Küresel tekstil pazarında çözgülü örme ve çözgü hazırlama makinaları alanında, 1937 yılından bu yana yer alan Karl Mayer, yenilikleriyle birlikte ITM 2013’te yer aldı. Geçen yıl piyasaya sunduğu ML serisinin son teknolojisi ile fuarda tanıtımını yapan firma, başarılı iş ilişkileri gerçekleştirdi. İlk kez ITMA Asya’da sergilenen makine, ikinci durağı olan Türkiye’de de yoğun ilgi gördü. Fuar katılımları ve tanıtım çalışmaları ile kısa bir röportaj gerçekleştirdiğimiz Karl Mayer Çözgülü Örme İş Birimi Satış ve Pazarlama Başkan Yardımcısı Oliver Mathews Tekstil Dünyası Yayın Grubu editörlerine özel açıklamalarda bulundu.
Uzun yıllardır sektörde yer alan Karl Mayer’in Türk pazarına önem verdiğini belirten Mathews, tekstil ve teknik tekstil için geliştirdikleri teknolojilerin müşterilerin talepleri doğrultusunda şekillendiğinin altını çizdi. Fuarda yer alan ML 46 modeli ile ilgili bilgilendirme yapan Mathews, dantel üretiminde kullanılan multibar raşel makinesi ML serisinin geçen yıl ilk kez sergilenmesinin ardından pazarda oldukça ilgi gördüğünü kaydetti. Dantel alanında güçlü bir üretim pozisyonuna sahip olduklarını dile getiren Mathews, aynı zamanda iç giyim ve dış giyim ürünlerinde de başarılı çalışmaları sürdürdüklerini belirtti. Özellikle ML 46 makinesinin önceki modellere göre fiyat-performans ilişkisi açısından daha verimli olduğunu ifade eden Mathews; “ Basit kumaşların üretimine yönelik üretilen ML 46, hızı ile önemli avantaj sağlıyor. Türk üreticiler de bu makineyi tercih ediyor” dedi.
Son dönemde Türk üreticilerin yatırım faaliyetlerini hızlandırdıklarını ifade eden Mathews, Karl Mayer olarak kendilerinin de bu süreci yakından takip ettiklerini vurguladı. Mathews şöyle devam etti; “Türk üreticiler büyük çaplı yatırımlara devam ediyor. Bizde bu nedenle itm texpo eurasia fuarında dantel sektöründeki yeni teknolojimizi tanıtmak istedik. İlk üç pazarımız arasında yer alan Türkiye, farklı alanlarda esnek üretimler yapabilen ML serisi alımında da oldukça aktif durumda. Türkiye pazarı Karl Mayer açısından oldukça hızlı büyüyor. Özellikle küresel alanda yakaladığımız başarıya paralel olarak Türk pazarındaki çıkışımız bizleri mutlu ediyor. Geçtiğimiz yıllarda yakaladığımız rekor satışları bu seneki veriler ışığında geçeceğimizi umuyoruz.”
Türk pazarından özellikle nakış, dantel ve perde sektörüne yönelik talepler aldıklarının altını çizen Mathews, son üç yılda triko makinelerinde de bir talep artışı yakaladıklarını kaydetti. Firmanın Türkiye temsilciliğini yürüten Erko Mümessillik ile başarılı iş ilişkileri geliştirdiklerine değinen Mathews; “ Ana pazarlarımızdan biri haline gelen Türkiye’de etkin tanıtım faaliyetleri içerisindeyiz. 1950’li yıllardan bu yana Erko Mümessillik ile olan ilişkimiz daha da güçlendi. Pazarı daha net bir şekilde anlamaya gayret ediyoruz. Kaliteli ürünlerimiz ile, müşteri taleplerini ortak paydada buluşturarak, çalışmalarımızı sürdürüyoruz” ifadesini kullandı.
ITM’den Sonra Shanghaitex ve Techtextil
Küresel alandaki çalışmalarını da kısaca özetleyen Mathews, ITM Texpo Eurasi fuarının ardından Çin’de yapılan Shanghaitex ve Almanya’da organize edilen Techtextil fuarlarında tanıtım çalışmalarına devam ettiklerini kaydetti. Türkiye’de genel olarak dantel, perde ve dış giyim sektörüne odaklandıklarını hatırlatan Mathews; “ Çin’de bunların dışında daha farklı alanlardaki çalışmalarımızı gösterdik. Almanya’da ise, teknik tekstil alanında yenilikçi kumaşlar, uzay kumaşları, tarımsal amaçlı kumaşlar gibi alanlarda üretim yapan makineleri tanıttık” dedi.
Tekstil sektörünün kalbi olan Asya pazarındaki çalışmaları hakkında da görüşlerini paylaşan Mathews şöyle devam etti; “ Türkiye’yi Avrupa verileri çatısı altında değerlendirdiğimiz için, Asya pazarındaki çalışmalarımız Hindistan, Çin, Bangladeş ve Endonezya gibi ülkeleri kapsıyor. Bu alanları değerlendirmek gerekirse, örneğin geçtiğimiz iki yıl boyunca Hint pazarında oldukça verimli bir dönem geçirdik. Onun dışında çözgülü örme teknolojilerinde orta sınıf pazarlarımızdan birisi olan Bangladeş’te de satışlarımızı artırma hedefindeyiz. Bu ülkenin satış potansiyelinin yüksek olduğunu düşünüyoruz. Bunun dışında geleneksel pazarlarımız arasında yer alan Çin, Kore ve Tayvan’da potansiyelimiz yükselmeye devam ediyor.”
Son olarak, Karl Mayer’in Avrupa’dan Asya’ya kadar birçok hizmet noktası ile hizmet sunduğunu hatırlatan Mathews; “İleri teknoloji ürünlerimizin yaklaşık yüzde 50’lik kısmını Almanya’da üretiyoruz. Onun dışında Çin pazarında yer alan alt şirketlerimiz ile bu bölge için üretim yapıyoruz diyerek sözlerini tamamladı.