Türkiye’de kompresör sektörünün önemli oyuncuları arasında yer alan ve 38 yıldır basınçlı hava sistemleri alanında hizmet veren Sarmak Kompresör, farklı sektörlere yönelik özel ürettiği kompresörlerin yanı sıra dünyaca ünlü markaların Türkiye distribütörlüklerini de alarak büyümesini hızlandırıyor.
Sabit vidalı hava kompresörleri, ‘devir ayarlı’ sabit vidalı hava kompresörleri, su-püskürtmeli yağsız vidalı hava kompresörleri, seyyar vidalı hava kompresörler, turbo hava kompresörleri, pistonlu hava kompresörleri, çeşitli basınçlı hava ekipmanları, analiz sistemleri, otomasyon sistemleri gibi çok farklı ürün çeşitleriyle sektörde hizmet veren Sarmak, AR-GE çalışmalarıyla da sektörlere yönelik özel kompresörler üretiyor. Sarmak Genel Müdürü Murat Saracoğlu, Adana Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikasında üretim yaptıklarını söylerken, İstanbul ve Ankara’da satış sonrası bakım hizmetleri de sunan bölge müdürlükleri, İstanbul Pazarlama Merkezi, Bursa, Kayseri ve yeni açılan Denizli Servis Merkezleri ile müşterilerine hizmet verdiklerini kaydetti.
Üretimini yaptıkları kompresörler dışında yeni distribütörlükler aldıklarını da ifade eden Saracoğlu, dünyanın en köklü kompresör firmalarından 1923’de kurulan ALMiG Kompressoren GmbH firması ile de üstün teknolojiye sahip yağsız kompresörler ve 1899 yılında kurulmuş olan Atmos'la, ‘Dizel Seyyar Vidalı Kompresörler’ için Türkiye Distribütörlüğü anlaşması imzaladıklarını belirtti. Saracoğlu şu bilgileri verdi: "ALMiG ikisi Almanya/Stuttgart'ta biri Avusturya'da, toplamda 3 fabrikayla, Atmos firması ise Avrupa Birliği üyesi Çek Cumhuriyeti’nde üretim yapıyor."
Daha az maliyetli daha uzun ömürlü kompresör
Murat Saracoğlu, yüksek kalite yüzde 100 yağsız basınçlı havanın sadece ilaç, gıda, elektrik mühendisliği ve medikal endüstrisi için değil; üst sınıf ürünlerin üretildiği her işletmede çok önemli olduğunu aktarırken, ALMiG firmasının yağsız vidalı kompresörlerinde piyasadaki geleneksel yağsız kompresörlerin aksine sürecin hiç bir aşamasında yağ kullanılmadığını vurguladı. Böylece havaya yağ karışma riskinin sıfıra indirgendiğini anlatan Saracoğlu, kullanılan yüksek teknoloji sayesinde sıkıştırma sürecinde yağ yerine doğadaki maddelerin en doğalı olan ‘su’yun kullanıldığını vurgularken, “ALMiG kompresörlerinde diğer yağsız sistemlerden farklı olarak kompresör için gerekli olan su dahili olarak bulunan hava kurutucusundan sağlanır. Böylece şebeke suyu kullanımı ve filtre sistemi gibi maliyetler ortadan kalkıyor. Bunlara ek olarak sade tasarımı sayesinde bakım maliyetleri daha düşük olmaktadır. Düşük devir ve düşük sıcaklık teknolojisi ile daha verimli bir sıkıştırma ve daha uzun kompresör ömrü sağlar” şeklinde konuştu.
Öte yandan, dizel seyyar vidalı kompresörlerin uygulama alanları ise inşaat ve maden ocakları gibi elektrik tedariğinin bulunmadığı sektörlerdir. İnşaat ve madenlerin ortamları gereği kullanılan makina ve ekipmanların dayanıklı olması gerekiyor. Diğer taraftan bu alanlarda elektrik olmaması nedeniyle seyyar kompresörlerde dizel motorlar kullanılır. Seyyar kompresörlerde kullanılan yakıt en önemli maliyet kalemlerinden birini oluşturuyor. Atmos dizel seyyar kompresörlerinde verimli Perkins dizel motorları kullanılıyor. Bu alanlarda kullanılan kompresörlerin pratik ve sade olması gerekiyor. Diğer kompresörlerde kullanılan hassas ve karmaşık sistemler, inşaat ve madenlerde problemlere yol açabilir. Atmos seyyar kompresörleri tüm bu koşullar göz önüne alınarak, uzun yıllar çalışmaya uygun olarak üretilir.”
İhracat çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Saracoğlu, Türkiye’de sektörde önemli bir ihracat potansiyelinin olduğunu ifade etti. Yurtiçi ihtiyacın üzerinde bir üretim kapasitesi bulunduğu için fiyata uygun kalitede ihracat yapılabildiğini anlatan Saracoğlu, daha çok batı ülkelerine odaklananların kriz döneminde diğer ülkelere yönelmek zorunda kaldıklarının altını çizdi. Saracoğlu, ilk ihracatlarının 1990 yılında gerçekleştiğini aktarırken, “İlk yurtdışı açılımını başta Türkmenistan, Özbekistan olmak üzere Türkî Cumhuriyetlerine gerçekleştirdik. Bizim bu alandaki çalışmalarımız Orta Asya, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Balkan ülkelerine yönelik. Satışlarımızdaki ihracat oranımız yüzde 15 civarında. Pazar payını sürekli artıran firmamız; bugüne kadar İran, Irak, Suriye, Mısır, Suudi Arabistan, Bulgaristan, Yunanistan, Rusya, Ukrayna, Romanya, Cezayir, Ürdün ve Kazakistan’daki yurtdışı sektörel fuarlarında yerini aldı. Dış ülkelerle ikili ilişkilerini geliştiren ve bu sayede o ülkelerde komple basınçlı hava sistemleri kuran Sarmak, bu ülkelerin çoğunda başarılı partnerler bularak, istikrarlı olarak bayi kanalıyla ihracat imkânı elde ediyor” ifadelerinde bulundu.
Piyasadaki birçok kompresör CE standartlarında üretilmiyor
Sektördeki sorunlardan bahseden Saracoğlu, basınçlı hava sektöründe norm & standartlar dışında ürünlerin piyasaya sürülmesi ve kayıt dışı satış gerçekleşmesinin en büyük sıkıntıları olduğunu dile getirdi. “Bu gibi haksız rekabet koşulları bizi olumsuz şekilde etkiliyor” diyen Saracoğlu, şöyle devam etti: “AB standartlarının sadece kâğıt üzerinde kalması değil uygulamaya geçmesi ve kullanıcıların daha da bilinçlendirilmesi, bu olumsuzlukları da ortadan kaldırır. Şu an piyasadaki kompresörlerin birçoğunun CE normlarında üretildiklerini söylemek ne yazık ki imkânsız. Kompresör komponentlerindeki ve test şartlarındaki uygulanan norm ve standartlardan, basınçlı hava tanklarının sac kalınlıklarına kadar birçok önemli husus ihlal edilebilmektedir. Biz Sarmak olarak ISO ve CAGI PNEUROP standartlarında üretim ve test aşamalarını icra ediyoruz. Kalite üretmek, bizim için bir söylemden çok bir şirket anlayışıdır ve bu anlayışımızın yansımalarını her kademedeki çalışma arkadaşlarımızda görebilirsiniz. Kritik bir enerji çeşidi olan basınçlı hava ciddi bir iştir. Bu tip sistemlerin tespiti, analizi, kurulması ve satış sonrası hizmetleri; sadece konusunda uzman ve güvenilir kuruluşlar tarafından yapılmalıdır. Kompresör alınırken en çok yapılan hata sadece ilk yatırım maliyetine odaklanmaktır. Doğru olan ilk yatırım maliyetine, 10 yıllık bir perspektifte enerji sarfiyatı, yedek parça ve bakım masraflarını dahil etmektir.”