Sabancı Holding, Türkiye’nin en köklü ve en büyük polyester üreticisi SASA’nın yüzde 51 hissesini Erdemoğlu Holding’e 102 milyon dolara sattı. Satışın ardından Sabancı Holding’den Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, Sasa Polyester’de sahip oldukları yüzde 51 hisseyi temsil eden 110.3 milyon lira nominal değerli hisselerin tamamının Erdemoğlu Holding’e satışına ilişkin hisse devir anlaşmasının 13 Ocak tarihi ile gerçekleştiği bildirdi.
Ne Oldu?
Türk tekstil sektörünün nabzını tutan Yayın Grubumuzun yakından takip ettiği süreç, Sabancı Holding, Nisan ayında SASA’nın yüzde 51’lik hissesinin 62 milyon dolara Hintli Indorama Grubu’na satılacağı açıklaması ile başladı. Sabancı Holding’in gözden çıkardığı tekstil sektörü için stratejik bir önemi olan SASA için İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle “Köfte markası bile daha pahalıya satılıyor. Elbette şirketlerin kararlarına karışma hakkımız yok. Ancak bizler Türkiye’de üretmek adına tarafız. Bu satışa da karşıyız ve konuyu Rekabet Kurumu’na götüreceğiz” açıklamasını yapmış ve sürecin durdurulması için Rekabet Kurumu’na başvurmuştu.
Rekabet Kurumu’nun satışını durdurduğu SASA’ya 10 yerli firma talip olmuş, Hintli firmaya 62 milyon dolara satış işlemini gerçekleştiren Sabancı Holding, SASA’nın borsadaki hisselerinin değerlenmesi sebep göstererek Türk firmalarından daha yüksek bir fiyat talep ettiği bilgisi haber merkezimize ulaşmıştı.
Tekstil Rahat Nefes Aldı
SASA’nın yurtdışı sermayeli bir şirket yerine Merinos Halı ve Mobilya, Zeki Mensucat, Özerdem Mensucat, İlke Tekstil gibi markaları bünyesinde barındıran Erdemoğlu Holding’e satış işleminin Türk tekstil sektörüne rahat nefes aldırdığını dile getiren İsmail Gülle, “Türkiye’nin üretim, ihracat ve istihdamda yükünü sırtlayan tekstil sektörünün, SASA’nın satışında alınan kararla milli sanayimiz olduğu bir kez daha tescillenmiş oldu” dedi. Türk tekstil sektörünün motivasyonunu olumsuz etkileyen gelişme sonrası Sabancı Holding ile yapılan görüşmelerin olumlu sonuçlanmasından memnuniyet duyduklarını ifade eden Gülle, “Sakıp Sabancı’nın mirası olarak gördüğü SASA’nın milli bir değeri var. Sakıp Ağa sektörümüzün eli öpülesi liderlerinden biriydi. Onun büyük çabalarla kurup büyüttüğü ve arkasından gelen binlerce firmaya can ve güç veren bu eseri yabancıların eline gitmediği için son derece memnunuz” dedi.
Sözlerine “SASA’nın ürettiği polyesterde tasarrufun yabancıların eline bırakılması, Türkiye’de hiç kimse için iyi olmazdı. Biz kamuoyunun dikkatini çekmek için güçlü bir itiraz geliştirdik. Amacımız sektörü korumak ve milli birikimlerimize dikkat çekmekti. Türkiye’nin sanayi tarihini yazan birkaç gruptan biri olarak Sabancı Holding büyüklüğüne yakışan kararı verdi ve SASA’yı Erdemoğlu Holding’e satarak herkes için en doğru olanı yaptı” şeklinde devam eden Gülle, bu satışın Türkiye için hayırlı olmasını dilediğini bildirdi.
Sektör Satıştan Memnun
Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Zeki Kıvanç da satışı, “Hindistanlı Indorama firması elyaf iplik sektöründe uluslararası tekel oluşturmaya çalışan bir firma, SASA'yı alarak ülkemizi de bu tekele mahkum etmek istiyorlardı” dedi ve sözlerine şöyle devam etti “SASA'nın yerli bir firma tarafından satın alınması sektörü memnun etmiş ve bizleri tekel ortamından kurtarmıştır.”
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi konu ile ilgili bundan sonraki süreçte SASA’nın teknolojik altyapısını geliştirecek mahalli firmalarda kalmasından memnuniyet duyduğunu söyledi. Tanrıverdi, “SASA Polyester bizim için önemli bir tesis. Yabancı müşterek, tekel oluşması sıkıntı yaratırdı” dedi.