Son yıllarda tekstil sektöründe yeni ihtiyaçların oluşması, yaygın olarak kullanılan iplik türlerinin tek başına tüm ihtiyaçları karşılayamaması sebebi ile teknik tekstillere olan yönelim artmıştır. Teknik tekstiller, şu anki yapıda sektörün en dinamik ve en umut vadeden alanı olmayı başarmıştır. Firmalar bu konuya daha çok önem vermiş, tasarım ve ar-ge çalışmalarını bu doğrultuda geliştirmek amacıyla yatırımlar yapmıştır.
19 Proje Devlet Desteği Aldı
Endüstriyel dikiş ve nakış iplikleri üretimindeki 50 yıllık tecrübesiyle Durak Tekstil, teknik tekstiller konusunda tasarım ve ar-ge çalışmalarını arttırmış, dünyadaki gelişmeleri yakalamayı başarmıştır. Teknik tekstil sektöründeki gelişmeleri ve ihtiyaçları yakından takip ederek yeni ürün çalışmalarını bu doğrultuda devam ettiren Durak Tekstil, tasarım ve Ar-Ge departmanlarında yaptığı çalışmalar ile hem sektörün ihtiyaçlarını karşılamaya devam etmekte hem de bu bölümlere verdiği önem ile istihdama katkı sağlamaktadır. Bugüne kadar gerçekleştirilen 19 projenin tümü içerik olarak uygun bulunmuş ve devlet teşviği almaya hak kazanmıştır. Bu projeler sonucunda Durak Tekstil, katma değer yarattığı ürünlerini 4 kıtada 70 ülkeye ihraç etmeyi başararak ülke ekonomisine katkı sağlamıştır.
2020 yılında yaptığı çalışmalarda sektör ihtiyaçlarını karşılayacak alev geciktirici, su geçirmezlik, UV direnci, yansıtıcı, antistatik, kesme direnci gibi performans arttırıcı özelliklere sahip teknik ipliklere odaklanmış, çalışmalarını bu yönde yapmaya gayret göstermiştir.
Yüksek Mukavemetli İpliker
2012’den bu yana ülkemizde yıllık bazda %475 oranında artışın yaşandığı ölümlü iş kazaları, büyük bir sorun haline gelmiştir. Son yıllarda artış gösteren iş kazalarının önlenmesi amacıyla kesilme ve aşınma gibi mekanik risklere karşı dayanım sağlayan eldiven, ayakkabı ve iş kıyafetlerinde koruyucu donanım olarak teknik tekstillerin kullanımı ihtiyacı oluşmuştur. Durak Tekstil yaptığı çalışmaların neticesinde EN 388 ve TDM-100 test metotlarının gerekliliklerini karşılayan, yüksek mukavemetli, Cut-3 ve Cut-5 seviyelerinde kesilme direnci sağlayan endüstriyel dikiş ve örgü ipliği üretimini gerçekleştirmiş.
Kesilme direncinin yanı sıra UV dayanım özelliğine sahip teknik iplikler her geçen gün daha da önemli hale gelmektedir. Güneş ışınlarının bir kısmını oluşturan ultraviyole ışın yoğunluğunda artışların gözlenmesi, UV dayanımına sahip tekstil materyallerine ihtiyacı arttırmıştır. Ultraviyole ışınlara maruz kalan standart ürünlerin yüzeyinde zamanla yıpranma meydana gelmekte ve ürünlerin kullanım ömrü kısalmaktadır. Bu olumsuzlukların giderilmesi amacıyla üretim sürecinde UV absorban madde kullanılarak iplik renginin solması yavaşlatılmış, dış ortamlarda kullanım ömrü uzatılmıştır.
Yüksek Haslık Değerleri Yakalandı
2020 yılının son aylarında pamuk ipliklerinin farklı boyarmaddeler ile boyanmasını içeren bir çalışma başlatılmıştır. Özellikle askeri üniformalar, dış kullanımlar, perde ve çadırlar gibi yüksek haslık gerektiren alanlarda iplik haslık değerlerinin önemi çok büyüktür. Pamuk ipliklerinin boyanmasında yaygın olarak kullanılan reaktif boyarmaddeler yüksek haslık gerektiren özel kullanım alanlarında yeterli gelmeyebilmektedir. Bu sebeple yapılan çalışmalarda indanthren boya kullanımın artı-eksi yönleri, boyama süreçleri, ürüne kattığı teknik kazanımlar detaylı bir şekilde araştırılmıştır. Yapılan laboratuvar çalışmalarının neticesinde Durak Tekstil pamuk hammaddeli ürünlerinin üretiminde kullanılan metotları geliştirmiş, istenen haslık değerlerinin üzerine çıkmayı başarmıştır.
Durak Tekstil tasarım ve ar-ge departmanı, uzun süredir çalışmalarını sürdürdüğü termal kamerada görünmeyen ipliklerin ar-ge çalışmalarında sona yaklaşmıştır. Yüksek teknoloji ile üretimi gerçekleştirilecek, askeri ve teknik anlamda iplik sektörüne öncülük edecek bu ürünün 2021 yılında satışa hazır bir şekilde piyasaya sunulması hedeflenmektedir.