‘Think quality’ sloganı ile üreticilere çözümler sunan USTER®, kaliteli üretim algısı ile müşterilerinin ölçüm ve sertifikasyon alanında yaşadığı sıkıntıların üstesinden gelmesine yardımcı oluyor. Müşteriler için daha yüksek değer ve daha fazla verimlilik hedefleyen firma, katıldığı fuarlarla da bu görüşünü destekliyor. Haziran ayında gerçekleştirilen iki küresel etkinlikte de yer alan firma, Türkiye’de düzenlenen ITM Texpo Eurasia ve Shanghai’de düzenlenen ShanghaiTex fuarlarıyla beklentilerini karşıladı.
USTER® CLASSIMAT 5 ve USTER® MN100
ITM Texpo Eurasia fuarında Tekstil Dünyası Yayın Grubu editörlerinin sorularını cevaplayan USTER® Bölge Satış Müdürü Hilmi Can Gülgör firmanın ürünleri hakkında önemli açıklamalar yaptı. USTER®’in Shanghai’de düzenlenen ITMA Asya CITME 2012 fuarında USTER® CLASSIMAT 5 yeni iplik sınıflandırma sistemini sunduğunu söyleyen Gülgör, USTER® CLASSIMAT 5’in Türkiye’de ilk kez ITM Texpo Eurasia 2013’de sergilendiğini ifade etti. “Yeni USTER® CLASSIMAT 5 bilinen CLASSIMAT® teknolojisinin geleneksel sınıflandırmasının kapsamını genişleten bir sistem” diyen Gülgör, yeni sınıflandırma sisteminin hem yabancı maddeleri hem de polipropilen hatalarını ortaya koyduğunun altını çizdi. Gülgör, laboratuvardan nihai ürün paketlemeye kadar bütünleştirilmiş bir test ve gözlem sürecinin bir parçası olarak bu sistemin ipliklerde sürekli kaliteye ulaşılması için temel bir çerçeve sunduğunu dile getirdi.
USTER® MN100 NEP TESTER’ın, ITM Texpo Eurasia’da sergilenmediğini hatırlatan Gülgör, bu teknolojinin daha önce birçok fuarda tanıtıldığını anlattı. AFIS® endüstri standardına dayanan USTER® MN100’ün benzer birçok nep ölçüm avantajı sunduğunu ve bu avantajların iplik üreticilerinin kalite, bakım ve işlem ayarları konusunda daha net kararlar almasına yardımcı olduğunu vurgulayan Gülgör, USTER® MN100 NEP TESTER’ın nepleri ve kritik nep boyutunu ölçtüğünü ve böylelikle bakım ve makine ayarlarını optimize etmek için veri sağladığını ekledi. Ölçüm tekniği açısından bakıldığında sadece bu teknolojide özel fonksiyonların bulunduğunu ifade eden Gülgör, USTER® MN100’ün sağladığı kontrol sistemlerinin tüm süreçler hakkında genel veri elde edilmesine imkan tanıdığını kaydetti.
Gülgör şöyle devam etti; “Eğirme hazırlığının fitilleme aşamasında kritik nep boyutu yaklaşımı kullanılırken önemli avantajlar ortaya çıkar. Sonuçlar eğirme aşamasında ne ile karşılaşılacağının öngörülmesini kolaylaştırır. Test numunesinin tanımlanmış kritik nep boyutundan daha büyük bir nep boyutu göstermesi halinde, iplikte daha fazla hata beklenebilir. USTER® MN100 yardımıyla, bakım döngüleri kontrol edilir ve sonuç olarak, fabrikanın verimliliği artar. Bu teknoloji, harman hallaçtan son ürün olan ipliğe kadar her aşamada, makine ayarları için yararlıdır.”
USTER®’in Türkiye çalışmaları hakkında da bilgiler veren Gülgör, Türkiye’nin dünyadaki beş bölgesel hizmet noktasından birisi olduğunu açıkladı. Geçen yıl USTER®’in Türk temsilciliğinin İstanbul’dan Adana’ya taşındığını hatırlatan Gülgör: “Müşterilerimizin % 80’i Türkiye’nin doğusunda bulunuyor. Bu nedenle, merkezimiz artık Adana’da faaliyet gösterecek. Birlikte çalıştığımız firmalara yakın olan bu bölgede, daha hızlı hizmet ve satış sonrası desteği sağlayabiliyoruz. Adana’nın diğer bir avantajı ise gelişmiş bir yol ağına sahip olmasıdır. USTER® Türkiye’nin geriye dönük olarak yıllık büyüme değerlerine bakıldığında firmanın başarısının önemli bir parçasını oluşturduğu görülebilir. Mükemmel ürünler sunuyoruz ve bu nedenle, Türkiye gibi büyüyen bir pazarda satışlarımızı artıracağımıza inanıyoruz. İhtiyaçlarını önceden Suriye ve Mısır’dan temin eden şirketlerin yüksek iplik taleplerinin de eğirme fabrikalarının iplik test ve izlem sistemlerine ek bütçe ayırdığı USTER®’i ciddi bir şekilde etkileyeceğini umut ediyoruz” dedi.
Küresel alandaki pamuk ve iplik yatırımları ve fiyatları hakkında beklentilerini açıklayan Gülgör, pamuk fiyatlarının 2013’de daha durgun seyredeceğini belirtti. Pamuk ve iplik fiyatlarının her zaman paralel olduğunu söyleyen Gülgör sözlerini “İplik üreticilerinin ve teknoloji tedarik eden firmaların 2013’de iyi ve verimli bir yıl geçireceklerine inanıyorum” diyerek noktaladı.
USTER® STATISTICS ShanghaiTex’de
Çin pazarında önemli bir rol oynayan USTER® yerel alıcılar için önemli bir organizasyon olan Shanghai 2013’de de yerini aldı. Tekstil Dünyası Dergisi’nin sorularını yanıtlayan İplik Üretim Müdürü ve USTER® STATISTICS sorumlusu Gabriela Peters, USTER®’in tekstil sanayi için dünya çapında kabul görmüş kıstasları hakkında ilgi çekici bilgiler paylaştı. Peters, istatistiklerin çok ciddi çalışmalar sonucunda ortaya çıktığını ifade etti. Peters istatistiklerin belirlenme süreci hakkında şunları ifade etti; “İsviçre ve Çin’de bulunan USTER® laboratuvarlarında binlerce lif ve iplik numunesi test ediliyor. Test aşamasından sonra, ölçülen sonuçlar bir veri tabanına aktarılıyor ve benzersiz bir veri analiz yazılımı yüzdelik eğrileri hesaplıyor. Grafiklerin değerlendirilmesi ise deneyimli tekstil teknolojisi uzmanları tarafından yapılıyor. Numunelerin menşeine bakıldığında ise dünya piyasasında tekstil üretiminin durumunu net bir şekilde gösteriliyor. Numunelerin büyük çoğunluğu, (yüzde 71), Asya’dan geliyor. Bu verilerin alınmasının temel kriteri, dünya genelinde kurulu iğlerin miktarıyla ilişkili olarak belirleniyor. Bunun dışında bir önceki USTER® STATISTICS (2007) ile karşılaştırıldığında, Asya’dan gelen numunelerin miktarı yüzde 20 oranında arttığı söylenebilir.”
USTER® STATISTICS’in ‘Think quality” konseptinin önemli bir parçası olduğunu anlatan Peters, tüm fonksiyonların özellikle eğirme fabrikaları için kullanıcıların ideal performans-fiyat oranına ulaşmalarını sağlama amacı taşıdığını vurguladı. Peters, kurum içi performans ile küresel en iyi uygulamanın nesnel bir şekilde kıyaslanması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Peters; “USTER® test ekipmanı aracılığıyla elde edilen veriler USTER® STATISTICS ile kıyaslanabiliyor. Bu da şirketin rekabet ortamında başarılı olmak için maksimum seviyeye ulaşmasını sağlıyor. Bu kıyaslamanın işlemde uygulanması ile eğirme fabrikaları performans açıklarını ortaya çıkarmasının yanında parametreler, eğirme süreci optimizasyonu için kilit performans göstergeleri olarak kolaylıkla kullanılabiliyor” dedi.
Eğirme fabrikası için diğer bir faydanın da rekabet gücünde sağlanan artış olacağına dikkati çeken Peters, bunun sebebini ise, USTER® STATISTICS’in fabrikaların ne üretip ne sattıklarını nesnel bir şekilde ilan etmelerine olanak sağlaması olarak açıkladı. Peters, eğirme fabrikalarının, USTER® STATISTICS ile doğrudan kıyaslama yapılabildiği için USTER® ekipmanında test yapıldığında iplik kalitesini kanıtlayabildiğinin altını çizdi.
USTER® STATISTICS’in iplik kullanıcıları için de maliyetleri optimize etme açısından yararlı olduğuna değinen Peters; “Tekstil tedarik zincirinin tüm seviyelerinde kalite maliyetleri arttı. Kalite maliyetlerinin daha yüksek olması sadece belirli bir ürün için ipliğin yanlış seçilmesinden değil, ipliğin zayıf performansından da kaynaklanabilir. Bu noktada USTER® STATISTICS geleneksel olarak kumaşın kalitesini erken aşamada tespit etmek, ikinci kaliteden dolayı yüksek ek maliyetlerden kaçınmak için kullanılıyor. Dolayısıyla üretilen ipliğin kalitesi tekstil tedarik zinciri için kritik öneme sahip. Bunun sebebi, dokuma, örme, kurutma gibi diğer birçok işlemin belirli kalite parametre değerlerinin verimli şekilde ve istenen kalitede uygulanmasına bağlıdır. USTER® STATISTICS Türkiye’de yaygın bir şekilde kullanılıyor. USTER® STATISTICS ‘in ShanghaiTex 2013’de önemli bir rol oynadığı Çin’de eğirme fabrikaları için gittikçe daha fazla önem kazanmaya devam ediyor” dedi.