Moda algısının her dönem değiştiği günümüzde, düğme standart fonksiyonu için kullanılan bir materyal olmaktan çıktı. Elbiselerde tamamlayıcı bir unsur, aksesuar olarak kullanılan ve önemi her geçen gün artmaya devam eden düğmenin serüvenini, Türkiye’nin 1948 yılında kurulan ilk düğme fabrikası Bufalo Düğme’nin 3. nesil yöneticisi Yücel Bahar ile konuştuk. Bahar, şirketin dünü, bugünü ve geleceği hakkında önemli bilgiler verdi.
Bufalo Düğme’nin, 1948 yılında dedesi Yücel Bahar tarafından Tahtakale’de kurulduğunu aktaran Yücel Bahar, zaman içinde farklı nedenlerle ilk önce Maslak’a ardından Bayrampaşa’ya en son olarak ta kendi inşa ettikleri Hadımköy’deki modern binalarına taşındıklarını söyledi. Dedesi Yücel Bahar’ın, İtalyanlar ile kurduğu dostluklar sonucunda düğme işine girdiğini hatırlatan Yücel Bahar, firmanın ilk olarak Ürea düğme ile üretime başladığını ifade etti. Bu düğmenin ilk olarak Bufalo Düğme tarafından Türkiye’ye geldiğine işaret eden Bahar sözlerini şöyle sürdürdü; “Dedem Yücel Bahar, İtalyan’lar ile önemli ilişkilerde bulunmuş. Düğme üretimini İtalya’da öğrendikten sonra fabrika kurmaya karar vermiş ve Tahtakale’de üretime başlamış. Küçük baskı makineleri ve 25 kişilik bir çalışanla faaliyetlerine başlamış. O dönemlerden kalan makineyi de şirkette sergiliyoruz ancak üretimi çok geliştirdik, artık 200 tonluk baskı makineleri kullanıyoruz. Yıllardır kazanılan bu tecrübeler ile hala Ürea Düğme üretmeye devam ediyoruz. Dünya da kalan 7 tane Ürea Düğme üreticisinden birisiyiz.”
Ürea’nın, tamamen ekolojik bir ürün olduğunu söyleyen Bahar; “ Ürea tüm dünya da talep gören bir düğme, firma olarak Almanya, Hollanda, İngiltere, Romanya, Makedonya gibi ülkelere bu düğmeyi ihraç ediyoruz” dedi. Kağıt ve selülozun sıkıştırılması ile elde edilen Ürea düğmeyi, Çin’den daha ucuza üretebildiklerini vurgulayan Bahar, dünyanın önemli bölgeleri dahil olmak üzere, Amerika pazarına da ürün satmaya başladıklarını ifade etti.
Teknolojik gelişmeleri takip ederek polyester üretimine başlandığını ifade eden Bahar; “ Hammadde tedariğini yurtdışından sağlayarak başlayan bir süreç yaşadıklarını söyledi. Zaman içinde yaşanan mali zorluklar nedeniyle hammaddeyi kendilerinin üretmeye başladığını aktaran Bahar; “ Aile büyükleri banka kredileri, döviz bulmada yaşanan sıkıntılar, hammadde tedariğini zorlaştırmış ve firmayı kendi üretimini yapmaya zorlamış dolayısıyla, hammadde ihtiyacını kurdukları tesis ile karşılamışlar” dedi.
3. Nesil Olarak Firmaya Değişim Kattık
Bufalo Düğme’nin ilk olarak polyester ve ürea erkek düğmesi üretimiyle faaliyetlerine başladığını hatırlatan Bahar; “ Kardeşi ile birlikte bayanlara hitap eden düğme üretimine de geçtiklerini ve düğmenin bir aksesuar olarak algılandığı dünyaya ayak uydurduklarını söyledi. Teknolojinin gelişmesiyle çubuk ve lazer düğme üretimine de başladıklarını vurgulayan Bahar sözlerini şöyle sürdürdü; “ Zaman içinde küçük fabrikalarla rekabet ortamı kalktı. Bizde katma değer üreten bir yapı olan bayanların kullandığı düğmelerin üretimine geçtik. Bu alanda önemli bir firma konumuna geldik.”
Satış miktarları ve yöntemleri hakkında önemli bilgiler de veren Bahar; “Aylık 35-40 ton civarı düğme üretimi yapıyoruz bunların yüzde 35’lik kısmı ihraç ediliyor” diye konuştu. Türkiye’de ve dünyada toptancılarla çalıştıklarını hatırlatan Bahar ; “ Yurtiçinde 30-40 tane toptancımız var ve onlarında en az 200’er tane alıcıları var, dolayısıyla toplamda bizim 8.000 tane müşterimiz oluyor. Bizim bu alıcılara buradan cevap vermemiz zor. Kurulduğumuz günden bu yana bu politika ile çalışmalarımızı yürütüyoruz. Her sene ortalama yüzde 10-15 civarında kapasite artışı sağlıyoruz” dedi. Avrupa’daki toptancıların kendilerini yönlendirdiğini söyleyen Bahar, 2013-2014 modasına yönelik çalışmalarını tamamladıklarını, tecrübe ve yapılan yönlendirmelerle bu sene moda olan gold düğmelerin üretimine geçen seneden başladıklarını vurguladı.
Okunma : 4126