Nonwoven üretimi konusunda Avrupa ülkelerinden oldukça geride kalan Türkiye’de, firmaların teknik tekstil yatırımları hızlanıyor. Mogul ve Hassan Grup gibi lider firmaların yaptıkları yatırımların ardından, General Nonwoven ve Kurt Nonwoven’da yatırım trendini sürdürdü. Küresel alanda yaşanan nonwoven üretim artışı ve gereksinimleri Türk firmalarının da yatırımlarını hızlandırıyor. Dünyada bir önceki seneye göre artış trendini sürdüren nonwoven üretimi, toplamda yüzde 5,7 oranında gelişme gösterdi. Öte yandan geçen yıla göre Avrupa’ya olan ihracatını arttıran Çin’de yüzde 24’lük büyüme ile Avrupa’nın en büyük tedarikçisi konumuna geldi.
General Nonwoven’dan Yeni Kumaş Üretimi
Kilis’te faaliyet gösteren polyester ve polipropilen spunbond nonwoven üreticisi General Nonwovens, yeni bir üretim tesisi yatırımı yaptı. Gaziantep’e 60 km mesafede fabrikasında yeni üretim üssü kuran General Nonwovens, ürün portföyüne eklediği yeni bir kumaşın üretimi için bu yatırımı yaptı. Hava yoluyla üretilen bu kumaş filtrasyon ve teknik tekstil piyasalarında kullanılabilecek özellikler taşıyor. Firma mevcut üretim hatlarıyla da otomotiv ve sanayi sektörüne ürün tedariği sağlıyor.
Nonwoven kumaş üretiminin önemli isimlerinden General Nonwovens, 2000 yılında Gaziantep’te kuruldu. Nonwoven üretimini temel faaliyet alanı olarak seçen şirket, yüzde 100 polipropilen ve yüzde 100 Polyester Spunbond nonwoven kumaş üretimiyle ihracat oranını da artırıyor. 6.500 metrekare tesiste, üretim kapasitesini yıllık 12 milyon tona çıkaran şirket, 10-200 gr/metrekare arasında,3400 mm eninde, kalender-bonded kumaş üretiyor. EDANA’ya üye olan General Nonwovens’un ürünleri, isteğe bağlı olarak hydrophobic, hydrophilic, antistatik ve antimikrobiyal yüzey uygulamalarında, ultraviyole stabilizasyonunda, güç tutuşurluk uygulamalarında kullanılabiliyor. Ürünler, hijyen, medikal, sağlık, filtrasyon, ev tekstili, otomotiv sanayi, tarım ve peyzaj da, jeotekstilde ve çatı izolasyonlarında yüksek performans gösteriyor.
Kurt Nonwoven Hedef Büyüttü
Türkiye’nin nonwoven konusunda yatırım trendini takip eden diğer firma olan Kurt Nonwoven’da bu alanda çalışmalarına hız verdi. Kurt Nonwoven yaptığı bu SMS hattı yatırımıyla yıllık üretimini 15.000 ton civarına çıkaracak. Bu üç leventli hatla yapılan polipropilen tabanlı nonwoven ürünler bebek bezi ve medikal pazar alanlarında Avrupa, Afrika, Orta Doğu ve Amerika Bölgesi’ni hedef alacak.
1970 yılında pamuk işletme tesisi olarak Kurt Kumaş adıyla faaliyetlerine başlayan Kurt Nonwoven, ilerleyen yıllarda ilk olarak Open-End tesisi ile faaliyetlerine devam etti. Hızla büyümesini sürdüren firma, üretiminin önemli bir kısmını ihraç ediyor. 2003 yılında gelecek vadeden spunbond nonwoven kumaş üretimi için yatırım kararı alan firma, Gaziantep 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde 25,000 metrekare alan üzerinde 10,000 metrekaresi kapalı olarak faaliyetlerine başladı.
Son teknolojileri takip eden Kurt Nonwoven Türkiye’de yüksek kaliteli Spunbond kumaşını üretmek için 3,20 mt eninde 5,000 ton/yıl kapasiteli hattı satın aldı. 13 gr/metrekare - 170gr/metrekare ağırlıkları arası ve her türlü farklı aplikasyonlarda kumaş üreten Kurt Nonwoven, isteğe bağlı olarak PP Spunbond + PP veya PE lamine desen, baskı gibi kumaş üzeri farklı uygulamalar yapacak teknolojiyi barındırıyor. Firma her renkte, U/V katkılı, hijyenik, antistatic, yanmaz kumaşların üretimini gerçekleştiriyor. Son teknoloji kesme-aktarma makinesi ile 100 mm’den 3200 mm’ye kadar kesme ve 1200 mm çapta bitmiş kumaş üreterek özellikle çocuk bezi, kadın bağı sektörünün hijyenik ve yüksek metrajlı (10,000 mt/top) kumaş ihtiyacına cevap verebiliyor.
Küresel Nonwoven Üretimi Arttı
EDANA’nın derlediği istatistiklere bakıldığında bu yıl nonwoven sektörünün gelişimini artıracağı belirtiliyor. EDANA’nın en son yapılan yıllık istatistiklerine göre 2011 yılında nonwoven üretimi yüzde 5,7 oranında büyüme sergiledi. Global üretimin yüzde 25’lik kısmını oluşturan Avrupa Bölgesi’nde toplam rakam 1.897.748 ton ve yaklaşık olarak 55.740 milyon metrekareye ulaştığı açıklandı. 2011 yılında yaşanan artışın bir önceki yıla(yüzde 10.9) göre düşük olması ise küresel krizin yaşanması olarak belirtilirken, krize rağmen yaşanan artışta üreticileri mutlu etti.
Edana Pazar Analizi ve Ekonomik İlişkiler Müdürü Jacques Prigneaux yaptığı açıklamada özellikle spunmelt üretiminin 2010 yılına göre yüzde 9’dan fazla arttığını dile getirdi. Bunun yanında thermo-nonwoven üretiminin durağan olduğunu vurgulayan Prigneaux, spunlace üretiminde de kayda değer artış olduğunu ifade etti. Dünyanın en büyük tekstil üretim gücüne sahip olan Çin’e bakıldığında ise Avrupa Bölgesi’ne yaptığı ithalatı bir önceki yıla göre yüzde 24 oranında arttırdığı açıklandı. Bu rakamlarla birlikte Çin Avrupa’nın en önemli nonwoven tedarikçisi konumuna yükseldi.
Nonwoven Üretimi Asya’da, Avrupa’dan Hızlı Artıyor
Asya Bölgesi’nde yaşanan artış ise Avrupa’ya göre biraz daha hızlı oldu. Asya Nonwoven Kumaş Derneği (ANFA) tarafından yapılan açıklamaya göre 2010 yılında 2.882.225 ton olan üretim, 2011 yılında 3.096.928 tona çıktı. Bu artış hızının geçen yılın büyümesi olan 13.1’in altında kalmasına rağmen, beklenen şekilde gerçekleştiği belirtildi. Bunula birlikte hazırlanan raporda Asyalı üreticilerin 2020 yılında küresel nonwoven kumaş üretiminin yaklaşık yarısını karşılaması bekleniyor.
Asya ülkelerinin yaptığı nonwoven üretim segmentlerine bakıldığında ise yüzde 45 oranında spunmelt üretimini, yüzde 26,2 ile needlpunch, yüzde 10,9 ile spunlace, yüzde 6,1 ile thermo-nonwoven, yüzde 5,2 ile kimyasal ürünler, yüzde 2,1 ile de tek kullanımlık ıslak mendiller takip ediyor. Asya ülkeleri arasında ise en büyük payı Çin alıyor. 2,054,700 tonluk üretimi ile bu bölgenin 3’te 2’lik üretimini karşılayan Çin’den sonra, üretim gücü büyüklüğüne göre ülkeler Japonya (yüzde 10), Kore (yüzde 7,9), Hindistan (yüzde 6,3) ve Tayvan (yüzde 5,6) şeklinde sıralanıyor.