Naylon ipliklerin, kimyasal ve biyo-kimyasal kataliz süreçleri için ideal bir taşıyıcı olduğu ince kimyasal maddelerle yapılan bileşik sentez ve farmakolojik deneylerle kanıtlanmıştır. Amerika’da yayınlanan Science Dergisi, kısa süre önce, Almanlar tarafından yürütülen araştırmanın bulgularını yayınladı. Mülheim/Ruhr’da bulunan Max Planck Kömür Araştırmaları Enstitüsü’nün katkılarıyla Krefel’de bulunan Kuzey Batı Alman Tekstil Araştırma Merkezi (DTNW) kimyagerlerinin; kadın taytları veya bilinen genel adıyla basit naylon kumaş üzerinde organik katalizörlerin dayanıklı fiksasyonu için yaratıcı bir süreç geliştirdiler. Ultraviyole ışın yardımıyla, elyafın yüzeyine katalizörlerin kolayca aktarılabildiğini gözlemleyen bilim insanları, süreç sırasında güçlü bir (kovalent) yapıştırma sürecini 5 ila 10 nanometrede oluştuğunu gördüler. Endüstriyel olarak, bağlı türlerin, bir dizi yüksek katalitikle son derece ilgi çekici kimyasal reaksiyonlarına girdikleri tespit edildi. Bütün bunlara ek olarak, kullanılan malzeme katalitik aktivitesinden önemli bir kayıp olmadan, 250’den fazla kullanılabileceği sonucuna ulaşıldı.
Alman Ekonomi Bakanlığı’na bağlı IGF- Endüstriyel Araştırma birimi tarafından finanse edilen projenin başında bulunan DTNW’den Dr. Klaus Opwis, “Tekstil üzerine yapılan bu araştırma, yakın gelecekte tahmin edemeyeceğimiz bir şekilde farmakoloji, kimya ve biyokimya gibi sektörlerde büyük değişikliklere yol açacaktır” dedi. Bu açıdan bakıldığında, ürünlerdeki atık malzemenin, sürekli katalitik süreci, yakın gelecekte daha ekonomik maliyetlere ineceği tahmin edilmektedir.
Alman Tekstil Araştırma Enstitüsünün üyesi olanve Almanya’da faaliyet gösteren 16 araştırma enstitüsünden biri olan DTWN Science Dergisinin bu yayınını takdirle karşıladı. Sorumlu genel müdür Dr. Klaus Jansen, düzenlenen toplantıda, araştırmacıları tebrik etti.