Tekstil alanından kullanılan otomasyon teknolojilerini müşterilerinin hizmetine sunan Tekso Tekstil Otomasyon Ltd Şti, Strayfield Yüksek Frekanslı Kurutucu ve Sedo Treepoint boya ve terbiye otomasyon sistemlerinin Türkiye mümessilliğini yürütüyor. Otomasyon sistemlerindeki son gelişmeler hakkında Yayın Grubumuzun sorularını yanıtlayan Tekso Genel Müdürü Alparslan Yarar, “Otomasyon en basit tanımıyla, bir işin insan ile makine arasında uygun şekilde paylaşılması durumudur. Paylaşılan işin, paylaşım yüzdesi otomasyonun düzeyini belirlerken, insan paylaşım yüzdesi fazla olduğunda, ‘yarı otomasyon’, makine yüzdesi fazla olduğunda ki durumu ‘tam otomasyon’ olarak ifade ederiz” dedi.
Yarar, otomasyonun, günümüzün artık olmazsa olmaz talepleri olan, kalite artışı, maliyetlerin düşürülmesi, rekabet gücünün artırılması, olanakların zayi edilmemesi, zaman kazancı, iş kazalarının azalması ve standartların oluşması ve iş düzeninin sağlanmasında kesin rol oynadığını belirtti. Bu gibi nedenler ile ilk yatırım maliyetine rağmen otomasyonun, yaşamın her dalında, her çalışma alanında kendine yer bulduğu gibi, doğal olarak insan yoğun çalışan, Tekstil Sektörünün de her geçen gün kendi çalışma alanlarına uygun otomasyon çalışmalarını önemsediğini ve pay aldığını ifade etti.Strayfield
Yarar, Tekso olarak mümessilliğini yürüttüğü yüksek frekanslı kurutucu olan Strayfield’in konvansiyonel bobin/elyaf kurutma sistemlerine karşın, yüksek frekans kullanarak kurutma sağlayan makinenin dünyadaki ilk üreticisi olduğunu ifade eden Yarar, Strayfield’in yüksek Frekans kullanımı, hızlı, kaliteli ve standart bobin/elyaf kurutmasına olanak sağladığını sözlerine ekledi. Temel olarak elektrik enerjisi ile çalışan makinenin yeni Hybrid modelinin, rakiplerine göre yüzde 20 oranında tasarruf sağladığını ifade eden Yarar, homojen kurutma sağlayan yapısı ile sektörde önemli bir yer edindiğini söyledi.\r\nSedomat Kontrol Cihazı
Yarar, firma olarak mümessilliğini üstlendikleri 30 yılı aşkın zamandır, boyahane otomasyonu üzerine çalışan Alman Sedo Treepoint’in aynı zamanda İtalyan Savio Grubunun, tekstil boyama ve terbiye sektörü için yazılım ve donanım üretimi yapan aktif kolu olduğunu belirtti.\r\nBoyahane otomasyonunda dikkat edilecek ilk önemli özelliğin tüm makinelerde aynı tip cihaz kullanılması gerekliliğine işaret eden Yarar, “Şayet makine alımları sırasında bu konu dikkatlerden kaçmışsa ne yazık ki tüm proses işlemlerini takip ederek otomasyonu sağlayabilecek bir sistem yoktur ve bu durumda bizler Sedomat Kontrol Cihazı olmayan cihazların panolarını revize edip Sedomat Kontrol Cihazları tatbik ediyoruz. Bu, işimizin bir parçası durumunda” dedi.
“İşletme, tümüyle Sedomat Kontrol Cihazları ile çalışır hale getirildikten sonra merkezde bir bilgisayara SedoMaster olarak adlandırdığımız yazılım Programı kuruluyor. Böylelikle tüm makineler uzak merkezden yönetilebilir hale geliyor. Sedo Treepoint, SedoMaster Merkezi sistemini Laboratuvar ile birleştirebiliyor. Bunun için ColorMaster adında Spektrofotometreyi de içine alabilen bir başka yazılımı daha var” diye sözlerine devam eden Yarar. “Spektroda ölçümlenen ve laboratuvar onayına sahip olan reçete ColorMaster Yazılımı tarafından otomatik olarak makine özelliklerini, müşteri özelliklerini, boyar madde özelliklerini, malzeme özelliklerini ve işletmenin belirleyebileceği başkaca diğer özel durumları dikkate alarak optimize üretim reçetesini hazırlar ve merkezdeki SedoMaster aracılığı ile talep geldiğinde reçetenin ilgili makineye aktarılması için, SedoMaster’a gönderir” dedi.SedoMaster’ın stok modülü ile koltuk ambarı olarak, kimyasal ve boyar maddelerin stok takibini de yapabildiğini söyleyen Yarar, ayrıca SedoMaster’ın eksilen malzemeleri belirleyerek, gerektiğinde satın alma uyarısı verdiğini de söyledi. “SedoMaster, çalışma hızınızı, verimliliğinizi, hatalarınızı takip eder, raporlar. Proseslerinizi planlar, takvimler, programlı çalışmanızı sağlar” diyen Yarar, diğer üst sistemler ile haberleşerek, üst sistemlerden yapılan programları direkt olarak boyahane sayfasına iş emri olarak aldığını belirtti. Bu sayede üretim prosesini hızlandırdığını ifade eden Yarar, “SedoMaster, keza parti bitimlerinde tüketim kalemlerini, makine saat, adam saat, kayıp zamanlar, kullanılan madde miktarları, su, elektrik, buhar gibi takip edilen tüm parti verilerini maliyet hesapları için finans sistemine ulaştırmak üzere üst sistemi bilgilendirir dedi.
Flex ve MorapexAynı zamanda SedoMaster, kimyasal ve/veya boyar madde otomatik dağıtım sistemleri ile boya makinelerinin haberleşmesini ve sistemin tam otomatik çalışmasını sağladığını belirten Yarar sözlerine şu şekilde devam etti, “Sedo Treepoint’in dünyada hala ilk olma konumunu muhafaza eden iki ürününden daha bahsetmeden geçemeyeceğim; Flex ve Morapex.
Flex, boya solüsyonundan alınacak numuneyi ölçümleyerek, reçetenin doğru miktarlar kullanılarak hazırlanıp hazırlanmadığını kontrol ediyor. Bundan sonrası daha enteresan, doğru hazırlanmamışsa size boyayı döktürmüyor, nasıl düzelteceğinizi bildiriyor. Morapex ise laboratuvarda 1-1,5 saat gibi zaman alan ve üretim hattını yavaşlatan, Ph ölçümü, yıkama haslığı, renk haslığı, ter haslığı gibi ölçümlerin 2-3 dakika gibi kısa zamanda yapılmasını sağlıyor. Üretiminizin hızlanmasına katkı sunuyor” dedi.“Serviste Yurtdışına Bağımlı Değiliz”
Yazılım ve otomasyon alanında teknik servis hizmetlerinin büyük önem taşıdığını dile getiren Yarar, “Tekso Tekstil Otomasyon olarak, Sedo Treepoint ürünlerinde satış ve satış sonrası müşteri hizmetlerini Türkiye çapında karşılıyoruz. Satış sonrası servis hizmetlerimizde, 10 yıl önceki yurtdışı bağımlılığımız artık yok. Zaten arıza oranları çok düşük olan cihazların, her parçası stoklarımızda yer alıyor. Yazılımlarda ise sistem kurulumlarının tamamı tarafımızdan yapılıyor. Belirttiğim gibi, problem sayımız ve sıklığımız çok çok az. Ancak olduğunda da müşterimizin onayı sonrasında, internet aracılığı ile sistemlerine bağlanılarak problemi uzaktan giderebiliyoruz. Her şeye rağmen üstesinden gelemeyeceğimiz bir problem olması olasılığına karşın, köklü Sedo Treepoint Firması ile çalışıyor olmak, ayrıca bir güven tabii” dedi.Geniş Müşteri Yelpazesi
Türkiye’de tekstil sektöründe hizmet gösteren birçok firmaya hizmet verdiklerini söyleyen Yarar, “Çalıştığımız firmalar arasında, Anateks, Bossa, Coats, Fistaş, Kipaş, Nuryıldız, Palben, Sanko, Yeşim Tekstil gibi firmalar olduğu gibi, bazen artık arızalarından yorulmuş küçük işletmeler de cihazlarımızı duyup bizi bulabiliyor. Farklı boyuttaki işletmelere beklentileri doğrultusunda farklı çözümler sunarak, aynı Alman kalitesinden onları da yararlandırmaya çalışıyor, bizi bulanı her zaman memnun etmeye gayret ediyoruz. Bu nedenle geniş bir müşteri yelpazemiz var” dedi.Tekstilde Rekabet Önemli
İlk yarısını geride bıraktığımız 2015’in değerlendiren Yarar, uzun zamandan beri sektörün içinde olduğunu ve eskiye nazaran kar marjlarının hızla düştüğüne değinerek, “Tekstil sektörü, her geçen gün artan bilinçle çalışan, rekabet gücünü önemseyen ve eğitimli bir sektör olma yolunda büyük adımları olan bir sektör. Türkiye ekonomisinde her zaman lokomotif sektör olarak yer bulacağını düşünüyorum. Ben kendi adıma 2014 yılından memnun idim. 2015 yılından da ve daha şimdiden söyleyebilirim” dedi. 2015 ve sonrasından da umutlu olduğunu belirten Yarar, sözlerine şu şekilde devam etti “Ben özellikle tekstil sektörünün gelecekle ilgili sorularına daha global yanıtlar yakıştırıyorum. Tekstil Sektörünün Türkiye’de yerini sabitlemiş sektörlerden biri olduğunu düşünüyorum. Sektör olarak aklımızı dürüstlüğümüzle birleştirdiğimizde yolunun hep açık ve memnuniyet verici olacağına inanıyorum.