5. Uluslararası Tekstil Zirvesi (UTZ) 11 Kasım 2021’de Uluslararası Tekstil Makineleri Fuarı (KTM2021) fuarıyla eş zamanlı olarak Kahramanmaraş’ta gerçekleştirildi. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın (KMTSO) ev sahipliğinde gerçekleştirilen Uluslararası Tekstil Zirvesi’nin bu yılki ana temasını ihracat ve finans oluşturdu. Uluslararası Tekstil Zirvesinin bu yılki katılımcı konukları arasında; Ticaret Bakan Yardımcımız Tuna Toragay, TİM Başkanı İsmail Gülle, BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben’in yanı sıra finans ve ekonomi dünyasından birçok önemli isminin yer aldı. Türk Eximbank Kahramanmaraş şubesinin de resmi açılışı zirve sırasında gerçekleştirildi.
‘’Destek Veren Tüm Yetkililere Teşekkür Ediyoruz’’
Zirvede gerçekleştirilen çalıştaylar ile sanayicilerin ihracata yönelik finansa erişim imkânları ve Türk Eximbank’ın ihracata olan desteklemeleri konularında ayrıntılı görüşmeler yapıldı. Zirve kapsamında ev sahibi Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası KMTSO adına açılış konuşması yapan Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Balcıoğlu şehrin ekonomisini, ihracatını arttırmak için çalışmalar yaptıklarını ve bu çalışmalar sırasında Ankara’dan büyük destek gördüklerini söyleyerek destekleri için ilgililere teşekkür etti. Balcıoğlu, ‘’Kurtuluş savaşında dünya savaşının yokluk yıllarında yaşayan kadim kent aradan geçen 98 yılda çok çalışarak ülkemizin en güçlü sanayii merkezleri arasına girmeyi başardı. Kurtuluş savaşının kahramanı olarak anılan kent entegre fabrikalarıyla bu defa ekonomin de kahramanı olarak tarihe adını altın harflerle yazdırdı.
‘’Teşvikleri %100 Yatırıma Dönüştüren İl’’
Aldığı tek kuruşu boşa harcamadan aldığı teşvikleri 100 % yatırıma döndüren örnek söylediğimiz tek il. Dahası dişiyle tırnağıyla elde ettiği birikimi ranta değil tekrar memlekete yatırım için yatıran belki de tek il Kahramanmaraş. Kahramanmaraş 40 milyar lira gayri-safi milli hasılatı bunun 40%ı sanayii sektörüne ait. 43 milyar lira toplam ticaret hacmi 50 milyar TL’si de şirketlerinin aktif büyüklüğü olan bir kent. Bunların hepsi kendi kaynakları kendi kazandıkları kendi üst üstüne koydukları rakamlar.1,3 milyar dolar ihracatıyla 140 ülkeye yapılan ihracat hamlesi gerçekleştiren bir kent. Sanayicilerimiz 170 bin kişiye istihdam sağlıyorlar. Ve 5 milyar dolar sanayii üretimiyle yapıyorlar bu işi. Türkiye tekstil sektöründe pamuk ipliğinin 36%sının, Türkiye tekstil sektöründeki ihracatın 10%unu, Tekstil sektörü istihdamının 8%ini, pamuk ipliği üretiminin 36%sı, denim üretiminin 37%si, dokuma ve mensucat üretiminin 15%i, örme ve mensucat üretiminin 15%ini tek başına bugün kendisi karşılıyor. Metal mutfak eşyalarında 60% üretimin sahibi biziz. Üretimin 60%ı ihracatın 45%i istihdamın tabii mutfak eşyalarındaki istihdamın 60%ını bu il sağlıyor.
‘’18 Coğrafi İşaretimiz Var’’
İstanbul kapalı çarşıdan sonra Türkiye’nin en çok altın işlenen şehri olan bu ilde kuyumculuk ve beraberinde kadın ayakkabı üretiminde Türkiye ikincisiyiz. Kuyumculukta Türkiye ikincisi, bayan ayakkabı üretiminde Türkiye ikincisi Türkiye kâğıt üretiminin 20%sini çimento üretiminin 10%unu enerji 4600megawatt kurulu güç ile Türkiye’nin lideriyiz. Bunun karşılığı yaklaşık 15 milyon konutun enerjisini biz üretiyoruz. 18 coğrafi işaretimiz var’’ dedi. Başkan Balcıoğlu katılımcılara teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.