TGSD Dijital Etiket Kullanımı İçin Dünya Çapındaki Açık Mektuba İmza Attı

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği’nin (TGSD) açık mektuba imza attı. Mektupta, daha sürdürülebilir ve ekonomik olan dijital etiketlerin kullanımı için yasal düzenlemelerin yapılması ve bu sürecin desteklenmesine yönelik beklenti vurgulandı.

  24 Ağustos 2023 07:52 Perşembe
TGSD Dijital Etiket Kullanımı İçin Dünya Çapındaki Açık Mektuba İmza Attı

İklim krizinin etkileri ve pandemiyle birlikte tüketicilerin pek çok alanda olduğu gibi hazır giyime yönelik farkındalığı da arttı. Daha sürdürülebilir ve çevre dostu ürünlere yönelen tüketici, bu bilgileri satın aldığı ürünün etiketinde de görmek istiyor. Ancak ürün içeriği, bakım talimatları, simgeler, ürünün menşei gibi ayrıntılar üründeki etiket sayısını artırıyor ve bu durum sektör tahminlerine göre yılda yaklaşık 9,2 milyon kilometre uzunluğunda etiket basılmasına yol açıyor. Amerikan Giyim ve Ayakkabı Derneği (AAFA) buradan yola çıkarak dünya genelinde giyim, ayakkabı ve aksesuar sektöründe faaliyet gösteren kuruluşlara, dijital etiket sürecine geçiş sürecine katkı sunulması için bir çağrıda bulundu. Bu çağrıya aralarında Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği’nin (TGSD) de yer aldığı dünyanın dört bir yanından 130 dernek ve federasyon olumlu yanıt vererek, 11 Temmuz’da yayımlanan açık mektuba imza attı.

Etiket Miktarı Döngüsel Ekonomiye Desteğin Önünde Engel Oluşturuyor

Tüketicilerin bilinçli satın alma kararları vermesi için etiketlerin büyük öneme sahip olduğunun vurgulandığı mektupta, diğer taraftan bu durumun artan etiket miktarı nedeniyle sektörlerin sürdürülebilir olma, izlenebilirliği artırma gibi döngüsel ekonomiyi destekleme çabalarının önünde engel oluşturduğu belirtildi. Bununla birlikte QR kod etiket gibi dijital teknoloji çözümleri sayesinde çok daha az etiket basılacağından tedarik zincirlerinin en az 343,000 MT karbon emisyonu azaltacağı öngörüsüne yer verildi.

Dünyada Örnekleri Bulunuyor

Mektupta ayrıca AB dijital ürün pasaportu ile Singapur ve Avustralya’da kullanılan elektronik etiketleme sistemlerine değinilerek, daha sürdürülebilir ve ekonomik olan dijital etiketlerin kullanımı için yasal düzenlemelerin yapılması ve bu sürecin desteklenmesine yönelik beklenti vurgulandı.

Dijital Etiketli Ürün Yararlı ve Değerli Hale Gelecek

TGSD’nin imzacıları arasında yer aldığı açık mektupta, dijital etiketlerin diğer avantajları ise şu şekilde sıralandı:

- Dijital etiketleme çözümleri tüketicilerin, satın almayı düşündükleri ürünler hakkında daha ayrıntılı ve doğru bilgilere erişmesini sağlayacak. Üstelik bu bilgiler etiketin fiziksel alanıyla sınırlı kalmayarak gerçek zamanlı olarak güncellenebilecek.

- Ürün bilgileri daha geniş bir tüketici kitlesine erişilebilir hale gelecek. Örneğin görme engelli bireyleri kapsayacak şekilde okuması daha kolay olacak ve farklı dillerde sunulabilecek.

- Mevcuttaki fazla miktarda etiketin dijitalleşmiş olarak tek bir etikete veya QR kodunu indirgenmesiyle birlikte tüketiciler satın aldıkları ürünün etiketini kesmekten cayacak. Bu da bilgilerin ürünün ömrü boyunca üzerinde kalmasını sağlayacak.

- Etiket bilgilerinin ürünün üzerinde olması bu ürünleri döngüsel ekonomide daha uzun süre yararlı ve değerli hale getirecek. İkinci el satış,  onarma, kiralama, ileri dönüşüm ve geri dönüşüm gibi yeni fırsatları ortaya çıkaracak.

TGSD Hakkında:

Türkiye’nin en köklü sektörel derneklerinden biri olan Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) 1976 yılında kuruldu, 2003 yılı tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile de kamu yararına dernek statüsü kazandı. Türkiye hazır giyim ihracatının yüzde 60’ını gerçekleştiren 450’yi aşkın üyesiyle sektörün tüm değer zincirinin temsiliyetine sahip olan TGSD, sektörün kapsayıcılığı en yüksek STK’sı olma özelliğini taşıyor.

Hazır giyim sektörünün kurumsallaşıp, inovasyon ve sürdürülebilirlik konusunda kararlılık göstererek, ürün ve hizmet kalitesiyle dünya markası haline gelmesi, dijital ve yeşil dönüşüm odağında tüm süreçlerini yenilemesi ve büyük ölçekli yatırımlar yapması için liderlik eden Dernek, TGSD Gelişim Akademisi ile de sektörün rekabet gücünü artırmayı hedefliyor. IAF, Euratex ve Textile Exchange gibi önde gelen uluslararası kuruluşların üyesi olan TGSD, sektörün küresel çaptaki etkinliğini artırırken global iş ortaklıkları kurulmasına da katkı sağlıyor. TGSD ayrıca 2008 yılından günümüze her yıl aralıksız olarak düzenlediği ve uluslararası takvimlerde de yer alan İstanbul Hazır Giyim Konferansı ile de sektörün nabzını tutuyor.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.