Türkiye genelinde dokuma ve giyim alanında yapılan yeni yatırımlar dikkat çekiyor. Ekonomi Bakanlığı, Türkiye’de yatırım gerçekleştirmek isteyen yerli ve yabancı sermaye sahiplerine sunduğu cazip yatırım teşvikleri ile birçok sektörde, yeni yatırımların gerçekleştirilmesine ve mevcut yatırımların tevsi edilmesine olanak sağlıyor.
Ekonomi Bakanlığı tarafından, KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, faiz desteği, yatırım yeri tahsisi, sigorta primi işveren hissesi desteği, KDV iadesi gibi alanlarda sunulan destekler yeni yatırımlar için girişimcileri ve iş adamlarını cesaretlendiriyor.
Teşviklerden faydalanabilmek için, öncelikle “Yatırım Teşvik Belgesi” düzenlenmesi gerekiyor. Teşvik belgesi, yatırımın karakteristik değerlerini ihtiva eden, yatırımın bu değerler ve tespit edilen şartlara uygun olarak gerçekleştirilmesi halinde üzerinde kayıtlı destek unsurlarından istifade imkanı sağlayan bir belge olup, kararın amaçlarına uygun olarak gerçekleştirilecek yatırımlar için düzenleniyor.
2021 yılının ilk dokuz ayında yatırım teşvik belgesi alarak yatırımlarını tamamlayan firmaların yatırım tamamlama vizelerinde özellikle doğu ve güney doğu Anadolu bölgesinin yatırımlarda başı çektiği görülüyor. Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde yer alan illerin teşvik listelerinde en fazla desteği alan 6. bölgede yer alması bu illerin cazibesini arttırmış görünüyor.
Son dönemde artan tekstil yatırımlarında 5. Bölgede yer alan Kahramanmaraş bir başka cazibe merkezi konumunda yer alıyor. Ekonomi bakanlığının açıklamış olduğu ilk dokuz aylık yatırım teşvik tamamlama vizelerinde Kahramanmaraş ilk sırada yerini almış. Geçtiğimiz yıl itibariyle tamamlama vizesi verilen yatırım teşvikleri arasında en yoğun yatırımın; 6. Bölgeye yapıldığı gözleniyor. Özellikle dokuma ve giyim imalatı alanında Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yoğunlaşan yerli yatırımlar dikkatleri çekiyor.
Teşvikler Neleri Kapsıyor?
Ekonomi Bakanlığına teşvik belgesi düzenlenebilmesi için müracaat eden firmalardan koşulları uygun bulunanlar, gerçekleştirdikleri yatırımın bölgesi ve ölçeğine göre yatırım teşviklerinden yararlanıyor. Gerçek kişiler, adi ortaklıklar, sermaye şirketleri, kooperatifler, birlikler, iş ortaklıkları, kamu kurum ve kuruluşları(genel ve özel bütçeli kurum ve kuruluşlar, il özel idareleri, belediyeler ve kamu iktisadi teşebbüsleri ile bunların sermaye bileşimindeki hisse oranları yüzde elliyi geçen kurum ve kuruluşlar) ve kamu kuruluşu niteliğindeki meslek kuruluşları, dernekler ve vakıflar ile yurt dışındaki yabancı şirketlerin Türkiye’deki şubeleri teşvik belgesi düzenlenmesi için müracaat edebiliyorlar. Ekonomi Bakanlığı tarafından verilen teşviklerin kapsamı şunları içeriyor.
Genel teşvik uygulamaları kapsamında: Gümrük vergisi muafiyeti, katma değer vergisi (KDV) istisnası, gelir vergisi stopajı desteği (altıncı bölgede gerçekleştirilecek yatırımlar için) ve sigorta primi işveren hissesi desteği sağlanıyor.
Bölgesel teşvik uygulamaları kapsamında: Gümrük vergisi muafiyeti, katma değer vergisi (KDV) istisnası, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, yatırım yeri tahsisi. Faiz desteği (üçüncü, dördüncü, beşinci ve altıncı bölgelerdeki yatırımlar için), gelir vergisi stopajı desteği (altıncı bölgede gerçekleştirilecek yatırımlar için) ve sigorta primi desteği (altıncı bölgede gerçekleştirilecek yatırımlar için) veriliyor.
Büyük ölçekli yatırım teşvikleri kapsamında: Gümrük vergisi muafiyeti, katma değer vergisi (KDV) istisnası, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, yatırım yeri tahsisi, gelir vergisi stopajı desteği (altıncı bölgede gerçekleştirilecek yatırımlar için), sigorta primi desteği (altıncı bölgede gerçekleştirilecek yatırımlar için) sağlanıyor.
Ar-Ge ve çevre yatırımlarının teşviki kapsamında: KDV İstisnası, gümrük vergisi muafiyeti ve faiz desteği desteklerinden yararlanılıyor.