Hindistan pamuk sektöründe yaşanan olumsuzlukların ardından suni ve sentetik elyaflardan üretime ilgi her geçen gün artıyor. Küresel bazda tekstil üretiminin %72’lik kısmı sentetik elyaflardan oluşuyor. 2030 yılına kadar tekstil üretiminde kullanılan doğal liflerin üretimden kaynaklı büyümesi beklenmezken, sentetik elyafların pazar hakimiyeti artarak devam edecek.
Hindistan tekstil sektörü, perde, draperi, çadır ve brandalar gibi ürünlerin üretiminde kullanılan suni ve sentetik lif (MMF) grubunda önemli bir büyüme öngörüyor. Üretim Bağlantılı Teşvik (PLI) planı ve Birleşik Arap Emirlikleri ile Avustralya ile yapılan serbest ticaret anlaşmalarının etkisiyle, Hindistan'ın MMF tekstil ihracatının 6.5 milyar dolar seviyesinden %75 büyüyerek 2030'da yaklaşık 11.4 milyar dolara kadar artması bekleniyor. Hindistan, Çin'den sonra küresel MMF üreticileri arasında ikinci sırada yer alıyor ve bu büyüme trendinden en iyi şekilde faydalanmak için stratejik konumlandırma yapıyor.
Doğal Liflerin Pazar Payı %28
Tekstil sektörünün geleceği için teknik tekstillerin, güneş enerjisi sektörü ile beraber ülkenin geleceği olarak nitelendirildiğini belirten bir devlet yetkilisi, bu alanda hedeflerin oldukça iddialı olduğunu belirtti. Şu anda, MMF, küresel tekstil lifi tüketiminde %72'lik bir paya sahipken, doğal lifler %28'ini oluşturuyor. MMF'nin hakimiyeti, pamuk ve diğer doğal liflerin sınırlı büyüme potansiyeline dayandırılıyor.
Hindistan Tekstil Sektörü Konfederasyonu'na göre Hindistan, 2016-2021 döneminde küresel MMF tekstil ticaretindeki ihracat payını %3,4 olarak korudu. Ancak, Bangladeş, Türkiye, Kamboçya, Vietnam, Pakistan ve bazı Afrika ülkelerinin AB ve ABD gibi ana pazarlara gümrüksüz erişim sağladığı göz önüne alındığında, Hindistan ürünleri %10 ila %34 arasında değişen gümrük vergisi oranlarıyla karşı karşıya kalıyor.