ODTÜ Radara Yakalanmayan Kumaş Geliştirdi

ODTÜ, askeri teçhizatlar üzerine yaptığı çalışmalarda, radar sinyallerine yakalanmayan kumaş geliştirdi

  20 Kasım 2015 09:22 Cuma
ODTÜ Radara Yakalanmayan Kumaş Geliştirdi

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), askeri teçhizatların radara yakalanmasını engelleyen tekstil malzemesi üretti. ODTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cumali Sabah’ın koordinatörlüğünde, İskenderun Teknik Üniversitesi ve Çukurova Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından yürütülen çalışma ile geliştirilen tekstil malzemesi, radar sinyalinin geldiği yöne yansıma ve iletimi engelliyor.

Askeri Teçhizat Radara Yakalanmayacak

Üretilen yapıda, arka tarafı tamamen tekstil malzemeleriyle kaplanan kumaşın; ön tarafına ise, parçalı bir şekilde belli oranlarda metal püskürtülüyor. Püskürtülen metalde, sağlık açısından herhangi bir sorun bulunmuyor. İki yılı aşkın süredir üzerinde çalışılan ve yoğun araştırmalar sonucu tasarlanan yapı, 4,5 GHz civarında sinyalin sönümlenmesini sağlıyor ve bu yapıyla kaplanan cisimlerin tespit edilmesini engelliyor. Çalışmanın çıktılarıyla top, tank, yerde konuşlanmış uçak gibi askeri teçhizatların, radara yakalanmaması için ürün prototipi oluşturulması hedefleniyor.

Hedef: Hareketli Cisimler

Patent başvurusunda bulunulan çalışma ile ilgili ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cumali Sabah, daha önce de buna benzer çalışmalar olduğunu; ancak son çalışmanın kullanılan teknikler açısından diğerlerinden farklı olduğunu belirtti. Sabah,  ileriki aşamalarda çalışmayı, hareket eden cisimler üzerinde de geliştirmek istediklerini söyledi. Dünyanın en saygın dergilerinden Journal of Industrial Textiles’de de yayınlanan çalışma ile ilgili Sabah, “Radar, nesneleri dalgalarının yansıması yardımıyla tespit eden 360 derecelik algılama alanına sahip bir cihazdır. Dolayısıyla açılı sinyal göndermektedir. Tasarladığımız yapı açıdan bağımsız olarak da çalışabiliyor. Bu da, sinyal hangi noktadan, hangi açıyla gelirse gelsin, söz konusu tekstil malzemesinin arkasına saklayacağımız nesnenin radar sistemleri tarafından algılanmasını engelliyor. Örneğin, tekstil malzemesi tankın geometrik şeklini alsa dahi açı bağımsız olma özelliği, radara yakalanmasını engelliyor” sözlerine yer verdi.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.