Bursa Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi’nde 20.000 m² kapalı alan üzerine kurulu fabrikasıyla sektöre hizmet veren Ertona Tekstil, son 10 yılda yaklaşık 100 bin ton pet atığı ve tekstil atıklarını dönüştürüp polyester, kesik elyaf ve iplik üreten Ertona Tekstil, geri dönüşümün gücüne dikkat çekiyor. Ertona Kurucusu Atilla Ilıman “Sürdürülebirliliğin lokomotifi, bilinçli bir toplumun mutlak surette kaynağında toplanan atığı geri dönüştürmesidir.” diyerek çevre koşullarının iyileştirilmesi konusunda insiyatif aldıklarını belirtiyor.
Öncelikle ürün gamınızda neler var ve üretim kapasiteniz nedir?
100% PET ambalaj atıkları ve polyester tekstil teleflerinden geri kazanım yöntemiyle üretilmiş polyester kesik elyaf ve polyester düz ve tekstüre iplik ürünlerimiz arasında. 40 ton/gün Polyester kesik elyaf, 20 ton/gün Polyester düz ve tekstüre iplik üretimi yapıyoruz.
“İlk İhracatımızı İtalya ve Çek Cumhuriyeti’ne Yaptık”
10 yılını tamamlamış fabrikamızda, polyester kesik elyaf ihracatımız 20’yi aşkın ülkeye gerçekleşmektedir. Ağırlıklı olarak Avrupa Bölgesi ile çalışmaktayız. İplik ihracatında önceliğimiz de Avrupa Bölgesi. İlk geri dönüşümden iplik ihracatımızı 2019 sonunda İtalya ve Çek Cumhuriyeti’ne yaptık.
“İlk Üretimimizi 2016 Yılında Gerçekleştirdik”
Geri dönüşümden iplik üretme fikri nasıl ortaya çıktı?
90’lı yılların sonlarında üniversite-sanayi işbirliği ile gerçekleştirdiğimiz AR-GE projesinin öncelikle polyester kesik elyaf olarak hayata geçmesi ve 2010’lu yıllara girdiğimizde, Ertona Tekstil olarak, sahip olduğumuz know-how ve piyasa ihtiyaçlarının şekillenmesiyle, iplik üretme fikrinin ilk tohumlarını atmış olduk. İhtiyaçlarımız doğrultusunda tespit ettiğimiz makine parkurunun bünyemize katılmasıyla, ilk üretimimizi 2016 yılında gerçekleştirdik.
“Üreticilerin Uluslararası Rekabette ‘Biz de Varız’ Dediğini Gözlemliyoruz”
Ertona Tekstil için geri dönüşüm ve sürdürülebilirlik ne ifade etmektedir?
Sürdürülebirliliğin lokomotifi, bilinçli bir toplumun mutlak surette kaynağında toplanan atığı geri dönüştürmesidir. Yüksek hızda büyüyen ambalaj sanayiinde geri dönüşümden imal ürünlerin artması, dünyamızın bozulan çevre koşullarını iyileştirmek açısından ön sıralarda yer almaktadır.
Türkiye’de iplik teknolojilerinin gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Üniversite ve sanayi kuruluşlarında, Ar-GE ve test merkezlerinin yaygınlaşması neticesinde son yıllarda yerli makine ve mamül üreticilerinin uluslararası rekabette “biz de varız” dediğini gözlemliyoruz.
Yeni yatırım planlarınız var mı?
Mevcut tesislerimizin modernizasyonu öncelik teşkil etmektedir. Öte yandan, kapasitelerimizi dünyadaki plastik atık geri dönüşüm faaliyetlerinin artışına bağlı olarak önümüzdeki 5 yıl içinde 2 katına çıkarmayı hedeflemekteyiz.
Ertona Hakkında:
Bursa’da faaliyet gösteren firma, pet şişeleri ayrıştırdıktan sonra granül haline getirerek, renkli elyaf ve iplik üretimi yapabilen tek firma. Ertona’nın yüzde 100 geri dönüşümden ürettiği dolgu elyaflar 500’ün üzerinde renk çeşidiyle ev tekstilinden medikal sektörüne kadar pek çok alanda kullanılıyor.