Yünsa Büyümeye Devam Ediyor

Yünlü kumaş üretiminde dünyanın ilk 5 büyük üreticisi arasında yer alan Yünsa, yenilikçi bir bakış açısıyla üretimine devam ediyor.

  02 Şubat 2015 10:31 Pazartesi
Yünsa Büyümeye Devam Ediyor

Dünyanın ilk 5 yünlü kumaş üreticisinden birisi olan Yünsa, kurulduğu 1973 yılından beri üretime getirdiği yenilikler sayesinde gelişerek, büyümesine devam ediyor. Üretiminin yüzde 70’ini ihraç eden Yünsa, elliden fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. İngiltere ve Almanya’daki satış ofislerinin yanı sıra 20 ülkede bulunan acenteleri ile faaliyet gösteren Yünsa’nın ayrıca İtalya’nın Biella şehrinde ve Türkiye’de Çerkezköy’de tasarım ofisi bulunuyor. Ürettiği kumaşın girdisini oluşturan yıllık 3.600 ton kamgarn iplik kapasitesinin yanında, 14.500 km kumaş dokuma kapasitesine sahip olan Yünsa’da dokunan yünlü kumaşların yanı sıra, yün ile kaşmir, ipek, kaşmir-ipek, likra, polyester,  viskon, pamuk ve keten karışımı fantezi kumaşlar da üretiliyor.

“Ar-Ge Bizim İçin Çok Önemli”

ISO 9001, ISO 14001 ve ISO 50001 Kalite Sistem Standardı’na sahip olan Yünsa, 2010 yılında kurduğu Ar-Ge Merkezi ile birçok inovatif başarıya imza attı. Ar-Ge çalışmaları hakkında bilgi veren Yünsa Genel Müdürü Cem Çelikoğlu, sürekli olarak değişen ve gelişen tekstil sektöründe yeni teknolojilerin geliştirilmesi için böyle bir merkezi hayata geçirdiklerini söyleyerek, amaçlarının ekipman ve süreç geliştirici, verimliliği arttırıcı, üretim maliyetlerini düşürücü projelerin hayata geçirilmesi olduğunu belirtti. Rekabetin giderek hız kazandığı bu dönemlerde teknoloji ve yenilik çalışmalarının sistematik ve düzenli olarak yürütülmesinin önemli olduğunu vurgulayan Çelikoğlu, yeni pazar ve yeni müşterilere ulaşmak için katma değeri yüksek inovatif ürünlerin geliştirilmesi gerektiğini ifade ederek, Ar-Ge’nin önemini vurguladı.

Ayrıca son dönemde Yünsa olarak sürdürülebilir bir üretim prosesine yöneldiklerini ifade eden Çelikoğlu, Ar-Ge merkezinin sürdürülebilir büyümeye odaklanmış bir üretim sistemi geliştirilmesinde önemli bir katkı söyleyerek “Ar-Ge Merkezimiz şu anda daha az enerji tüketimi ve çevreye duyarlı, yenilikçi yöntemler geliştirme üzerine odaklandı” dedi.

“İplik Üretiminin Yüzde 90’ını Kendi Bünyemizde Üretiyoruz”

İplik ihtiyacının yüzde 90’lık kısmını kendi üretimlerinden karşıladıklarını, yüzde 10’luk kısmı ise ithal ettiklerini söyleyen Yünsa Üretim Direktörü Muhammet Eken, 4 adet hazırlama hatlarının olduğunu belirterek, “Hatlarımızı NSC’nin en son teknoloji tarama ve çekme makinelerinden oluşturduk. Hazırlama hattında yapılan işlemlerden sonra iplik kalitesini kazandığı için hatlardaki makinelerimizi mümkün olduğunca teknolojik olarak güncel tutmaya özen gösteriyoruz” dedi.

Hazırlama hatlarının renklere göre bölünmesiyle üretim sırasında ortaya çıkan kalite sıkıntılarının önüne geçtiklerini söyleyen Eken, iplikhanede de ring makinelerinin benzer bir şekilde renklendirdiklerini belirtti. Strayhgarn ve Kamgarn tesislerini ayırdıklarını ifade eden Eken, böylece daha verimli bir çalışma ortamı sağladıklarını ifade ederek, bu sayede Strayhgarn tesislerinde Nm 10/1 ile 16/1 skalasında günlük 1 ton civarında iplik üretimi gerçekleştirdiklerini söyledi.

Kumaşta Kapasiteyi Yükselteceğiz

Dokuma bölümünde Benninger’in çözgü makinelerini tercih ettiklerini ifade eden Eken, dokuma hazırlıkta USTER otomatik tahar makinesi ve TMT haşıl makinelerini kullandıklarını söyledi. Yünsa olarak Picanol ve Dornier ağırlıklı makinelere de işletmelerinde yer verdiklerini ifade eden Eken, yaptıkları ilave dokuma yatırımları ile günlük 50.000 metre yünlü kumaş dokuma kapasitesine ulaştıklarını belirtti. “ Bu sayede Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük yünlü tesisi olduk” diyen Eken, elyaf, iplik ve kumaş boyama işlemlerinde renk devamlılığını sağlamakta zorlanmadıklarını ifade ederek,kumaş boyada 15 bin metre olan kapasiteyi 20.000 metreye çıkarmayı düşündüklerini söyledi. Boyahanede ise Kranz, Thies ve Dilmenler’in boya makinesini kullandıklarını belirten Eken, Kumaş boyada ise ağırlıklı MCS’lerin yer aldığını ifade eden Eken, “15.000 metre kumaş boyama kapasitesi, 5 ton bobin boyama, 5 ton da boyama kapasitemiz var” dedi.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.