamında dahil olduğu RECLAIM projesi. Bu projede Avrupa’nın farklı ülkelerinden 22 partnerle birlikte çalışan Zorluteks, pamuklu kumaşların beyazlık derecesine etki eden ağartma, kurutma ve proseste kullanılan makinelerin ve reçetelerin, yapay sinir ağları (YSA) ile kurulmuş modeller ile kontrol edilmesine yönelik bir çalışma yürütüyor.
Son olarak Heimtextile’de inovatif ürünlerinizi sergilediniz. Fuar izlenimlerinizi alabilir miyiz?
Fuarda birçok ürünümüzü sergiledik. Özellikli akıllı ürün kategorisinde yer alan ürünlerimize çok ciddi bir ilgi vardı. Bu kapsamda TAÇ’ın güç tutuşur özellikli Flame Retardant perdesi, kokuyu absorbe eden Air Cleaning perdesi ve pet şişeden üretilen Reborn perdelerinin yanı sıra Korteks’in UV Resistant, otomotiv iplikleri, DRY TOUCH®, Recycle, PLA ve pek çok fonksiyonel özellikli iplikleri de fuardaki katılımcılardan yoğun ilgi gördü.