Yenilikçi bir üretim anlayışı ile kurulan Tachyon, tekstil sektörünün ihtiyaç duyduğu verimlilik odaklı ürünlerin tasarım ve üretim faaliyetlerini gerçekleştiriyor. Tachyon, tekstil makineleri için özgün ve yenilikçi tasarımlar gerçekleştirip, üretiyor. Ürettiği tüm makineler için patent alarak Türkiye’de ve dünyada fark yaratan Tachyon’un ortaklarından Zafer Serttaş, Yayın Grubumuzun sorularını yanıtladı.
Tekstil sektörünün ihtiyaçlarını belirleyerek, eksikliği duyulan ürünlere yönelik çalışmalar yürüttüklerini belirten Zafer Serttaş, hedeflerinin alanlarında dünya çapında bir marka haline gelmek olduğunu vurguladı. Piyasada tekel haline gelen markaların yıllardır hiçbir yenilik uygulamadan üretmeye devam ettiklerini söyleyen Serttaş, Tachyon olarak yenilikçi bir bakış açısı ile yeniden makine tasarlayacaklarını ve alışılmış makine üretim değerlerini değiştireceklerini ifade etti. Serttaş, kontinü yıkama makinelerine öncelik verdiklerini, kontinü yıkama makinelerinde ihtiyaç duyulan verimli halat yıkama konsepti ile tüm ürün gamını eksiksiz olarak tamamlamayı hedeflediklerini söyledi.
Taklit eden değil, taklit edilen olmayı hedeflediklerini belirten Serttaş, bu amaçla tekstil sektöründe mevcut bakış açısını ve şablonları sorguladıklarını ve bunlara köklü yenilikler getiren tasarımlar üretmeyi amaç edindiklerini ifade etti. Üretimini gerçekleştirdikleri tüm ürünlerde bu yenilikçi bakış açısını kullandıklarını söyleyen Serttaş, bunun içinde yenilikçi, verimli ve ekonomik olarak ulaşılabilir teknolojiler üretmek gerektiğini belirtti. Serttaş, “Bu yolda emin adımlarla ilerlemek için elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz” dedi.
Tachyon Çevreye Duyarlı Üretim Gerçekleştiriyor
Tachyon olarak çevreye duyarlı bir üretim mentalitesi içinde olduklarına dikkat çeken Serttaş, bunun için ürettikleri makinelerde sürdürülebilirlik konusuna önem verdiklerini belirtti. Bu konuda makineyi kullanan operatörden, firma sahibine kadar beklentileri maksimum düzeyde karşılayabilecek tasarımlar yapmaya gayret etiklerini vurguladı.
“Ürünlerimizin odaklandığı en önemli nokta ise ekolojik yan etkilerin en düşük seviyede tutulması” diyen Serttaş, Tekstil sektörüne sundukları halat yıkama makinelerinin şu an dünyanın en verimli makinesi konumunda olduğunu belirterek, rakip ürünlere göre yüzde 60 tasarruf sağladığını ifade etti.
“Enerjiyi Verimli Tüketen Makinelerin Tasarımına Odaklandık”
Serttaş, tekstil sektörünün en büyük gider kalemlerinden olan enerji sarfiyatının önlenmesine yönelik, enerjinin yeniden kazanımına yönelik birçok ürün ve proje geliştirdiklerini ifade etti. Serttaş, “Her sektör ve işletmede kullanılan geri kazanım ürünlerine rağmen, kayıpların büyük bir kısmı önlenemiyor bu yüzden enerjiyi verimli tüketen makinelerin tasarımına odaklanmaya karar verdik” dedi.
Avrupalı firmalar da dahil olmak üzere rakiplerinden daha iyi makineler tasarladıklarını vurgulayan Serttaş, ürettikleri makineler sayesinde tekstil firmalarının ulusal ve uluslararası pazarlarda rekabet anlamında ciddi avantajlar sağlayacaklarını söyledi. Tekstil makine sektörüne yönelik projelerinin sürekli devam ettiğini ifade eden Serttaş, kısa süre içerisinde bu çalışmalarının meyvelerini alacaklarını belirtti.
“Ar-Ge Çalışmalarımız TÜBİTAK Tarafından Destekleniyor”
Ar-Ge çalışmaları sonucu ürettikleri makinelerin TÜBİTAK tarafından desteklendiğini söyleyen Serttaş, araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde hibe ve kredi destekleri almaya layık görüldüklerini ifade etti. Ürünlerinin Avrupa Birliği Çevre Fonları tarafından akredite edildiğini belirten Serttaş, üretimini gerçekleştirdikleri makinelerin 2 yıla kadar geri ödemesiz 7 yıla kadar vadeli olarak satın alınabildiğini sözlerine ekledi.
Pluvia Halat Yıkama Makinesi
Avrupalı rakipleri dahil, sektörde faaliyet gösteren tüm makinelere göre %60’a kadar su ve enerji tasarrufu sağlayan ve patenti Tachyon’a ait Pluvia Halat yıkama makinesinde, yıkama prosesi için gerekli basınç, debi ve hız değerlerinin sağlandığı iki aşamalı düze kullanılıyor. Bu şekilde önemli verim kazanımı sağlanan makine, düze ağzı su akış dengesinin sağlanması için kaynaksız olarak özel mühendislik plastiklerinden üretiliyor. Yıkama efektini arttırmak için özel olarak tasarlanmış olan Pluvia Halat Yıkama Makinesi, su kolonu içerisine yerleştirilen basınçlı hava kanalları ile kolonda kullanılan su hava ile zenginleştiriliyor. Bu sayede suyun kumaşa nüfuziyeti arttırılarak maksimum yıkama efekti elde ediliyor. Pluvia Yıkama Halat Makinesinin hareketli J-Box özelliği sayesinde, her bir kabindeki kumaş miktarı ayrı ayrı hassas bir şekilde ayarlanabiliyor.
Kabin içerisinde ayarlanabilir seviye elemanları yardımıyla diğer kabinlere transfer edilecek su miktarı isteğe göre düzenlenebilen Pluvia Halat Yıkama Makinesinde bulunan taşar sistemi içerisinden ayarlanabildiği için konvansiyonel makinelerdeki giriş ve çıkış seviyelerindeki kot farkı zorunluluğu ortadan kaldırılıyor. Pluvia Halat Yıkama Makinesi sıkma silindiri sayesinde, halat halindeki kumaşın kırık yapmadan sıkılabilmesi için gerekli sıkma kuvvetleri hesaplanarak tasarlandı. Silindir kaplama malzemesi ve sertliği, halat formundaki kumaş için özel olarak üretilen Pluvia, her kabin girişinde sıkma silindir sistemi mevcut olduğundan, nispeten daha kirli olan bir önceki kabin suyu ve kimyasallarının takip eden kabine karışması, minimum seviyeye indiriliyor. Modüler yapısı, esnek ve ergonomik kabin tasarımı sayesinde Pluvia, proses için ihtiyaç duyulan miktarda kabin sayısı belirlenebiliyor.
CyTherm Sıcak Silindir Sistemi
CyTherm, ram proseslerinde fular sonrası kumaş nemliliği düşürerek makine kapasitesinde yüzde 20 ila 30 arasında artış sağlıyor. Ram yatırımlarında tasarruf sağlama imkanı veren CyTherm’de, fular sıkma silindir problemleri ortadan kalkıyor. CyTherm ile Ram’daki doğalgaz sarfiyatı yüzde 20-30 oranında düşüyor. Bunun yerine kullanılan buhar, kömür kazanında üretiliyor ise toplam enerji maliyeti düşer.
CyTherm uygulamasında kumaşın ön yüzü silindirlere temas etmez, dolayısıyla kumaş parlaması olmaz. Hızlı ısınma ve soğuma gerçekleştirilen CyTherm’de senkronizasyon için yük hücresi kullanılır. CyTerm, paslanmaz malzemeden üretilir, böylelikle buharın korozyon etkisinden korunur. Minimum hacim kaplayacak şekilde dizayn edilen CyTherm, silindir yüzeylerinin yüzde 90’ını kullanılabiliyor.
FlubbEr Ram Baca Filtreleme Sistemi
Ram bacası fikse gazlarını, ıslak veya kuru filtre sistemleri (ESP) ile temizleyen FlubbEr Ram Baca Filtreleme Sistemleri sayesinde zehirli gazlar %98 oranında temizlenebiliyor. Entegre ekonomizer sistemi sayesinde, doğalgaz tüketimleri de %20-30 arasında düşüş gösteriyor. FlubbEr, ana bacaya otomatik klape ile bağlanıldığı için gereken durumlarda devre dışı bırakılabiliyor.
eCOLess Renk Giderim Sistemi
Kimyasal ve biyolojik olmayan atık su renk giderim sistemi olan eCoLess, çevreci, kullanıcı ve işletici dostu bir sistem olarak öne çıkıyor. Katot ve anot olarak kullanılan metal elektrodlardan oluşan
eCOLess, yatırım ve işletme maliyetlerinin düşüklüğü ile pazarda önemli bir yere sahip. Endüstriyel atıkların renk giderim sistemine pompalanması ve sisteme verilen akım ile atık su içerisindeki tüm organik bileşenler CO2 ve H20’ye dönüşerek renk giderimi sağlanması ile çalışan eCOLess’de, aynı anda organik atıklardan etkilenen tüm parametrelerde azalma görülebiliyor. Tortu ve çamurun oluşmadığı eCOLess’de, Amonyum Azotu, KOİ, BOİ, bulanıklık, askıda katı maddeler, renk, koku ve patojenik bakteri sayımı gibi etmenleri azaltabiliyor.
RamEko Hava ve Su Ekonomizeri
Klasik ram makineleri atmosferik bir sisteme sahip olduğundan bacadan atılan gaz miktarı kadar temiz hava dış ortamdan makine içerisine girdiği için, içeri giren soğuk hava ilk kabinde kumaşın ısınmasını engelleyerek, son kabinde kumaşın erken soğumasına neden oluyor. RamEko Hava Ekonomizeri’nde ise makine içerisine soğuk hava girmediğinden makine çıkışındaki kumaş ısının normal prosese göre artması sağlanıyor.
RamEko Hava Ekonomizeri ile aynı enerji sarfiyatı ile pamuk prosesinde yüzde 20; karışımlarda ise yüzde 25-30; polyesterde yüzde 40-50, tülde; yüzde 60-70’e kadar hızlı artışlar görülüyor. Ram makinelerinin proses hızı Ekonomizer ile arttığından aynı zamanda kg ürün başına harcanan enerji doğru orantılı olarak düşüyor. Ekonomizer ile sağlanan hızlanma ile elde edilen tasarruf oranı yüzde 35-40 oranında sağlanabiliyor.
Su ekonomizeri, ram bacasındaki atık ısı ile, temiz su ısıtılmasında kullanılıyor. Bir su ekonomizeri ile günde 175 m3’e kadar 70 derecede su üretilebiliyor. Ram makinesine tamamen otomasyonla adapte ediliyor.
Hiçbir operasyonel müdahale ve ayara ihtiyaç duymadan ram ile birlikte devreye alınan have ve su ekonomizerlerinin operatör paneli üzerinde, anlık tüm değerler izlenerek, elde edilen tasarruf miktarı hem anlık hem de kümülatif olarak görüntülenebiliyor.