Türkiye ve İran Karşılıklı Gümrük Vergilerini Düşürdü

Türkiye ve İran arasında imzalanan tercihli ticaret anlaşması ile tekstil sektörü önemli bir satış avantajı sağlayacak.

  03 Mart 2015 10:23 Salı
Türkiye ve İran Karşılıklı Gümrük Vergilerini Düşürdü

Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü için, ihracatın son yıllarda hızla arttığı İran, en cazip pazarlardan biri haline geldi. Ortalama yüzde 25 kar marjı ve ödemelerin nakit olmasının İran pazarını cazibe merkezi haline getirdiği bir ortamda Türkiye ve İran arasında imzalanan tercihli ticaret anlaşması tekstil sektöründe olumlu karşılandı. 1 Ocak tarihi ile yürürlüğe giren anlaşma çerçevesinde belirli ürünlerin gümrük vergileri önemli ölçüde düşürüldü.

Taraf ülkelerin tek yanlı veya karşılıklı olarak belirli mallar üzerindeki gümrük tarifelerinde indirimde bulunmalarına dayanan en dar kapsamlı iktisadi bütünleşme aşamalarından biri olarak anılan tercihli ticaret anlaşması sonucunda Türkiye’den 140, İran’dan 125 olmak üzere toplamda 265 üründe gümrük vergilerinde ciddi düşüşler yapıldı. Bu sayının yılsonunda 300’e çıkarılması da hedefleniyor.

Tekstilciler Memnun

Geçtiğimiz yıl, tekstil, hammadde ve hazır giyim ihracatının 341 milyon dolar olarak gerçekleştirildiği İran’la imzalanan bu anlaşma ile ilgili olarak İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, anlaşmanın 2015 yılında ihracatı artırdığı gibi mağazalaşma sürecini de hızlandıracağını söyledi. “Bu dönemin parlayan yıldızı İran olacak” diyen Tanrıverdi, “Hem gümrük vergilerinin düşmesi hem güvenilir bir pazar haline gelmesi bunu gösteriyor. Firmalarımız orada mağaza açmaya cesaret edemiyorlardı. Bu anlaşmadan sonra firmalarımız orada mağazalaşma yoluna gidecek. Bu da bize ciddi bir katkı sağlayacaktır. Tüm markalarımızın programında İran var. Olumlu ve çok hızlı bir şekilde ilişkimizi gelişecektir” yorumunu yaptı.

İran’ın Türk markaları için hedef pazar niteliği taşıdığını ifade eden Birleşik Markalar Derneği (BMD) Başkanı Hüseyin Doğan, düşen gümrük vergilerinin ardından, perakendecilerin İran’a ilgisinin hızlı bir şekilde artacağı yorumunda bulundu. Doğan, “Bizim markalaşma ve mağazalaşma şansımızı artıracaktır” derken kısa sürede ticaret hacminin iki katına çıkacağını söyledi.

Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği (LASİAD) Başkanı Gıyaseddin Eyyüpkoca, İran’ın çok önemli bir pazar olduğunu belirtti. son zamanlarda sektörün pazarın daralmasında şikayet ettiğini aktaran Eyyüpkoca, bu nedenle de yeni pazarlarda yer alınması, ayağa gelen bu fırsatın kaçırılmaması gerektiğini dile getirdi.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.