Türk tekstilcilerin ayağına dijital baskı makinası Colaris’i getiren Zimmer, ITM 2012’de en çok ilgi çeken firmalardan olmayı başardı. Dijital tekstil baskı, kaplama, boyama ve terbiye teknolojilerinin önemli isimlerinden Avusturya merkezli Zimmer Maschinenbau Gmbh, İstanbul’da organize edilen fuarda yenilikçi makinası Colaris ile hedefi tutturmuş gibi görünüyor. Dergimize özel açıklamalarda bulunan Zimmer Satış Müdürü (Sales Manager) Josef Osl, hem yeni teknolojileri hakkında bilgi verdi, hem de pazarla ilgili genel değerlendirmelerde bulundu.
Halı ve tekstil alanlarına dönük çözümler geliştiren Zimmer’in pazara sunduğu Colaris’in diğer baskı makinalarından çok büyük farklara sahip olduğunun altını çizen Osl, bu dijital baskı makinasının ağır tekstillerde de başarılı bir çalışma performansı sergilediğini dile getirdi. Mürekkep kullanımı ve bu kullanılan boya ve kimyasal miktarı açısından Colaris’in üstün nitelikte olduğunu kaydeden Osl; “Colaris moda ve diğer farklı amaçlar için üretilen kumaşlarda başarılı, asıl üstünlüğünü ise ağır tekstil ürünlerinde sergiliyor. Döşemelik kumaş gibi ağır tekstil ürünlerinde çok fazla sürtme hızına ihtiyacınız vardır ve bu da sadece bu konuda çok fazla uygulaması ve çalışmaları olan bir sistemle mümkündür. Colaris’in bu kombinasyonu ile, ön işlemlere de sahip olabiliriz. Selüloz lifler için doğru kimyasallarla kumaşları ayarlamak zorundasınızdır ve yeteri kadar penetrasyon aldığınıza emin olmalısınız. Böylelikle daha iyi bir penetrasyon ile, daha yüksek bir baskı kalitesi elde edersiniz” dedi. Osl, Colaris için reaktif mürekkeplerin kilosunun 34’ten, dispers mürekkeplerin kilosunun ise 40’tan daha aza satılacağını dile getirdi.
2011 yılından bu yana 20’nin üzerinde Colaris sattıklarını açıklayan Josef Osl, önemli pazarları arasında yer alan, Avusturya, Almanya, Fransa, İtalya, Portekiz, Birleşik Krallık, Çin, Çek Cumhuriyeti ve Rusya gibi ülkelerde bu ürünlerinin de yoğun ilgi gördüğünü kaydetti. Colaris’in henüz Türkiye pazarında satılmadığını, bu dönemde Türk pazarını hedef almadıklarını söyleyen Osl, Türk pazarının içinde olduğumuz dönemde daha çok moda endüstrisi ve daha hafif kumaşlarla ilgilendiğine değindi. Bu segmentlerin ise Colaris için esas hedefi oluşturmadığını hatırlatan Osl, Colaris’in dekoratif kumaşlar, yünlü kadife, havlular, flok kumaşlar gibi ağır tekstil malzemeleri ve hatta yer döşemesi malzemeleri üzerine baskı konusuna odaklandığını kaydetti.
Türk Halıcıları Bizi Tercih Ediyor
Zimmer’in Türkiye’de özellikle halı sanayisinde çok iyi bir pazar konumuna sahip olduğuna işaret eden Osl, özellikle Gaziantep başta olmak üzere Çerkezköy ve Ankara’daki büyük halı üreticileriyle işbirliği içinde olduklarını ve onların tercih ettiği bir numaralı makine markası olduklarını açıkladı.
Osl; “Tekstil pazarında, bizim rotasyon baskısı için oldukça önemli üslerimiz var ve ama bunun yanı sıra yine önemli baskı bölümlerimiz mevcut. Daha önce söylediğim gibi, artık insanlar daha fazla moda endüstrisi ile ilgileniyorlar. Bu nedenle de pazarı buna hazırlamak zorundayız. İnsanlar moda endüstrisine uygun makinelere ihtiyaç duyuyor ve bu da bizim hedefimiz zaten” diye konuştu. Osl, yoğun olarak moda endüstrisi olmak üzere, döşemelik kumaşlara, dekoratif kumaşlara ve otomotiv endüstrisindeki teknik kumaşlara odaklanmak istediklerini belirtti.
2011 Mükemmeldi, 2012 İyi Başladı
Makine satışları açısından 2011 yılını ‘mükemmel bir yıl’ olarak değerlendiren Josef Osl, aynı zamanda 2011 yılındaki ITMA Barselona’nın da 2012 için iyi bir başlangıç noktası olduğunu ifade etti. Osl; “Üretim açısından şu an çok iyiyiz ve hatta 2013 için bile çok iyi beklentilerimiz var” diye konuştu.
ITMA fuarı ile ITM 2012’yi karşılaştıran Osl, ITMA’nın daha uluslararası bir organizasyon ve satış alanı olduğunun altını çizdi. Osl, sözlerine şöyle devam etti; “ITM’i de uluslararası bir alan olarak kabul ediyoruz, ancak daha fazla yerel pazara odaklanmış bir etkinlik bu. Tabi ki bu furaa çalışan gruplar daha yakından geliyorlar. Örneğin Alman müşterilerimiz buraya gelmedi ama Türkler daha fazla buradaydı. Ayrıca, insanlar her geçen gün daha fazla sayılarda, makine bakmak ve pazarın neler sunduğu görmek için bu bölgeye geliyor”.
ITM’le ilgili değerlendirmelerde bulunan Osl, fuarın iyi bir organizasyona sahip olduğunu ancak, makine kurulumu için kendilerine çok az bir zaman verilmesine şaşırdıklarını açıkladı. Osl; “Eğer makinelerin kurulumu için yeterli vaktiniz yoksa, o zaman ilk güne de hazır olamazsınız. Böyle büyük bir organizasyon için, sadece dört gün hiç yeterli değil. Ben en azından altı gün olmasını dilerdim. Makine üreticilerinin kurulum ve bu makinelerin sunumu için yeteri kadar zamanı olması gerekir” dedi.
Çevreci Düşünceye Eskiden Beri Sahibiz
Küresel pazarda üreticilerin çevreci ve maliyet düşüren teknolojilere yöneldiğini kaydeden Osl, Zimmer’in çevresel konulara çok eskiden beri odaklandığının altını çizdi. Osl; “1800’lerin sonunda ve 1900’lerin başında kimse bu konuları düşünmezken, Zimmer çoktan atık mürekkeplerden, baskı makinelerinin geri dönüşümlerinden üretim yapmaya başlamıştı. Ve tabi ki bugüne baktığımızda, Zimmer her zaman çevreyi korumayı ve üretimin maliyetini düşürmeyi hedeflemiştir. Eğer atıkları-hangi atık olursa olsun-etkili bir şekilde kullanırsanız, üretim maliyeti de düşecektir. Biz şu an mürekkepten, dağıtımdan vs. para toplamayı düşünmüyoruz, bizim düşündüğümüz temel nokta müşterilerimiz talepleri ve böyle müşterilerimizin bir numarası olabilmektir” şeklinde konuştu.
Zimmer’in yeni pazarlara ve yeni makinalara dönük çalışmalar gerçekleştirdiğini kaydeden Osl, ürün gamlarını sürekli genişlettiklerini vurguladı. Osl sözlerini şöyle bitirdi; “Colaris makinamızı Colaris NF (dar kumaşlar) ile çeşitlendirmemiz gibi tüm ürün gamımızı sürekli geliştiriyoruz. Colaris NF, kurdela, kemer vs. dekoratif amaçlar için kullanılan her türlü dar kumaş üretiminde kullanılabilir. Otomotivden dekorasyona kadar birçok alanda dar kumaşlar kullanılıyor. Şu anda hiçbir üretici bu konuya odaklanmış değil, biz bu konuda yenilikler getiriyoruz”.