Günümüzde yurt dışına ihracat yapan firmaların kendi sektörleri için birlikte hareket etmesini kolaylaştıran ihracatçı birlikleri, ilk olarak 77 yıl önce 1937 yılında kuruldu. Kurtuluş savaşı sonrası kendini toparlamaya çalışan genç Türkiye Cumhuriyeti, kurulan birliklerle çeşitli sektörlerdeki az sayıdaki ihracatın arttırılmasını ve işletmeler arası koordinasyonun sağlanmasını hedeflenmekteydi.
“İhracatçı Birliği” kavramı, genç Cumhuriyet’in tüccarı için yeni bir kavram olsa da, mesleki birliktelik Anadolu insanına pek yapancı bir olgu değildi. Çünkü imparatorluk zamanında da Ahilik Sistemi ile günümüzdeki meslek odalarına benzer bir sistem ortaya konarak, esnafların ve zanaatkârların ticaret yaparken birlik içinde hareket etmeleri sağlanıyordu. Köklü bir ticaret kültürü ve birikimi olan genç Türkiye’nin yatırımcıları, kurulan birliklerle hem nereye ne kadar ihracat yaptıklarını hem de bu ihracatın yıllara göre artışının kaydını görebiliyorlardı. Bu da yatırımlarının yönlerini daha hızlı belirlemelerine ve Kurtuluş Savaşı’nı yeni kazanmış bir ülkenin daha hızlı kalkınmasına imkân sağlıyordu. Aradan geçen neredeyse bir asırlık süreye rağmen ihracatçı birlikleri günümüz Türkiye’sinin ekonomisinde de önemli bir yer tutarak, ihracatçıları ve Türkiye’yi kalkındırmayı sürdürüyor.
2009 rakamlarına göre Türkiye’de 24 ayrı sektörde ve alt sektörlerinde faaliyet gösteren 61 ihracatçı birliği var. Biz de Tekstil Dünyası Yayıncılık olarak, bu sayımızda Türkiye ihracatının şampiyonu tekstili sektörünün önde gelen ihracatçı birliği, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’ni (İTKİB) sizler için mercek altına aldık.
İTKİB Türkiye’nin En Büyüğü
Türkiye çapında 13 genel sekreterlik şekilde örgütlenen ihracatçı birlikleri arasında yer alan İTKİB Genel Sekreterliği, İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği ve İstanbul Halı İhracatçıları Birliği gibi kuruluşları da bünyesinde bulundurmaktadır. Gerek üye sayısı, gerekse ihracat hacmi açısından İTKİB bünyesinde faaliyet gösteren dört birlik, kendi alanlarında Türkiye’nin en büyükleridir.
İTKİB Yıllık Ortalama 30 Fuara Katılıyor
Tekstil sektöründe Türkiye’nin ihracatını arttırmayı kendine asli görev olarak kabul eden İTKİB, üyesi bulunana firmaların uluslararası ticaret ilişkilerini geliştirmek, ihracat performanslarını geliştirmek için çeşitli organizasyonlar ve çalışmalar gerçekleştirmekte. Birlik bu kapsamda, ekonomik araştırmalar ve raporlama, PR faaliyetleri, eğitim faaliyetleri, danışmanlık hizmetleri, koordinasyon faaliyetleri, yayın faaliyetleri, dahilinde işleme rejimi ve ihracatın desteklenmesi gibi konularda çalışmalar yürütmekte.
Birlik yapancı firmaların işbirliği ve ithalat talepleri hakkında üyelerini bilgilendirmekle birlikte, üyelerinin ihracatını gerçekleştirdiği tekstil ürünlerinin tanıtımı için uluslararası fuarlara katılım organizasyonları gerçekleştiriyor. Bu organizasyonlarda üyelerin fuarlara katılarak ürün tanıtımı yapmaları teşvik ediliyor. Birliğin uluslararası faaliyetleri içinde yapancı ülkelere ticaret heyeti gönderilmesi ve alım heyetlerinin Türkiye’ye davet edilmesi de yer alıyor.
Yerli Ürünün Tanıtımına Destek
Birlik her yıl Tekstil ve halı sektöründe gençleri teşvik ve sektörel gelişmeye katkıda bulunmak için Genç Moda Tasarımcıları, Kumaş Tasarım ve Halı Tasarım Yarışmaları düzenliyor. Avrupa Birliği destekli bir Moda ve Tekstil İş Kümesi Projesi de yürüten birlik, Türk tekstil sanayi tarafından üretilen ürünlerin dış pazarlarda kalitesinin yükseltilebilmesi için de “Turquality” adlı projeyi yürütmekte. Ayrıca İhracatta Devlet Yardımları fonuna başvuran firmaların değerlendirilmesi de İTKİB Genel Sekreterliği tarafından yapılmakta. Birlik aynı zamanda üyesi olan firmaları, ilgilendiren Türkiye’deki ve ihracat yapılan ülkelerdeki yasal değişiklikleri konusunda bilgilendiriyor.
Eğitime Tam Destek
Gençlere yönelik, teşvik amaçlı gerçekleştirilen yarışmaların yanı sıra İTKİB’in, üyelerine ve çalışanlarına yönelik üretim ve pazarlama seminerleri, kısa ve uzun süreli kurslar düzenliyor. Bunula birlikte İTKİB, tekstil sektöründeki kaliteyi arttırmak için ihtiyaç duyulan nitelikli işgücünün yetişmesi için okullara müfredat içeriği, kitaplar ve periyodik yayınlarla katkıda bulunuyor.