S. Geçtiğimiz ITM fuarından memnuniyetinizi nasıl değerlendirirsiniz? Katılımcı temsili ve ziyaretçi kalitesi konusunda bize bazı geri bildirimler sağlar mısınız?
C. Oerlikon Başkan Yardımcısı Pazarlama, Kurumsal İletişim ve Halkla İlişkiler Polimer İşleme Çözümleri Bölümü Başkanı André Wissenberg: ITM, özellikle Avrupa ve Orta Doğu'dan gelen katılımcılar için tekstil makineleri endüstrisinin eritme potası ve buluşma yeridir. Türk müşterilerimizin yanında Hindistan ve Pakistan’ın yanı sıra Mısır ve Suriye'den de büyük ziyaretçi sayıları kaydettik. Oturumların kalitesi yüksekti. Bu da geleceğe olumlu bakmamızı sağlıyor.
S. Fuarda hangi spesifik ürün ve teknolojiler sergilendi? Bu teknolojilerin ayırt edici özellikleri nelerdir?
C. Eriyikten ipliğe, elyaftan nonwoven kumaşlara kadar polyester, polipropilen ve naylon üretimine yönelik kapsamlı üretim çözümleri sunan makine ve sistem teknolojilerimizi ticaret fuarında tanıttık. Müşterilerimiz özellikle kendi polikondenzasyon tesislerinden ilgili dijital çözümlere sahip tekstüre ipliklere kadar uzanan fabrika projeleriyle ilgileniyorlar. Konseptlerimizin rakipsiz avantajı, tüm süreç adımlarının tedarikini tek bir kaynaktan sunabilmemiz ve dolayısıyla tasarımı üretilen ipliğin yüksek kalitesini garanti eden harmonize bir teknoloji sunabilmemizdir. Ancak sayısız proje içerikli oturum, eFK ve eAFK teknolojilerimizi kullanarak tekstüre etmenin yanı sıra BB Engineering'in VarioFil Teknolojisi ile daha küçük partiler için spesifik iplik üretim süreçlerine odaklandı.
S. Oerlikon tarafından enerji ve ham madde tasarrufu sağlayan çevre dostu teknolojiler kullanma konusunda hangi seviyede ilerleme kaydedildi? Okuyucularımıza kısaca özetler misiniz?
C. 2024, sürdürülebilirlik etiketimiz e-save'in 20’nci yıl dönümü! Bu programa başladığımız 2004 yılından bu yana sürdürülebilirlik konusunda öncü olduğumuzu gururla söyleyebiliriz. O günden bu yana şirketimizin hedefi, katılan herkes için kârlı ve sürdürülebilir büyüme ve dolayısıyla sürdürülebilir bir geleceğin güvence altına alınmasına da katkımızdır. Performans, kalite, sürdürülebilirlik ve bağlılık, geleceğin zorluklarıyla her gün güvenle yüzleşmemizi sağlayan faktörlerdir. E-save felsefemizi sürekli genişleterek, tüm tekstil endüstrisi için yüksek kaliteli ve yenilikçi çözümlerle sürekli değer yaratıyor ve artırıyoruz. ITM’de bir kez daha enerji, ekonomi, çevre ve ergonomi konu başlıklarına odaklandık.
S. Otomasyon, Endüstri 4.0 ve Dijitalleşme alanlarında endüstri markajında Oerlikon'u nerede görüyorsunuz?
C. Biz Oerlikon olarak Fabrika Operasyon Merkezimiz (POC) ile dijitalleşme alanında onlarca yıldır başarılıyız. Dünya çapındaki büyük sentetik elyaf iplikhanelerindeki 350'den fazla kurulum, çoğunlukla WINGS POY veya FDY sarıcılardan oluşan yüzlerce, hatta binlerce kompleks sistemlerin kontrolünü mümkün kılmaktadır. Başarılı sistemin artık güncellenmesi gerekiyor. Bu yüzden atmos.io çözümümüzü geliştirdik. Atmos.io ile gelecekte çok daha fazla veriyi işlemek mümkün olacak. Bu, müşterilerimize daha da fazla fayda sağlayacak ve işlerindeki veri akışının kontrolünde onları merkezde konumlandıracak. Tüm otomasyon çözümlerimizle birlikte kombinasyonlu olarak geleceğin üretimi gerçekleştirilebilir.
S. Hangi pazarlar Oerlikon tarafından yakından takip ediliyor? Türkiye pazarının önemi nedir ve spesifik olarak bu pazara hangi ürünler en iyi şekilde hizmet ediyor?
C. Pazarlarımız dünya pazarlarıdır. Çin hakimiyetini sürdürüyor ve dünyanın her yerine avantajlı koşullarda iplik ihraç ediyor. Hindistan, yalnızca kendi nüfusunun tüketimi açısından değil, aynı zamanda sentetik elyaf endüstrisinin daha da genişlemesi açısından da büyümeye devam ediyor. Bangladeş ve oradaki tekstil değer zincirindeki üretim süreçleriyle birlikte, tekstil endüstrisinin ortaya çıkan yeni merkezi böylece daha da güçlenecek. Türkiye'de Avrupa satış pazarına yakınlığı ile birlikte tekstil makine yatırımları şu anda minimuma indiriliyor. Sadece SASA stratejik planını uygulamaya devam ediyor. Başarılı şirket, yeni bir PTA tesisine yatırım yaparak ham madde ithalatına olan bağımlılığını daha da azaltıyor. Bu, Çin'den yapılan ucuz ithalatlara kıyasla cazip fiyatlarla pazarda daha iyi rekabet edebilmek için polyester üretim maliyetlerini daha da azaltmasına olanak tanıyacak.
S. Daha geniş kapsamda Oerlikon'un orta vadeli vizyonu hakkında bizleri bilgilendirir misiniz? Şu anda hangi gelecek odaklı teknolojiler takip ediliyor ve öngörülebilir gelecekte bunlara ulaşmak için yetkinlikleriniz ve kapasiteniz nelerdir?
C. Yenilikçi ve sürdürülebilir ürün portföyümüzle kendimizi gelecek için başarılı bir şekilde konumlandırdık. Yaklaşık %50 pazar payı ile polyester endüstrisinin tüm ana etmenlerine hizmet sağlıyor ve daha sürdürülebilir bir geleceğe giden yolda onlara eşlik ediyoruz. Kuşkusuz, özellikle sentetik elyaf iplik üretiminde pek çok şey oluyor: şişelerin geri dönüşümü için mekanik ve kimyasal teknolojiler, aynı zamanda tekstiller, biyopolimerler, döngüsel ekonomi – bunların hepsi artık geleceğe dair bir hayal değil. Oerlikon Barmag Huitong Engineering (OBHE) ve Barmag Brückner Engineering (BBE) gibi ortaklar ve bağlı ofisleriyle birlikte Oerlikon Polimer İşleme Çözümleri olarak burada spesifik konseptler sunuyoruz.
S. Eklemek istedikleriniz…
C. Teşekkür ederim.