Moda tasarımlarında başarılı olmak ve başarısız olmak arasında zamana, yere ve fırsatlara göre değişebilen ince bir çizgi vardır. Bu çizgide başarı ile yürüyerek Türk modasına yön veren önemli isimlerin başında gelen Nil Uzun, başarılı kariyerine moda editörlüğü ile başladı. Türkiye’nin önemli markalarının danışmanlığı yapan Uzun, birçok farklı derginin moda ve kapak çekimleri, sanatçıların basın ve albüm kapak fotoğraflarının imaj makerlığı, tekstil firmalarının sezonluk kataloglarının ve defilelerinin styling çalışmalarının yanı sıra ‘niluzunstyle’ adını verdiği iki butiği ile mütevazılığı elden bırakmadan yeni projelere imza atmaya devam ediyor.
“Styling Türkiye’de Henüz Anlaşılmadı”
Styling anlamında, meslektaşları arasında en geniş yelpazede hizmet verdiğini ifade eden Nil Uzun moda stylingi olarak yaptığı çalışmaları şu sözlerle anlattı: “Otel, sanatçı, event ve özel geceler, gardrop, yemek ve iç mimari alanında da interior styling yapıyorum. Styling mesleğinin sadece moda ile sınırlı bir şey olmadığının ispatı gibi çalışıyorum aslında. Yemeğin, bir evin veya davetin bile stilize edilebileceğinin bir göstergesi benim yaptığım. Bu anlamda hem ilklere imza atıp hem de mesleğimi başka sektörlerle kaynaştırıyorum. Türkiye’de ‘styling’in henüz tekstil alanında bile yeterince doğru algılanıp, öneminin çok anlaşılamadığını göz önüne alırsak ne kadar zorlu bir mücadele verdiğim daha iyi algılanabilir…”
Yürüttüğü projelerde daima eleştiriye açık olduğunun altını çizen Uzun, “Ayrıca başarısız olduğunuz projelerde de umutsuzluğa kapılmak yerine bir sonraki projede daha iyi neler yapılabileceği ve hatanın ya da eksiklerin nerede olduğuna dair tartışmalar yapılmalıdır. Böylece hataları ve eksiklikleri görüp bir sonraki projenizde bu konularda daha dikkatli olarak başarıya bir adım daha yaklaşabilirsiniz. Bütün bunlar birer tecrübedir. Bu tecrübeler modaya değer katar. Bu düşünceyle birçok projede görev aldım ve almaya da devam ediyorum” dedi.
Modadan, Dekorasyona ve Mimariye
Stylinginde başlangıç noktası olarak 2000 senesi Elele dergisinde yaptığı bir çalışmayı gösteren Uzun’un neredeyse moda çekimini yayınlanmadığı moda dergisi yok. Halen Hello, Elle Decor gibi dergilere çekim yapan Uzun, Batik, Aker, Pierre Cardin, Polo Garage, Collins, Defacto, Euromoda, Damat Tween, Avva, US Polo, Balizza gibi yüzlerce tekstil markası için katalog ve reklam kampanyaları çekmekte. Uzun’un tasarım yeteneği yalnızca moda ile de sınırlı değil, birçok ünlü otelin dekorasyonu, yılbaşı, gerdek odası, doğum günü, sünnet düğünü gibi özel günler içinde dekorasyonlar yapan Uzun’un, mimari alanında da pek çok tasarımda imzası bulunmakta.
“Tropik Bitkilerden İlham Alıyorum”
Niluzunstyle markasıyla kendi tasarımlarımın satıldığı iki tane butiğe sahip olan Uzun, diğer projelerini de şöyle anlatıyor: “Uğurkan Erez ile birlikte hazırlıklarını yürüttüğümüz ve moda tasarımcılığı yönümü daha çok vurgulamak adına hazırladığım bir defile projem var. Bunun dışında butiğim için kış koleksiyonu hazırlıyorum ve bir internet sitesinin art direktörlüğünü yapıyorum. Ve yeni albüm hazırlığında olan bir sanatçı arkadaşımın albüm kapağını için hazırlıklar yürütüyorum” diyen Uzun bütün bu projeleri yürütürken ilhamı, hayatın içinden aldığını belirterek “İlham kaynağım hayatın kendisi içinde olan her şey özünde ama özellikle karşı koyamadığım bazı doneler var tabi. Dergiler, moda çekimleri, beslenmek için özellikle aksatmadıklarım arasında. Hiç umulmadık bir karede yakalanan bir görüntü bana yepyeni dünyaların kapsını açabiliyor. Hayal dünyanıza yeni ufuklar açan filmler, okurken tetiklenen hayal dünyası, seyahat etmek, farklı kültürler görmek ve tabii ki botanik; özellikle tropik bitkiler bana ilham veren başlıca faktörler arasında yer alıyor.”
Gelecek Sezona Lila Damgasını Vuracak
Butiğinde yenilikçi tarzını ön plana çıkaran Uzun, bu yılın modasında bizi daha feminen bir kadın beklediğini belirterek, kabarık klos etekli, ince topuklu stilettolu kadınlara daha sık rastlayacağımızı ifade etti. Gold gümüş metalik yansımalar, rengarenk desenler, haki renkle hiç modası geçmeyen deri ve her iki sezonda bir geri gelen kamuflaj ve asker modası, pied de poule desenlerin revaçta olduğunu söyleyen Uzun, gelecek yaz sezonuna floral desenler, püsküller, fisto ve güpürün damgasını vuracağını belirtti. Lilanın gelecek yazın en moda rengi olacağını söyleyen Uzun, etnik Afrika yansımalı desenler, siyah-beyaz, İspanyol paçalar ve kravat yaka şifon gömleklerin sezonun öne çıkacakları arasında olduğunun da altını çizdi.
“Kendi Modamızı Yaratmaya Başladık”
Türk modasının bir biri ardına gerçekleştirilen moda haftaları ile kendilerini tanıtma fırsatı yakalayan yeni nesil moda tasarımcılarıyla birlikte son yıllarda kendini göstermeye başladığını söyleyen Uzun, Türkiye’nin yavaşta olsa kendi modasını yaratmaya başladığına dikkat çekti. Düzenlenen tasarım yarışmaları sayesinde birçok yeteneğin piyasaya girme fırsatı bulduğunu ifade eden Uzun, “Türkiye artık sadece üretici ülke olmayı çoktan geçerek ve kendi modasını yaratıyor. Benim görüşüme göre, bu konudaki tek eksik bunların pazarlama ayağında. O sistem de oturtulursa dünya modasına Türk damgası vuracağız” dedi. Ayrıca son yıllarda ortaya atılan modanın muhafazakarlaştığı yönündeki görüşler için, “Siyasetin, modaya muhafazakarlık anlamında yansıdığını düşünmüyorum” diyen Uzun, sözlerine şu şekilde devam etti “Muhafazakar kesime hitap eden markalar çoğaldı ve seçenekler arttı. Fakat, bu etkiler sadece perakende sektörünü kapsıyor. Bu noktada düşülen en büyük yanlış, her satılan tekstil ürünü moda olarak değerlendirilmesi olarak görüyorum. Moda ihtiyaçtan çok öte bir kuşanma biçimidir ve bizim modamızın çok güçlü temsilcileri, çok da çağdaş bir duruşu var” değerlendirmesini yaptı.