Türkiye’nin teknik tekstil ihracatı, döneminde 2019 yılına göre yüzde 75 artış gösterdi. Teknik tekstillerin üretim ve ihracat rakamlarında Covid-19’la birlikte büyük bir artış gerçekleşti. 2020 yılında Dünya pazarında artan talebin yüksek oranlarda gerçekleştiği ülkelerden biri Türkiye oldu. Türkiye’nin teknik tekstil ihracatı Ocak- Aralık 2020 döneminde, 2019 yılına göre yüzde 75 arttı. 2019 yılında, 1 milyar 724 milyon dolar olan teknik tekstil ihracatı, yıl sonu hedefi olan 2.5 milyar doları aştı ve 3 milyar dolara ulaştı. Almanya, ABD, İngiltere,Italya, Hollanda, Ispanya, Fransa, Romanya, Polonya, Iran, Mısır, Israil, Kanada, Bulgaristan, Çin başta olmaküzere 192 ülkeye ihracat gerçekleştirildi.
Kullanım Alanları Yaygınlaşıyor
Kısaca Tekstil ürünlerinin konvansiyonel alanlardan dışarı çıkarak birçok sektöre kompozit veya ana ürün olarak kullanılmak üzere geliştirilen tekstil ürünleri olarak tanımlanan teknik tekstillerin kullanım alanları oldukça yaygın Clothtech, Buildtech, Medtech, Agrotech, Geotech, Hometech, Indutech, Mobiltech, Oekotech, Patchtech, Protech, Sporttech, Gastrotech adlandırılan teknik tekstillerin kullanım alanları gün geçtikçe yaygınlaşıyor. Artan talebi karşılamak ve yeni ürünlerin geliştirilmesi sağlamak amacı ile Ar-Ge merkezleri tarafından geliştirilen teknik tekstillerin üretimi için tesisler kurulmaya, yeni yatırımlar yapılmaya başlandı.
‘’İhracat Rakamları Gurur Verici’’
İhracat rakamlarındaki artışa ilişkin açıklamalarda bulunanan İthib başkanı Ahmet Öksüz , “Salgın dönemiyle birlikte ihracatımızda ana artış yaşadığımız alt sektörümüz teknik tekstil oldu. Teknik tekstil ihracatımızın Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat verisine ulaşması gurur verici” dedi. Öksüz teknik tekstil ihracatında 2021 hedefinin ise 3 milyar dolar olacağı öngörüsünde bulundu. Özellikle Türkiye’de ilk Covid-19 vakasının görüldüğü Mart 2020’den itibaren tıbbi tekstile yönelik yoğun talebi karşılayan Türk üreticilerin, yeni yatırımlar için teşvik aldığını belirten Öksüz, “Salgın döneminde teknik tekstil sektörümüz maske, önlük gibi kişisel koruyucu donanım ürünlerine ilişkin yaklaşık 3 milyar TL, dokunmamış kumaş yatırımları için ise yaklaşık 2.5 milyar TL yatırım teşvik belgesi aldı. Küresel teknik tekstil ihracatında 19’uncu sırada olan sektörümüzün, özellikle son yıllarda gerçekleştirdiği yatırımlarla, önümüzdeki yıllarda küresel ölçekteki sıralamasının daha yukarılara çıkacağını öngörüyoruz” dedi.
''Nonwoven Ürün Kullanımları Yaygınlaştı''
Öksüz, nonwoven’dan üretilen maskeler ve yine tıp alanında kullanılan koruyucu kıyafet üretiminde Türkiye’de artış olduğunu söyledi. Türkiye’nin nonwoven kumaş üretiminde dış ticaret fazlası verdiği için, maske ve koruyucu kıyafet üreticilerinin hammaddeye erişiminin epey kolay olduğunu, ülkenin bu alanda öne çıktığını belirten Öksüz, “Yüksek teknoloji isteyen yatırımlara hız veren şirketler, katma değerli ihracata imza atıyor. Tekstil ve hammaddeleri sektöründe ihracatta kilogram fiyatı 4.2 dolar iken, teknik tekstilde kilogram fiyatı 20 dolara kadar çıkabiliyor” diye konuştu. İTHİB’in verilerine göre, Türkiye’nin teknik tekstil ihracatında en çok ihraç edilen alt ürün gruplarının ‘Teknik Tekstil Materyalinden Hazır Giyim’ ve ‘Nonwoven’ olduğunu söyleyen Öksüz, bu iki alt ürün grubunun, teknik tekstil ihracatının yüzde 50’sinden fazlasını oluşturduğunu belirtti.
''Tekstil’den Teknik Tekstile Geçiş Artıyor''
Teknik tekstilden ambalaj için yapılmış torba ve çuvallarla yüksek mukavemetli iplikten üretilmiş, nakil vasıtası iç ve dış lastiğin imalatında kullanılacak mensucatın (kord bezi) da önemli ürün grupları arasında yer aldığını belirten Öksüz, teknik tekstillerin birçok sektörde kullanılması sayesinde geleneksel tekstillerden önemli bir pay edineceğini söyledi. Öksüz, “Sistemin, Ar-Ge ve inovasyonun ön planda olduğu teknik tekstillere doğru hızla evrileceğini gözlemliyoruz. Salgın döneminin de bu dönüşüm sürecini hızlandırdığını düşünüyoruz. Teknik tekstiller özellikle son 10 yılda küresel tekstil ve hammaddeleri ihracatı içerisinde payını her geçen yıl artırıyor” dedi
‘’Yakaladığımız Bu başarıyı Sürekli Hale Getirmek İstiyoruz’’
2020 yılında teknik tekstil ihracatında bir rekora imza atıldığını ifade Öksüz, “Ar-Ge ve inovasyon gücü yüksek teknik tekstil ürünlerine gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla, buradaki başarıyı sürekli kılmayı hedefliyoruz. Türkiye tekstil ve hammaddeleri ihracatının çatı kuruluşu İTHİB olarak teknik tekstillerin gerek beşerî sermayesini güçlendirmek için üniversitelerimizle işbirliği yaparak gerekse dijital dönüşümünü sağlamak üzere Ticaret Bakanlığımızın Ur-Ge destekleriyle çalışmalarımızı yürütüyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı.