Tekstil endüstrisinde başarıyla geçen 60 yıllık bir tarihe sahip olan Brückner, Alman makine üreticileri arasında önlerde yer alıyor. 1949 yılında küçük bir teknik ofis iken küresel çapta tekstil makinaları mühendisliği alanında hızla büyüyen Brückner, Almanya Leonberg’de ikinci neslin yönetiminde bir aile işletmesi özelliğini korumayı sürdürüyor. Sektöründe birçok yeniliğe imza atan firma, çok sayıda patente sahip bulunuyor. Brückner terbiye süreçleri için, kurutma, fiksaj, sanfor, kontüni boyama, kaplama, kurutma, sıkıştırma hatları üretiyor. Özellikle teknik tekstiller için geliştirdiği terbiye çözümleriyle farklılık yaratan firma, Power-Frame Eco Stenter (ram) ile, birçok yeniliğe imza attı.
Brückner, sektördeki yüksek maliyet ve yoğun rekabette tekstilcileri desteklemek için yeni bir enerji verimliliği ve güçlü kurutucu jenerasyonu hazırladı. Verimlilik konusunun makine üreticileri arasında sıklıkla kullanılan bir kavrama dönüştüğünü belirten Brückner, bunun gerçek anlamda kendileri tarafından uygulandığının altını çiziyor. Marka, dokuma ve örgü kumaş terbiyesi için tamamen yeni bir kurulama teknolojisi geliştirdi. INTROFIX denilen bu yeni kurutucu da ilk kez Eylül 2011’de ITMA Barselona’da tanıtıldı. INTROFIX, gerçek bir POWER-FRAME ECO üzerinde interaktif olarak üç boyutlu sunuldu. Ürünün prototipi hali hazırda bir Alman müşteri tarafından kullanılıyor.
Bu yeni kurutucunun merkezi, akıllı kontrol sistemi ve entegre edilmiş ısı geri kazanım sistemi ile çalışan özel bir ısıtma sistemi olarak tanımlanıyor. Bu kombinasyon ile sistemde ram için gerekli gaz miktarı önemli ölçüde azalıyor. Ayrıca, optimal ısı derecesi, benzer üretim sürecini ve tekstil kalitesini geliştiriyor. INTROFIX prototipinden elde edilen tecrübeyle ürün çıkışı daha da arttırılırken, kurulum ve bakım avantajları da elde edildi.
Yeniliklerle Yüzde 55 Tasarruf
Yeni Power-Frame Eco’nun, piyasadaki diğer ramlarla kıyasla yüzde 25 tasarruf sağladığı belirtiliyor. Isı geri kazanım sistemi ile de yüzde 30 tasarruf sağlanıyor. Yani sürece ve ürün tütüne bağlı olmakla birlikte toplamda yüzde 55’lik bir enerji tasarrufu söz konusu. Bir başta yenilik daha tasarruf sağlıyor; Daha önceki ramlardan havanın dışarıya atılması gerekiyordu. Ancak Power-Frame Eco ile artık bu gerekli değil. Böylece hem müşteriler artık hem zamandan hem de montaj ve montaj maliyetlerinden maddi tasarruf elde edebiliyor. Ek olarak, tekstilciler kurutucunun dışına boru yerleştirmeyeceği için enerji kaybı da azalmış oluyor.
Isı geri kazanım sistemi, kurutucu makine ile entegre edilerek müşteriye sunuluyor. Operatör düzeyindeki bu yapı ayrıca kolayca temizlenebiliyor. Yeni geliştirilen bir sistem olan ısı dönüşüm birimi, eskisine göre daha küçük, hafif ve hızlı bir bakım avantajı sağlıyor. Dokuma kumaşlarda kullanılan bu teknoloji aynı zamanda hassas örgü kumaşlar içinde üstün bir süreç sağlıyor.
Nonwoven İçin Yeni Kurutucu Nesli
Brückner, spunlace nonwovenlar için yeni bir kuşak kurutucu ile dikkatleri çekmeyi başardı. Bu tambur (drum-type) kurutucuyu firma, 2010 yılında lanse etmeye başlamıştı. Makine, kumaş üzerinde üstün bir ısı derecesi doğruluğu ve yüksek enerji verimliliği sağlıyor. Alan sıcaklıkları ve hava sirkülasyon yoğunluğu her 1,5 m’de değişebildiği için kurutma çok hassas bir şekilde ve düşük sıcaklıkta yapılabiliyor.
Bunun yanı sıra, Brückner’in Supra-Flow BX kurutucusu, metrekarede 6000 grama kadar ağırlığı ve 300mm ilk kalınlığı olan nonwovenlara apre uyguluyor. Hava ve sıcaklığın kumaşın tüm uzunluğu ve genişliği boyunca homojen bir biçimde dağılması, yüksek kaliteli bir nihai ürün ortaya çıkarıyor. Makinada bulunan optimum hava kontrol sistemi daha az elektrik enerjisi gerektirdiği için maliyet tasarrufu sağlıyor. Bu pilot sistemin en kısa zamanda uygulamaya geçirilecek.
Firmanın yenilikleri arasında teknik tekstiller içinde yer alan high-loft nonwovenlar için çözümler de öne çıkıyor. Burada çift yönlü elastik örgülü kumaşların direkt kaplanması (coating) için yeni bir uygulama ünitesi bulunuyor. Techno-Line denilen bu yeni ünite, ramın girişi ile entegre edilmiş bulunuyor. Yeni geliştirmeler, tek bir kurutucu pasajında tekstil ağının üst ve alt tarafının aynı anda kaplanmasına olanak sağlıyor.