Nonwoven sektörünün kriz döneminde bile devam eden büyüme trendini önümüzdeki dönemde artırarak sürdüreceği öngörülüyor. 2015 yılına kadar sektörün yıllık olarak yüzde 6.9 artarak 9.2 milyon metre ton üretime ulaşması bekleniyor. 2007 yılında küresel sektörün üretimi 5.77 milyon ton olarak gerçekleşmişti. 2008-2009 yılında küresel kriz döneminde durgun seyreden nonwoven talebinin, diğer sektörlerdeki gelişmelere bağlı olarak 2010 sonrasında hızla artmasıyla birlikte bu rakamın rahatlıkla yakalanabileceği belirtiliyor. Dünyanın en büyük nonwoven üreticileri arasında bulunan Çin 2011 yılında 1.8 milyon ton üretim gerçekleştirmişti. Nonwoven üretiminde Çin’i, Amerika ve Avrupa bölgesi takip ediyor.
Hijyen ve teknik uygulamalar başta olmak üzere birçok alandaki gelişmeyle satışını arttıran nonwoven sektörünün en önemli noktalarından birisini Amerika kıtası oluşturuyor. Gerek nonwoven üretimi ile gerekse nonwoven kullanım miktarı öne çıkan bir pazar olarak Amerika küresel pazardaki birçok alana göre daha örgütlü ve daha donanımlı bir tablo çiziyor. Bu pazarın şekillenmesinde ise INDA’nın varlığı önemli bir etken kabul ediliyor. Kısaca INDA olarak belirtilen Nonwoven Kumaşlar Endüstrisi Birliği, 1968 yılından bu yana sürekli gelişerek Amerika’da sektörün en üst örgütü haline geldi. Giyim, spor, savunma, tarım, otomotiv, hijyen, medikal, jeo uygulamalar, tek kullanımlık ürünler, filtre ve daha onlarca olanda kullanım alanı bulan nonwoven ürünlerin Amerikan pazarındaki ağırlığının her yıl artmasına paralel olarak üreticiler de sürekli olarak kapasitelerini genişletiyor. Amerikan nonwoven sektörünün güncel konuları hakkında INDA Başkanı Rory Holmes Textil Dünyası’na özel açıklamalarda bulundu.
Sektörün makine parkı ve yatırımları konusunda yorumda bulunmayan Holmes, üreticilerin hem iç pazara hem de ihracata dönük olarak üretim gerçekleştirdiklerini belirtti. Kuzey Amerika nonwoven endüstrisinin yıllık 1.6 milyon ton üretim gerçekleştirdiğini söyleyen Holmes, 12 farklı pazar segmentine dönük hizmet verdiklerini belirtti. Sektörün tüm segmentlerinin 6 milyar Dolar’ın üzerinde satış gerçekleştirdiğini belirten Holmez, sektörün her yıl üretiminin yüzde 20’sini ihraç ettiğini dile getirdi. Nonwoven endüstrisinin Kuzey Amerika’da büyümesine devam ettiğinin altını çizen Holmes; “Her yıl daha fazla nonwoven tesisi kuruluyor ve daha fazla istihdam yaratılıyor. Biz serbest ticarete inanıyoruz. Bu nedenle, dünya pazarına ve dünya pazarı fiyatlarına erişebiliyorsak, dünyanın her yerinde rekabet edebileceğimize inanıyorum” diye konuştu.
Amerika’daki birçok nonwoven üreticisinin Missisippi Nehri’nin doğusunda yer aldığını söyleyen Holmes, Teksas’da da üretim kapasitesinin önemli rakamlara ulaştığını, ülkenin orta ve batı eyaletlerinde de üretimlerin görüldüğünü dile getirdi. Holmes bölgeler bazında üretim konusunda şunları söyledi; “ABD’de nonwoven üretiminde büyük dilimi doğu bölgesi oluşturuyor. Orijinal tekstil endüstrisi New England ve güneyde yer alıyor. Bu şirketlerin nonwovenda büyüyeceklerini ve oldukları bölgelerde kalacaklarını tahmin ediyorum.”
Otomotiv Olumsuz Etkilendi, İnşaat Toparlanıyor
Rory Holmes, 2009 yılında tüm dünyayı etkileyen küresel krizde, Amerikan nonwoven sektöründe özellikle geotekstiller, inşaat ve otomotiv alanlarının ekonomik durgunluktan çok kötü etkilendiğini söyledi. İnşaat sektörünün yeni yeni iyileşmeye başladığını belirten Holmes, otomotiv alanında yaşananlar hakkında şu bilgileri verdi; “Otomotiv sektörümüz şu sıralar çalkantılı. ABD’de oto montaj tesislerinden bu yönde çeşitli açıklamalar yapıldı. Bilindiği gibi her arabada 40’dan fazla nonwoven uygulaması sözkonusu. Bu, araba başına 35 kg nonwoven ürün anlamına geliyor. Ayrıca kullanılan nonwoven miktarı, teknolojinin gelişmesi ile birlikte artış gösteriyor.”
INDA’dan Sektöre Eğitim ve Bilgi Desteği
INDA’yı sektörel örgütlerin bir araya geldiği bir örgüt olmanın ötesinde tanımlayan Rory Holmes, INDA’nın düzenlediği konferanslar, fuarlar, istatistik ve rapor çalışmaları ve eğitim kursları ile sektöre yön veren bir birlik olduğunun altını çizdi. Holmes; “Sektör içerisinde eğitim kursu ve istatistik raporları açısından en iyisi olduğumuza inanıyorum. Üyelerimiz bize, üretim hacimleriyle güveniyorlar. Pazar Araştırma Müdürümüz Ian Butler, tüm dünyadaki, üretim hattının nasıl işlediğine dair hesap çizelgelerine sahip. Sektörle ilgili yapılması gerekenleri en hızlı şekilde ortaya koyabiliyoruz” dedi.
INDA’nın 12 alana dönük üretim gerçekleştiren nonwoven endüstrisindeki bütün değer zincirini temsil ettiğini kaydeden Holmes, üye firmaların; hammadde ve ekipman tedariği, nonwoven ürünler (roll goods) ve nonwoven ürünlerden son ürüne dönüştürmelere kadar bütün segmentlerde yer aldığını belirtti. 300 civarında üyelerinin olduğunu açıklayan Holmes, ayrıca danışmanlardan, üniversitelerden ve diğer birliklerden oluşan kadroları olduğunun altını çizdi.
INDA üyelerinin yüzde 15’inin Kuzey Amerika dışından olduğunu belirten Holmes, bazı üyelerinin Avrupa ve diğer bölgelerde merkezleri olduğunu, aynı zamanda Amerika’da uydu tesisleri (satellite plants) olduğunu açıkladı. Uluslararası olarak nitelendirilen bu üye firmalar arasında Türkiye’den çok az firmanın olduğunu dile getiren Holmes, Türk firmalarının bu listeye girmesinden memnun olacaklarını vurguladı. Holmes sözlerini şöyle bitirdi; “Nonwoven kumaşları endüstrisinde 100 yılı aşkın bir çalışma tecrübemiz var. Bu deneyimle üyelerimizin problemlerini ve sıkıntılarına çözüm üretiyoruz. Onlara sektörümüz hakkında en iyi ve doğru bilgileri sunuyoruz.”
IDEA Küresel Güce Sahip
INDA’nın düzenlediği dünyanın en büyük nonwoven ve teknik tekstil etkinliklerinden IDEA (Uluslararası Mühendislik Kumaşları Konferansı ve Fuarı) hakkında bilgi veren Rory Holmes, IDEA’nın dünyadaki bütün nonwoven endüstrisini aynı zamanda tek bir yerde biraraya getirdiğini söyledi. Holmes; “Fuarın düzenlendiği 3 gün, nonwoven sektörü için o yılın en önemli zamanına dönüşüyor. 2010 yılında düzenlenen IDEA 2010’a 65 ülkeden 400 katılımcı geldi. Bu katılımcıların neredeyse yüzde 50’si Amerika kıtasının dışından geldi” diye konuştu.
Hatırlanacağı üzere, IDEA10 küresel pazardan 5.500 profesyoneli ağırlayarak, 2009 yılına damgasını vuran küresel krizin yarattığı durgun ekonomik ortama rağmen başarılı bir edisyona olarak tarihe geçmişti. Textil Dünyası Dergisi, bu fuara katılan tek Türk sektörel yayın olarak öne çıkmıştı. 23-25 Nisan 2013 tarihinde gerçekleştirilecek olan IDEA13 etkinliğinin yine Miami Beach Convention Center’de küresel sektörü biraraya getirecek.
CAB 2012’de Geri Sayım Başladı
INDA’nin organize ettiği bir başka önemli etkinlik olan Dönüştürme ve Bağlama Konferansı (Converting and Bonding Conference) CAB 2012 ise 17-19 Nisan 2012 tarihleri arasında Greenville’de gerçekleştirilecek. Konferans konuları arasında şunlar bulunuyor; Ultrasonic, kaplama, laminasyon, water jet ve lazer teknolojilerinde kullanılan en son kaplama uygulamaları; medikal, askeri, alternatif enerji, otomobil, geotekstiller, inşaat/yapı, koruyucu bariyerler ve daha fazla alanda yeni pazar fırsatları ve uygulamalar; Dönüştürmede yeni kapasiteler; Needlepunch makinaları teknolojisi; bağlama ve dönüştürme dersleri; termal ve diğer bağlama teknolojilerindeki yenilikler; Sürdürülebilir, hammadde ve kamusal işlerle ilgili son gelişmeler; ağ bağlantılarını üst noktalara çıkarmak.
INDA’nın imzasını attığı bir diğer önemli etkinlik ise Filtration 2011 Uluslararası Konferansı ve Sergisi oldu. 15-17 Kasım 2011 tarihleri arasında Chicago’da gerçekleştirilen etkinliğe katılım, bir önceki yıla göre yüzde 20 artış gösterdi. Ciddi büyüme gösteren etkinliğe 16 ülkeden 132 katılımcı ilgi gösterirken bu katılımcıların 20’si bu etkinlikte ilk defa yer aldı. Filtration 2012’nin tarihi 13-15 Kasım 2012 olarak açıklandı.
23-26 Ocak 2012 tarihlerinde INDA tarafından düzenlenen Vision 2012 Konferansı da sektörün yakından takip ettiği etkinlikler arasında bulunuyor. Konferansın konu başlıkları arasında; Sağlık Bakımında Reform, Global Yaşlanma ve Sürdürülebilirlik yer aldı.