Alman tekstil terbiye ve boya makinaları üreticisi Thies Textilmaschinen, 1892 yılından bu yana sektöre çözüm sunuyor. Almanya Coesfeld merkezinde üretimini sürdüren firma, sahip olduğu kendi boyahanesi ile müşterilerinin talep ettiği yeni teknolojileri geliştiriyor ve test ediyor. ‘Thies ile Yeşillenin- Go Green With Thies’ sloganı ile yeşil teknolojileri imza atan firma, hem çevreye duyarlı hem de üretim maliyetlerini düşüren teknolojilere dönük talep artışında önemli bir pay alıyor. Thies, su tüketiminden, kimyasallara, boyar maddelerden enerjiye kadar bütün girdilerde maliyet avantajı sunan iMaster H20 halat boyama makinasını ITMA Barselona ve ITM İstanbul’dan sonra ITMA ASYA CITME fuarında Uzak Doğulu ziyaretçilerin ilgisine sundu. Salon E1Stand C01’de ürünlerini sergileyen firma, örme ve dokuma kumaşların prosesi için geliştirdiği bu teknolojiyle küresel pazarda dikkate alınması gereken bir marka olduğunu bir kez daha hatırlattı.
Yüksek elastin içerikleri azaltılmış uzama ile işleyen iMaster H20, pamuk, sentetik elyaf ve bunların karışımları gibi geniş ürün yelpazesinde üretim yapabiliyor, hem de kumaşların yüzey görüntüsü ve sağlamlığında yüksek kaliteyi sağlıyor. Thies, su tüketiminin azaltılmasına ve kimyasal, boyar madde ve enerji kullanımlarının azaltılmasına odaklanıyor. iMaster H20, pratikte geleneksel yöntemler kullanılarak hava teknolojisine ihtiyaç duymadan 1:4’ün altında flote ile boyama gerçekleştiriyor. Kumaşın ön ve son işlemlerinde kullanılan “akıllı fonksiyonlar” ile birleştirilmiş kompleks durulama sistemler, toplam su ve enerji tüketimini daha da düşürüyor.
iMaster Barselona’dan sonra İstanbul’da Tanıtıldı
Textil Dünyası Dergisi’ne bir röportaj veren Thies Textilmaschinen Genel Müdürü Verena Thies, 2011 Eylül’de düzenlenen ITMA Barselona sonrasında firmanın çalışmaları hakkında bilgi verdi. ITMA’nın her zaman önemli bir etkinlik olduğunu söyleyen Verena Thies, bunu ‘dünyanın en büyük makine etkinliği’ diyerek tanımladı. ITMA’yı yeni teknolojileri sergilemek için en büyük fırsat olarak belirten Thies, kendilerinin de her zaman yeni ve iyi makinalar geliştirmeye odaklandıklarını, AR-GE bölümlerinin bu konuda başarılı çalışmalar ortaya koyduğunu kaydetti. Thies; “Bu yeni makinalar, hem ekolojik hem de ekonomik tasarımlarıyla daha yüksek verimliliğe sahip ve müşterilerimizi günlük hayatlarıyla daha fazla bağlantı halinde tutuyor. Bu neden ITMA, bizim için aynı zamanda sektörle bir bağlantı kurma kanalı. Son 4 yıl içinde yaptığımız geliştirmeleri ve yenilikleri orada sergileme imkanı bulduk” dedi.
Geçtiğimiz Nisan ayında düzenlenen ITM İstanbul fuarına da katıldıklarına değinen Verena Thies, orada direkt olarak Türk tekstilcilerin yanı sıra, bölge pazarlardan gelen sektör temsilcileriyle de birebir görüşme ve iMaster H20’yu gösterme şansı yakaladıklarını kaydetti. Thies; “Fuar boyunca her gün ziyaretçilerle yakın ilişki içinde olduk, ayrıca Türk satış elemanlarımız da bizler adına başarılı çalışmalar yürüttü” diye konuştu. Türk tekstilcilerin Avrupa ve Asya’da düzenlenen fuarlara gelerek yeni teknolojileri yerinde gözlemlediklerini belirten Thies, ITMA ASYA’nın Avrupa’daki ITMA fuarlarından farklı pazarlara seslendiğini savundu.
2011 Yılı Başarılı Bir Dönemdi
Thies’in 120 yıllık bir geçmişi olduğunu hatırlatan Verena Thies, 2011 yılının başarılı bir dönem olarak yaşandığını açıkladı. Thies, köklü bir geçmişe sahip olan firmanın, tekstil terbiyesine bakış açısını şöyle özetledi; “Günümüzde ekoloji ve sürdürülebilirlik sanayi üretimin merkezine yerleşmiş bulunuyor. Tabii her zaman su, enerji ve diğer hammaddeler tüketilecek ancak, her zaman farklı seçenekler, alternatifler de olacak. Thies olarak biz, bu tüketim miktarını en aza indiren süreçler geliştiriyor. Makinanın uzun ömürlü olması için gerekli teknik donanımın yanı sıra, lojistik olarak en az yeri kaplaması için de çalışıyoruz. Geçen yıl ilk kez tanıttığımız iMaster H20 ile hammadde kullanım miktarını yüzde 32-33 arasında azaltabiliyoruz. Sadece su değil, aynı zamanda enerji, renk sistemleri ve emisyonlar da bu sürece dahil. Bu nedenle bu yeni teknolojiye çok önem veriyoruz.”
‘Thies ile Yeşillenin- Go Green With Thies’ sloganını özellikle iMaster H20 için kullandıklarını açıklayan Verena Thies, bu makinanın kilo bazında hem su hem de enerji tüketimini azalttığını, böylece daha önce havalı makinayla boyanan kumaşın artık bu makinayla boyanmaya başlandığını söyledi. Havalı makinaların her zaman daha fazla enerji tüketimine ihtiyaç duyduğunun altını çizen Thies, bu bağlamda kendilerinin yeni bir teknoloji geliştirdiklerini savundu. iMaster’in çok yeni bir makine olmasına karşın, yoğun bir talep gördüğünü açıklayan Thies, ITMA ASYA’da kendini üretim sürecinde kanıtlamış ürünlerini sergilediklerini, tasarım departmanlarındaki diğer tasarımların ise henüz açıklanmadığını kaydetti. Thies, amaçlarının, çevreyi korurken müşterilerine ek bir maliyet çıkarmamak olduğunu, bunun için yeni teknolojiler geliştirdiklerini belirtti. Thies; “Bir yandan çevresel avantaj sağlarken, bir yandan da ekonomik avantajlarımızla müşterilerimizi memnun ediyoruz. Daha yüksek üretim, daha düşük maliyet ve sonuçta rekabet güçlerini arttırıyoruz” dedi.
Verena Thies, iMaster H20’nun ve onun ultra düşük flote oranının tamamlayıcısı konumundaki yeni laboratuvar makinası miniMaster’ın geçen yıl çok başarılı olduğunu, çok sayıda makine satışı gerçekleştirdiklerini açıkladı. Farklı varyasyonlarda miniMaster satışı yaptıklarını belirten Thies, çok iyi bir numune makinası olarak tanımladığı miniMaster’in 60gr veya 100 grm için özel numunelerde de işlediğini kaydetti.
Protipleri Kendi Boyahanemizde Deniyoruz
AR-GE süreci ve prototip geliştirme konularına değinen Verena Thies sözlerini şöyle sürdürdü; “Genel olarak tasarım departmanımız makinanın planını yapar, daha sonra bir prototip hazırlarız. Bu prototip şirketimizin kendi boyahanesinde sürece sokulur. Bu dönemde müşterilerimizi boyahanemize davet ederiz, 6 ay test edilen makinayı yakından incelerler. Daha sonra mühendislerimiz müşterilerimize giderek, yeni makinamızı tanıtırlar, teknik avantajlarını anlatırlar. Örneğin ITMA Barselona’da bu şekilde AAP (İleri Uygulama Sonrası Süreçler) sistemini tanıttık. AAP, rengin çıkarılmasını sağlayan online bir proses, boyanın halen suda tuttuğu boya maddelerinin moleküllerini yok ediyor. Boyadan sonra durulama prosesi başlar.” iMaster’in Türkiye’de de denendiğini açıklayan Thies, bu denemelerden sonra Türk tekstilcilerin daha doğru bir şekilde karar verdiklerini ifade etti.
Türkiye’de de terbiye makinaları segmentinde güçlü üreticilerin olduğunu belirttiğimiz Verena Thies, rekabette kendilerinin zaten yapılmış olan şeyi yeniden yapmaya odaklanmadıkları söyledi. Her zaman Almanlar’ın sorunların yaklaşım tarzının bu şekilde yenilikçilik içerdiğini savunan Thies, gelişim, yenilik, mühendislik ve iyi kalitenin temel konseptlerini belirlediğini aktardı. Thies; “Küresel pazarda, çok sayıda üretici içen yer var, ama karşılaştırma yapmak istemiyorum. Her şirketin kendi konsepti var, biz de kendi konseptimize inanıyoruz. Bence başarılı olabilmek için müşterilerin taleplerine konsantre olmak gerekiyor. Her zaman yeniliklere imza atan mühendislerimizin arkasında yer alırız” dedi.
Uzun Vadeli Ortaklıklara Önem Veriyoruz
Thies’in geleneksel bir aile işletmesi olduğunu yineleyen Verena Thies, kendilerinin bu nedenle müşterileriyle uzun dönemli işbirliği aradıklarını, kısa vadede para kazanmayı öne çıkarmadıklarını dile getirdi. “Bu bakış açısı başarımızın sırrıdır” diyen Thies, 2012 yılı için çok olumlu bir piyasa beklentisine sahip olduklarını, müşterilerinden çok sayıda olumlu geri dönüş olduğunu açıkladı. Firma yöneticisi olarak çok yoğun seyahat programları olduğunu, müşterilerinin taleplerini birebir onların yerinde aldıklarını ifade eden Thies, daha iyi teknolojiler geliştirmek için sahada oldukları söyledi.
Türkiye pazarında her dönem başarılı bir konum elde ettiklerini ifade eden Verena Thies, Güney Amerika, Afrika ve Rusya gibi pazarların yanı sıra kendileri için Türkiye’nin önemli bir bölge olduğunu vurguladı. Asya pazarının dalgalı bir görünüm sergilediğini kaydeden Thies, Örneğin, Çin’in 2012’nin ilk yarısında eskisi kadar iyi olmadığını, ancak bazı dönemlerde ise yüzde 100’e yakın artış kaydettiğini açıkladı. Bangladeş pazarında ise yoğun bir dönem yaşadıklarını dile getiren Thies; “Sadece Bangladeşli tekstilciler değil, Bangladeş’te yatırım yapan yabancılar da bizimle işbirliği içinde. Ne olursa olsun Çin çok büyük bir pazar. Diğer yandan, çok açık problemler yaşamasına rağmen Pakistan’da da yatırımlar sürüyor. Thies olarak biz, tek bir ülkede değil, bütün ülkelerde olmayı istiyoruz. Her ülkede azar azar yer almak, tek bir büyük pazarda olmaktan çok daha iyidir” diyerek sözlerini bitirdi.
Türk Pazarı 2012’de Daha Çok Büyüyecek
2011 yılında Türkiye pazarında çok iyi bir dönem yaşadıklarını açıklayan Thies Satış Müdürü Andre Engbersen, 2012 yılının ise daha iyi olacağını umduklarını söyledi. Engbersen, makinalarının özellikle Çorlu, Çerkezköy, Bursa, Antep ve Maraş’ta ilgi gördüğüne, bazı bölgelerin ileri durumdayken, bazılarının henüz başlangıç aşamasında olduğuna değindi.
Bangladeşli Viyellatex’e 7 iMaster Satıldı
2011 yılının sonlarında satışlarını arttırmaya başlayan Thies, 2012 yılı boyunca da özellikle iMaster H20halat boyama makinası ile satışlarını katlamayı sürdürüyor. Firma Bangladeşli Viyelletex firmasına 7 iMaster H20 sattı. Boyarmadde, kimyasal, su, gaz ve elektrik tasarrufu sağlayan makinadan 7 adeti tesisine katan firma satın almayı, Thies’in Bangladeş’teki satış ve servis partneri HOService üzerinden gerçekleştirdi. Dhaka merkezli HOServise satış sonrası kurulum hizmetlerini de firmaya verdi. Siparişler 2011 yılının sonunda verilmiş, firma yeni makinalar için ek fabrika alanı oluşturmuştu.
1996 yılında kurulan Viyellatex firması, örme dış giyim ve tekstil üretimi gerçekleştiriyor. Üretiminde dikey yapılaşma gösteren firma, ham pamuktan son aşamaya kadarki bütün süreçlerde yer alıyor. Firma günlük 30 tonluk boyama ve üretim kapasitesini büyütme kararı ile yeni yatırımlar gerçekleştiriyor. Viyellatex firması, Marks&Spencer, Hugo Boss, Calvin Klein, Puma, Timberland, Esprit, Tommy Hilfiger ve Hawes&Curtis gibi küresel markalara ürün tedarik ediyor. Firmanın boyahanesinin 7 gün 24 saat çalıştığı belirtiliyor.