Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği’nin (TGSD) düzenlediği, dünya moda dünyasının liderlerini bir araya getiren 7. İstanbul Moda Konferansı’nda moda tarihçisi Colin McDowell, yayın grubumuza moda ve modanın geleceği yavaş moda hakkında açıklamalarda bulundu. Kötü çalışma koşullarından aşırı tüketime kadar pek çok sorunun nedeni moda endüstrisi olduğunu belirten Colin McDowell, bunun çözümünün ise sadeliği ve iç dünyada zenginliği vurgulayan yaşam tarzına geri dönmekte olduğunu iddia etti.
Uzun yıllardan beri moda sektörünün içinde olduğunu belirten McDowell, “Modanın çevreye zehirli etkisi tekstil endüstrisinin yoğunlaştığı Hindistan, Çin, Brezilya ve Afrika’da açıkça görülüyor. Çevreyi kirleten böcek ilaçlarının ana sorumlularından biri moda, çünkü bunlar ucuz pamuk üretmek için kullanılıyor. Su kıtlığında da modanın parmağı var. Yalnızca bir kot pantolon üretmek için gerekli olan pamuğun yetiştirilmesinde 800 litre su harcanıyor. Düşük maliyet-yüksek fiyata odaklanan moda, Çin gibi ülkelerdeki kötü çalışma koşullarını ve çocuk işçilerin çalıştırılmasını tetikliyor” dedi.
Çözüm Yavaş Moda
McDowell’a göre artık rahatlık ve kendine özgü bir stil oluşturmak geri planda kaldığını ve sürekli değişen trend çılgınlığı arttıkça, moda kendini ifade etme biçimi olmaktan çıkarak, kendini ve diğerlerini yargılama haline geldiğini belirtti. Bunun sorumlusunu hızlı moda olarak gören McDowell, bu kitlesel tüketim çılgınlığı ve açgözlülük kültürüne karşı yavaş modanın gelmesi gerektiğini ifade etti.
“Modada aşırılığın yerine sadelik gelmeli” diyen McDowell, hiçbir zaman demode olmayan kaliteli ve klasik moda ürünleri benimsenmesi gerektiğini belirtti. Böylece dış görünüşte sadelik ve iç dünyada zenginliği vurgulayan yaşam tarzına geri dönülebileceğini vurgulayan McDowell, kadın modasında görülen aşırılığın erkek modasına da sıçradığı belirtti.