Zorluteks’ten Sürdürülebilir Üretim

Çevre dostu üretim anlayışı ve Ar-Ge çalışmalarıyla adından söz ettiren ev tekstili üreticisi Zorluteks, hayata geçirdiği çevreyi ve doğayı koruyan ürün ve uygulamalarıyla öne çıkıyor.

  17 Ekim 2022 10:28 Pazartesi
Zorluteks’ten Sürdürülebilir Üretim

Sürdürülebilir bir çevre anlayışının sadece var olanı korumaktan geçmediğini, inovasyona odaklanan akıllı teknolojileri de gerektirdiği düşüncesiyle hareket eden şirket, doğa için Temiz Üretim Yazılımı ve karbon ayak izini en az yüzde 50’ye varan oranda azalttığı Ecodesign ürün kategorisiyle dikkat çekiyor. Daha iyi bir gelecek hedefiyle doğa ve insan için yenileyici tekstil anlayışını benimseyen Zorluteks; faaliyet gösterdiği pazarlarda, çevre ve sürdürülebilirlik esasını odağına alarak çalışmalarını sürdürürken, bu konuda yaptığı yeniliklerle sektöre rol model olmaya devam ediyor. Bir yandan yüksek kaliteli ürünler üretirken diğer yandan doğayla dost, sürdürülebilirlik ilkelerinden taviz vermeyen bir üretim anlayışıyla hareket eden Zorluteks, doğa ve insan için değer üretiyor.

Akıllı Hayat 2030 Stratejisi

Hayata geçirdikleri uygulamalar ve geliştirdikleri yeni nesil ürünlerle ev tekstili alanında kullanıcıların hayatını kolaylaştırmayı hedeflerken çevreyi ve doğayı koruma bilinciyle tüketicilerin ihtiyaçlarını sürdürülebilir tüketim kapsamında da ele aldıklarını ifade eden Zorluteks Genel Müdürü Cemil Çiçek; “Grubumuzun Akıllı Hayat 2030 stratejisi çerçevesinde sürdürülebilirliği bir iş yapış biçimi haline getirerek tüm iş süreçlerimizi sürdürüyoruz. Sadece çevresel alanda değil çalışan refahının sürdürülebilirliği için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz. 2021 yılında Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin (UN GLOBAL COMPACT) imzacısı olarak bu konudaki niyetimizi uluslararası bir platformda da beyan etmiş olduk. Ayrıca fabrikalarımızda tamamladığımız STeP (“Sustainable Textile Production”-Sürdürülebilir Tekstil Üretimi) sertifikasyon süreci sonrasında bugün, Standart 100 by Oeko-Tex ve STeP by Oeko-Tex belgeleriyle kullanılan “Made in Green” etiketiyle üretim yapabiliyoruz. Bu şekilde belgelendirdiğimiz sürdürülebilir tekstil üreticisi kimliğimizle, yeşil ekonominin doğuşuna şahitlik ettiğimiz bu tarihi süreçte, dünya devlerinin inovatif iş ortağı olmayı sürdürüyoruz” dedi.

Daha önce Zorlu Holding Sürdürülebilirlik Raporu altında yer alan Zorluteks sürdürülebilirlik faaliyetlerinin 2021 yılından itibaren “Zorlu Tekstil Grubu Sürdürülebilirlik Raporu” olarak ayrı bir raporda yayınlanacağını belirten Çiçek, tüm paydaşların Haziran ayı içerisinde yayınlanacak olan Sürdürülebilirlik Raporundan Zorluteks faaliyetleri hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabileceğini belirtti. Ayrıca Çiçek, “Zorluteks bünyesinde yürütülen tüm çevresel sürdürülebilirlik çalışmalarını Temiz Üretim Şemsiyesi altında topladık. Sertifika yönetimi, kimyasal yönetim, Endüstri 4.0 çalışmaları, ekolojik ürün geliştirme, atık yönetimi ve enerji verimliliği çalışmaları gerçekleştiriyoruz. 2020 ve 2021 yılları için kullandığımız elektriğin yenilenebilir kaynaklardan elde edildiğini kanıtlayan I-REC sertifikasını aldık. İlerleyen yıllarda da alternatif bir çözüm yaratıncaya kadar bu şekilde devam edeceğiz. Güneş enerji santrali kurulması, rüzgâr gülü kurulması konularında fizibilite çalışmalarımız da devam ediyor. Bunların yanında şu anda sektörlerde alternatifi olmayan doğalgaz kullanımı yerine güneş enerjisinin endüstride kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla çeşitli üniversite ve sanayi kuruluşlarıyla ortaklaşa bir TÜBİTAK projesine de başvurumuzu gerçekleştirdik. Eğer projemiz kabul alırsa endüstrinin yeşil dönüşümü adına büyük bir adım atmış olacağız” dedi.

Zorluteks’ten Doğa için Temiz Üretim Yazılımı

Sektörde 70 yıla yakın tecrübesiyle ve büyük bir sorumlulukla üretimlerini gerçekleştiren Zorluteks, ev tekstilinin geleceğini tasarlarken doğal kaynakları da en verimli şekilde kullanma hedefiyle Temiz Üretim Yazılımını geliştirdi. Temiz Üretim Yazılımı ile ilgili açıklamada bulunan Çiçek, “Tamamen kendi ekiplerimiz ve kendi imkânlarımızla hayata geçirdiğimiz Temiz Üretim Yazılımı sayesinde tesisimizde yer alan makinelerimizin üretim esnasında kullandıkları elektrik, su, doğalgaz ve buhar tüketimleri anlık olarak takip edilerek raporlanabiliyor. Böylece maksimum verimlilik sağlayabiliyoruz. Örneğin, 1 kg kumaş üretmek için kullandığımız elektrik, su, doğalgaz ve buhar tüketim miktarları bu yazılımla hesaplanabiliyor. Dünyada 1 kg kumaş üretimi için ortalama 120 litre su kullanılırken, biz bunu 80 litreye kadar düşürmüştük. Su tüketimi iyileştirme çalışmalarımız ve yazılım sayesinde yapabildiğimiz anlık takiplerimiz ile bu kullanımı 53 litreye kadar düşürmeyi hedefliyoruz” dedi.

Zorluteks'ten Karbon Ayak İzini Yüzde 50 Azaltan Ürün Gamı

Çevresel ve sosyal alanda gerçekleştirdiği çalışmaları her zaman bir üst aşamaya taşımayı odağına alan Zorluteks, karbon ayak izinin en az yüzde 50’ye varan oranda azaltıldığı Ecodesign ürünleriyle sektöre ilham vermeye devam ediyor.  Tüm iş süreçlerini sürdürülebilir geleceğin inşasına katkı sağlamayı hedefleyerek yürüttüklerini, bu konuda da sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ve Avrupa Yeşil Mutabakat Çağrısını (European Green Deal) rehber aldıklarını ifade eden Çiçek, “Her zaman söylediğimiz gibi, biz Zorluteks olarak sürdürülebilir gelecek hedefiyle doğaya ve insana saygılı üretim süreçlerini destekliyoruz. Bu hedefle hayata geçirdiğimiz en önemli projelerimizden biri; karbon ayak izini en az yüzde 50’ye varan oranda azaltan Ecodesign ürün kategorimiz.  Daha az su, enerji ve kimyasal kullanılarak üretilen Ecodesign ürün gamımız kapsamında nevresim takımı, masa örtüsü, dekoratif yastık kılıfı gibi birçok ürün üretiyoruz. Burada ürün yelpazemizi daha da genişletmeyi hedefliyoruz” dedi.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.