Tekstil Sektörünün Güvenilir İş Ortağı

Fransız Tekstil Makineleri Üreticileri, dünyanın birçok noktasında tekstil üreticilerine sunduğu yenilikçi teknolojiler ve profesyonel hizmet anlayışıyla güvenilir iş ortağı olmaya devam ediyor.

  19 Şubat 2018 01:00 Pazartesi
Tekstil Sektörünün Güvenilir İş Ortağı

Fransız Tekstil Makineleri Üreticileri, tekstil makineleri ihracatında dünyanın en büyük altıncı ihracatçısı konumunda bulunuyor. Yıllık toplam konsolide cirosu 1 milyar Euro olan Fransız Tekstil Makineleri Üreticileri, özellikle uzun lifli iplikçilikte (yün, akrilik vb.), iplik büküm ve kontrolünde (teknik iplikler dahil), yer boyama, halı iplikleri için ısı ayarı, halı sistemleri, boyama ve kaplama, bitirme işlemleri için keçeler ve bantlar, nonwovenlar, tekstil fabrikalarının havalandırılması ve tekstil malzemelerinin geri dönüştürülmesi işlemlerinde oldukça güçlü bir konuma sahip. Fransız Tekstil Makineleri Üreticileri Birliği (UCMTF) Genel Sekreteri Evelyne Cholet, Textil Dünyası yayın grubumuzun sorularını yanıtlayarak özel açıklamalara yer verdi.

UCMTF (Fransız Tekstil Makineleri Üreticileri Birliği) üyeleri üyeleri kalite ve teknoloji geliştirmede nasıl bir yaklaşıma sahip?

Bu soruyu sorduğunuz için teşekkür ederim. Şirketlerimiz tamamen inovasyon ve kalite odaklı faaliyet göstermektedir.  Sadece Ar&Ge departmanları değil, üst yönetim, pazarlama ve satış departmanlarıyla tüm şirketler inovasyon ve kaliteye çok önem veriyor.  İnovasyon DNA'mızda var.  En meşhur tekstil makine mucidi olan Joseph Marie Jacquard'ı hatırlayın. O bir Fransız! Bugün şirketlerimiz, girişimciler tarafından yönetilen KOBİ'lerdir.  İnovasyon şimdi genellikle, müşterilerimizle ayakları yere basan ortaklıklardan oluşuyor. İnovasyon hem yeni teknolojiler hem de piyasanın talepleri doğrultusunda meydana geliyor. Ar-Ge'yi müşterilerimizin ihtiyaçlarına odaklamak, maliyet etkin, güvenilir ve çevreye duyarlı makineleri piyasaya sürmek için yalnızca raflardaki makinelerden değil, özelleştirilmiş çözümler sunma stratejimizden gurur duyuyoruz.

Size bir müşteri talebini karşılamak üzere tasarlanmış yenilikçi makinelere birkaç örnek vereyim.

N. SCHLUMBERGER, uzun kesikli liflerin işlenmesi için eğirme hatlarında (doğal veya insan yapımı çeşitli karışımlarda) dünya lideridir. Tiftik lifine ayrılan özel bir hat, taraklama sürecinde özel bir eğirme makinesi için özel olarak tasarlanmıştır. Ayrıca, N. Schlumberger akrilik işlemek için halı üreticileri ile işbirliği yapar.

SUPERBA, VandeWiele aile şirketinin bir üyesidir ve Superba ve iştirakleri, halı üretimi için tam teşekküllü hatlar sunuyor. Türkiye'de, moda trendleri için gerekli olan yeni tekstüre iplik stiline büyük bir üretici yönelmiş.  Tekstüre (friz) iplikler için talep gelişiyordu ancak, mevcut makinelerle üretilen iplikler çok fazla friz efekti gösterdi ve çok rastgele kavisli çıktılar alındı.  Hafif ve hatta friz etkisi müşteri ve son kullanıcı tarafından rağbet görüyordu. Müşteri tarafından örnek iplik ve halı üretilen, hem teknik hem de pazarlama açısından test edilen bir prototip geliştirildi. Sahadaki olumlu geribildirimler sayesinde makine iyileştirildi ve arzu edilen iplik efektleri uygulanabilir hale getirildi.

LAROCHE tekstil geri dönüşüm ve nonwoven makinelerde dünya lideridir. Geri dönüşümlü ve nonwoven çevre dostu bir çözüm, Guatemala'daki NovaFibers (Grupo de Todos) için özel olarak hazırlandı. NovaFibers ikinci el elbise toplayıp Guatemala'ya nakletmek ve bu elbiseleri satmak için ABD'de bir lojistik üssü organize etti, ancak bu kıyafetlerin birçoğu çok düşük fiyatlı olmalarına rağmen satılamadı ve sonra atılmak zorunda kaldılar. Buradaki asıl zorluk, sürdürülebilir bir alternatif bulmaktı. NovaFibers ve Laroche birlikte çalıştılar, giysiler Cours'daki Laroche demo odasına gönderildi, elyaflara dönüştürülerek nonwoven üretildi ve pazarlanabilir olup olmadığını kontrol etmek için Guatemala'ya gönderildi. Sonra, Laroche NovaFibers için tam teşekküllü bir hat tasarladı. Şimdi NovaFibers, ABD'den Guatemala ikinci el kıyafetler ithal ediyor, bunların bir kısmını satıyor ve geri kalan kısmı, bina yalıtımı, araba yalıtımı, yatak için keçe, mobilya, halı underfelt gibi uygulamalar için airlay nonwoven üretmeye uygun yeni malzemeler haline gelebilmesi için yeniden oluşturulan liflere dönüştürülüyor.

Önemli orijinal makine yedek parça üreticisi olan DOLLFUS & MULLER, teknik tekstil üreticilerine tekstil kurutucu bantları ve birçok özel keçeler tedarik etmektedir. Kısa bir süre önce Avrupa tekstil makineleri imalatçıları ile yakın işbirliği kurarak üç önemli kayış ve keçe geliştirildi.

Bunlardan ilki, nonwovenların işlenmesine yönelik termo tutuşturma fırınları için özel olarak geliştirilmiş yenilikçi bir iz bırakmayan ve yapışmayan kurutma bandı. 5.2 metre genişliğe kadar uzanabilen bu örgü bant, bant bağlantısında herhangi bir lif yapışkanı bulundurmaz ve bu da ağ degradasyonunu önlüyor. İkincisi, 90 grm/m2 gibi düşük ağırlıklara sahip ve kumaşa daha yeni bir hissiyat kazandıran yapışmayan polyester kumaşlar olan, keçeli yumuşak bir yüzeye sahip ultra hassas kumaşlara yönelik özel bir sonsuz palmer. Üçüncüsü ise reaktif olanlar da dahil olmak üzere tüm mürekkep türleri için ideal olan dijital baskılı kumaşlara yönelik iz bırakmayan ve yapışmayan bir kurutucu bandı.

Fransız Tekstil Makineleri Üreticileri, Endüstri 4.0 gelişmelerini teknolojilerine taşımada ne kadar başarılı? Bu alanda ne tür çalışmalara imza atıyorlar?

Artık asıl soru Endüstri 4.0'ın tekstil endüstrisinde var olup olamayacağı değil, bunun ne kadar hızlı olacağı. Aslında bu, bazı fabrikalarda uygulanmaya başladı bile ve çoğu insanın öngördüğünden çok daha hızlı yayılacak. Günümüzün küresel rekabette hızlı hareket eden ile yavaş hareket eden rakipler arasındaki boşluk inanılmaz bir hızla genişliyor. Fakat, doğru icraat olmadan büyük fikirler hiçbir şeye yaramıyor. Teknoloji ortakları olarak biz sadece yenilik değil (makinelerimizde her yıl bazı iyileştirmeler sunuyoruz) yıkıcı çözümler de sunmak zorundayız. Nesnelerin interneti (the internet of things), yalnızca her bir makinenin sürecini iyileştirmenin değil, tüm üretim prosesinin de ana yoludur.

UCMTF Üyesi tekstil makineleri üreticileri tarafından gerçekleştirilen küresel satışlarla ilgili olarak 2017 yılının tamamının nasıl değerlendiriyorsunuz?

2017 yılına ilişkin nihai sonuçlara henüz elimizde değil; ancak, bunun rekora yakın bir yıl olduğunu zaten biliyoruz. Müşterilerimiz için talihsiz dezavantajlar, yeni siparişlerin geciktirilmesidir. Ekstra saatler harcamalarına rağmen bu bazı şirketlerimiz için bir yıla yakın bir süre.  Coğrafi olarak değişiklikler oldu, örneğin en önemli pazarımız olan Çin pazarı hala küçülüyor, bunun yanında ABD pazarında da büyük bir yükseliş söz konusu. Türkiye'de, 2016'da yaşanan kısa süreli bir yavaşlamanın ardından sipariş hacmi tekrar yükselişe geçti. Ticareti İran'da yeniden başlatıyoruz. Hindistan'da ise bazı şirketlerimiz son derece iyi bir performans gösteriyor; ama yine de diğerleri bunun hala biraz yavaş seyrettiğini düşünüyor. Makinelerle yapılan ürünlerin türünde değişiklikler var. Geleneksel tekstil üreten makinelerin satışı yavaşlarken, teknik tekstil, halı üretimi veya tekstil ürünlerinin geri dönüşümüne yönelik makinelerin satışı arttı.

Şirketlerimizin büyük bir çoğunluğunun sipariş kapasiteleri bu yıl neredeyse tam dolu olduğu için 2018 yılından oldukça umutluyuz. Ocak ayında Hannover'de düzenlenen Domotex 2018, halı imalat endüstrisinde faaliyet gösteren şirketler için başarılı bir fuar oldu. Bu, Türk müşterilerimiz ve aynı zamanda Amerikan müşterilerimiz için de geçerli. Ayrıca yatırımları olmayan, dolayısıyla eskiyen ve güvenilmez üretim süreçlerine sahip, uzun yıllardan sonra yeni teknolojilere tekrar yatırım yapmak isteyen İranlılar için de bunu söyleyebiliriz.

Fransız Tekstil Makineleri Üreticileri açısından Türkiye pazarı nasıl bir konumda?

Türkiye uzun yıllar boyunca ikinci veya üçüncü en önemli pazarımız olmuştur. Türk müşterilerimizle aynı stratejiyi paylaşıyoruz; müşterilerimiz için güvenilir uzun soluklu çözüm ortakları olmak. Kısa vadeli karların peşinde değiliz; ancak, şirketlerimizi daha güçlü kılmak, pazar fırsatlarını değerlendirmek ve zor yılların üstesinden gelmeyi hedefliyoruz. Çoğunlukla aileye ait olan KOBİ'ler, pazarlarında liderler veya ortak liderler konumunda. Bu nedenle, gerçek girişimciler olan Türk müşterilerimizle birbirimizi çok iyi anlıyoruz.

Ekibimizin istikrarı firmalarımızın teknik açıdan çok daha fazla ilerlemesine ve müşterilerimizin uzun vadeli hedeflerine hitap etmesine olanak tanıyor. Makine ve teknoloji çözüm ortakları olduğumuzdan, Türk müşterilerimiz yenilikçi "couture" çözümleri uygulamak amacıyla bizimle çalışmak istiyor. Makineleri zamanında teslim ettiğimizi ve kurulumlarını gerçekleştirdiğimizi, mükemmel bir satış sonrası servis verdiğimizi ve yedek parçaları çok verimli bir şekilde gönderdiğimizi biliyorlar.

2018 yılı için planlanmış tanıtım faaliyetleriniz var mı?

2016 yılı sonunda, Dalton'da (Georgia-ABD) ilk Dalton halı konferansını düzenledik ve Belçikalı, İngiliz ve Alman şirketlerini bize katılması için davet ettik. Gerçekleştirdiğimiz bu konferans, polimer ve doğal elyaflardan nihai ürüne kadar, döşeme endüstrisi için yenilikçi çözümleri incelemek için gelen en önemli halı imalat şirketlerinin 110'dan fazla yöneticisini ilgisini çekti. Ekim 2017'de, Belçika, İspanyol ve İsveç birlikleri ile ilk Avrupa tanıtım turunu Kolombiya'da düzenledik. Bu tanıtım turu Bogota ve Medellin'de gerçekleşti ve daha önce ticaret yapmadığımız 100'ü aşkın Kolombiyalı şirketin ilgisini çekti. Bu başarıyı takip edeceğiz. 2018 yılı boyunca, üzerinde düşünülmekte olan birkaç etkinlik var. Ancak bunlar henüz sonuçlandırılmadı.

2017 yılında Türkiye pazarına yönelik nasıl bir strateji belirlediniz?

Birliğimiz, 14-17 Nisan tarihlerinde İstanbul'da düzenlenecek olan fuarda müşterilerimizi en üst düzeyde karşılama olanağına bir kez daha sahip olacak. 1995'te Gaziantep'te ilk ulusal pavilyonu kuran birlik olduk. Gaziantep ve İzmir'de düzenli olarak, yaklaşık 3 yılda bir Türk müşterilerimize yönelik seminerler düzenliyoruz ve onlara en son gelişmeleri gösteriyoruz. Son olarak, müşterilerimiz tarafından görünür olmadığı için üyelerimizin, Türkiye'deki lojistik faaliyetlerini geliştirmelerine yardımcı olduk. Örneğin, sahte yedek parçalarla mücadele etmek için daha aktif olmalarına yardımcı olmak ve müşterilerin ihtiyaç duyduğu orijinal yedek parçaları göndermek amacıyla müşteri odaklı, çok etkili bir lojistik sistemi kurmak gibi.

Nisan ayında İstanbul’da ürünlerini sergileyecek 2 şirketten bahsetmek istiyorum. Her fiber türüne (pamuk, rayon, polyester, harmanlar, yün, akrilik) adapte edilmiş gerekli sıcaklık ve nemi korumak için komple tekstil hava mühendisliği sistemleri tedarik eden AESA Air Engineering ve özellikle ICBT için kaliteli sayım makineleri ve Saurer-Diederichs için dokuma tezgahlarına yönelik 20.000'den fazla referansa sahip istikrarlı ve kalıcı bir yedek parça depolama kapasitesine sahip PETIT. Bu iki marka ile Türk tekstilcilere Fransız tekstil üreticilerinin yeniliklerini yerinde tanıtmak istiyoruz.

YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.