Çok yüksek baskı hızlarında bile tekstil üzerine en yüksek baskı kalitesi ile üretim yapma imkanı sunan Mouvent 8-renk multi-pass dijital tekstil baskı makinesi TX801, Türkiye pazarına tanıtıldı. Dijital tekstil baskısında yeni bir süreç başlatan Mouvent TX801, şimdiye kadar bilinen tekstil dijital baskı makinelerinden farklı bazı özellikler sunuyor.
Pazara sunulan TX801 ile ilgili yayın grubumuzun sorularını yanıtlayan Mouvent Bölge Satış Müdürü Cenk Elkatip, makinenin sunduğu ayrıcalıklı baskı teknolojileri hakkında önemli bilgiler paylaştı. Mouvent’in yeni bir firma olmasına rağmen, fark yaratan yeniliklerinin arkasında 4 dahi mühendis bulunduğunu belirten Cenk Elkatip, şu bilgileri paylaştı; “Bu 4 kişilik ekip daha evvel şu anda Brother’da olan ve ambalaj sektörünün yıldızı Domino makinesinin yaratıcılarıdır. Konusunda çok tecrübeli olan bu ekip tekstil dijital baskısına da çığır açan yenilikler getirdi. Mouvent’in kullandığı Fuji Samba kafalar tekstilde yeni kullanılmaya başlanan 1200 dpi’lık kafalar olup Kyocera’nın sunabildiği 600 dpi’dan çok daha net görüntüler sunarken, kafaların ömürleri piyasadakilerin 3 misli kadardır. Fuji Samba kafaların altındaki koruyucu sert camdan film ise kafa kumaşlara çarptığında hiç bir şekilde etkilenmediğinden kullanıcıların bu korkusunu ortadan kaldırıyor.”
Mouvent’in kendi buluşu olan Mouvent Cluster teknolojisi ile kafaları, elektroniği, filtreleri, soğutma ünitesi ve ateşleme ile ilgili diğer tüm unsurları 3D baskı ile üretilmiş çok özel bir kutunun içine aldığını belirten Elkatip, sözlerini şöyle sürdürdü; “4’lü ve 8’li kafalar şeklinde olan bu kutular, boya uçuşmalarından sıkıntı yaşanan elektronik kartları tamamen kontrol altına alarak kafaların ömrünü uzatıyor. Ayrıca Mouvent Cluster’ın içindeki kafaların alignment ayarları üretim esnasında yapıldığından kullanıcıların kafa pozisyon ayarları yapmalarına gerek kalmıyor.”
Tekstil Dijital Baskısında Bir İlk
Makinede kafaların kumaş akış yönünde konumlandırılmasının tekstil dijital baskısında bir ilk olduğunu sözlerine ekleyen Cenk Elkatip, “Bu sayede kafa grubunun genişliği 10 santimin altında olup makineyi çok kompakt bir hale getirdi. Bunun dışında bu dizilim sayesinde yine dijital baskıda en büyük sorunlardan biri olan ve sadece tek yön baskı ile makine kapasitesini yarıya düşürerek çözülebilen band izlerini çözebilmekte ve her daim çift yön baskı yapmanıza imkan tanımaktadır. Bir diğer yenilikte makineler lego gibi Mouvent Cluster’ların arka arkaya veya yan yana yerleştirilmesi ile 200 metrekare multi pass çözümlerden dakikada 100 metre tüllere kadar single pass çözümler sunuyor olması.” açıklamalarına yer verdi.
Dijital Baskı, Rotasyon Baskının Tahtına Göz Dikti
Dijital tekstil baskısında yaşanan gelişmelerle geçmişten günümüze önemli bir ivme kaydedildiğini sözlerine ekleyen Elkatip, dijital tekstil baskısının evrimini şu sözlerle anlattı: “Ben bu işe 14 yıl önce fason bir üretici olarak başladım. İlk makinelerim saatte yarım metre basan Fransa’da bir firmanın alıp kullanamadığı makinelerdi. Uzun yıllar dijital baskı butik bir üretim olarak görüldü. Kişiye özel üretimler veya çok lüks markaların talep ettiği kısıtlı üretimler olarak servis verdi. İtalya’da Como civarındaki firmalar bu ihtiyacı gören onlarca firma doğurdu ve dijital baskının merkezi kabul edildi. Bu işin böyle devam edeceği sanılırken birden orta kesime kaliteli mallar sunan Zara, H&M gibi firmalar dijital baskıyı keşfettiler. Dijital baskı onlara yılda sundukları 2 koleksiyonu 12 koleksiyona çıkarma ve bir ürün ne kadar satılabiliyorsa o kadar üreterek nerede ise sıfır stokla çalışma olanağı sundu. Bugüne kadar rapor boyaları ile sınırlanmış desenlerin ve şablon sayısı ile sınırlı renklerin, milyonlarca renk ve sınırsız rapor boya sunan dijital baskı ile önlerinin açılması tekstile ayrı bir tat getirdi. Bu aşamada tek sıkıntı olan üretim maliyetleri de boyaların hızlı bir şekilde ucuzlaması ve makinelerin rotasyon makinelerden daha hızlı çözümler sunması ile çözüldü. Artık öyle bir yere gidiyoruz ki Como’da başlayan butik dijital baskı üretim, 30 milyar metre/yıllık klasik rotasyon ve film druck baskının tahtına göz dikti. Tüm veriler her geçen yıl dijital baskının klasik baskıdan pay alarak büyüyeceğini gösteriyor.”
Hedef Pazarın yüzde 30’una Hakim Olmak
Son olarak Mouvent’in 2018 yılına ilişkin pazar hedefleri konusunda da sorularımızı yanıtlayan Cenk Elkatip, “Mouvent firmasının önemli ortaklarından BOBST firmasının Yönetim Kurulu Üyesi Jean Pascal Bobst’un hedefi tüm girdiği işlerde olduğu gibi dünya tekstil pazarından da en az yüzde 30 pay alabilmek ve bu sektördeki ilk 3 firmadan birisi olmak. Mouvent’in Türkiye’deki organizasyonu olarak bizim de Türkiye pazarında ve bize bağlı Pakistan, Özbekistan, İran ve Orta Doğu’daki hedeflerimizde bu doğrultuda.” sözlerine yer verdi.