Türk şirketi Cotam Enterprises Ltd. ve Türkmenistan Tekstil Bakanlığı arasında, ülkede yeni bir tekstil kompleksi kurmak için bir anlaşma imzalandı. Kompleksin inşaat çalışmaları Mart ayı itibariyle başladı.
İş dünyasının köklü isimlerinden Ağım Ailesi’nin, Muammer Ağım tarafından kurulan Bisaş İplik ile başlayan tekstil yolculuğu; Bisaş Tekstil’in kurulmasının ardından turizm ve AVM sektöründeki yatırımlarla devam etti. Grubun tekstil alanında dikkat çeken yatırımlarından bir diğeri ise Türkmenistan’da 1993 yılında kurulmuş olan Cotam Enterprises Ltd. şirketi. Uzun yıllardan bu yana Türkmenistan Devleti’ne hizmet veren Türk şirketlerinden biri olan Cotam’ın Türkmenistan’ın çeşitli bölgelerine dağılmış 17 adet projesi bulunuyor.
2021 Yılında Bitirilecek
Geçtiğimiz aylarda, Türkmen Cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdimuhamedov tarafından imzalanan karar ile modern teknolojilerle donatılmış bir tekstil kompleksinin inşası için Türkmenistan Tekstil Bakanlığı'na Cotam Enterprises Ltd. ile bir sözleşme imzalama yetkisi verildi. Cotam Enterprises Ltd. ile imzalanan anlaşma üzerine, Ahal Vilayeti’ne bağlı Kaka bölgesinde kurulan, fabrikanın inşaat işlerine 2018 yılı Mart ayı itibariyle başlanırken, projenin 2021 yılının Mart ayında tamamlanması planlanıyor.
Türkmenistan kaynaklarına göre, işletmenin yıllık üretim kapasitesi, 10 milyon metrekarelik boyalı kumaş ve 1.2 milyon adet hazır giyim dahil olmak üzere, 3.650 ton pamuk ipliği, 12 milyon metrekarelik yüksek kaliteli kumaşlardan oluşacak. Sözleşme aynı zamanda, komşu toprakların iyileştirilmesi, uzmanların eğitimi ve teknolojik donanımın yedek parça temini gibi konuları da kapsıyor.
Ülkede ağırlıklı olarak Türk ortakları bulunan 20'nin üzerinde tekstil firması faaliyet gösteriyor. 2011-2020 yılları arasında Türkmenistan tekstil endüstrisinin geliştirilmesi için oluşturulan Devlet Programı kapsamında hükümet, 2020 yılına kadar tekstil sektöründeki yatırımları 2 milyar dolara çıkarmayı planlıyor. Planda, sektördeki çalışan sayısının 2020'de 36 bine çıkarılması öngörülüyor. Bu genişlemenin yılda yaklaşık 230 bin ton pamuk işlenmesini sağlaması ve yıllık ihracat gelirlerini 350 milyon dolar arttırması bekleniyor.